ulei masline

4 feluri de ulei de măsline pe care trebuie să le știi

Chiar dacă folosești de mai mult timp uleiul de măsline sau abia l-ai introdus în rutina alimentară, te vei bucura să afli mai multe despre acest ingredient natural. Un sortiment de calitate va scoate în evidență gustul mâncării, fie că este vorba despre legume sau carne, și va veni și cu un aport de acizi grași sănătoși și o serie de vitamine.

Istoria uleiului de măsline

Măslinele sălbatice își găsesc originea acum aproape 6000 de ani, în locul în care se află Turcia de astăzi. De-a lungul anilor, măslinii s-au răspândit în bazinul Mediteranei, iar acum peste 4000 de ani s-au înregistrat primele referințe la uleiul de măsline. Grecii au avut un rol major în răspândirea acestora în lume, pentru ca în Imperiul Roman să primească o valoare comercială neasemuită. Timp de sute de ani uleiul de măsline a fost nu numai aliment sau ingredient pentru produse cosmetice, ci și o monedă de schimb valoroasă între marile imperii ale lumii.

Astăzi, acesta se produce pe scară largă, rămânând însă cunoscute pentru calitate sortimentele ce provin din Italia, Grecia sau Spania. În aceste zone se regăsesc producători cu tradiții de generații, care au reușit să transforme producția uleiului de măsline într-o adevărată artă.

Cum se obține uleiul de măsline

Uleiul de măsline se obține în mod natural, prin măcinarea măslinelor și extragerea uleiului, de obicei prin metode mecanice. Desigur, există fabrici de ulei de măsline, dar cel mai bun gust îl au tot produsele ce provin din micile ateliere artizanale. În funcție de tipul de măsline folosit și de cât de coapte sunt acestea, uleiul poate avea diverse gusturi.

Feluri de ulei de măsline

1. Ulei de măsline extra-virgin

Acesta este cel mai calitativ și gustos sortiment. Este extras prin presarea la rece, astfel încât să nu fie alterat de temperaturi înalte. Astfel, are o aciditate scăzută și reține cel mai mult din aroma naturala. Este, de asemenea, cel mai recomandat pentru gătit și are cel mai mare aport de acizi grași pentru organism.

2. Ulei de măsline virgin

Aceasta este forma nerafinată a uleiului de măsline. Are o aciditate ceva mai crescută decât cel extra virgin, dar rămâne la fel de gustos și aromat. Acest tip de ulei este mai rezistent la temperatură și deci recomandat pentru alimentele ce se gătesc la foc mic. Are un gust mai subtil, fiind unul dintre preferatele celor care abia introduc uleiul de măsline în dietă.

3. Uleiul de măsline rafinat

Acesta se extrage din măsline negre, coapte. Are cel mai mic procent de ulei de măsline virgin și este considerat inferior primelor două tipuri de ulei. Cu toate acestea, este potrivit pentru gătit, mai ales că se pretează și temperaturilor ridicate.

4. Uleiul de măsline pur

Cu toate că numele său sugerează puritate, este de fapt un mix dintre ulei virgin sau extra virgin și o formă rafinată a uleiului de măsline. Această metodă se folosește des atunci când uleiul extras nu are calitatea scontată. Cu toate aceasta, are un aport suficient de vitamina E și poate fi folosit pentru gătit.

Cunoscând caracteristicile fiecărui tip putem decide care este cel care se potrivește cel mai bine stilului nostru de gătit. Spre exemplu uleiul extra virgin va fi minunat pentru salate sau bruschete, în timp ce uleiul de măsline rafinat poate fi o alegere bună pentru preparate în tigaie, cu carne sau legume.

În funcție de tipul de măsline din care este extras, procedură și puritate, variază și prețul uleiului de măsline. Luând în considerare aportul de vitamine și acizi grași, este recomandată folosirea uleiului de măsline virgin sau extra virgin, ca alternativă sănătoasă pentru alte tipuri de uleiuri. De asemenea, îți recomandăm să experimentezi și alte sortimente decât cele clasice – brandurile de nișă sau micii artizani vor pregăti mixuri delicioase cu ulei de măsline și suc de lămâie, ierburi aromatice, ardei iute sau chiar trufe.


De Bonapetit
Recent Posts
Categorii

© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.