Turcia este o tara cu traditie culinara bogata si complexa. Bucataria turceasca a influentat spatiul balcanic, dar, si pe cel central-european si chiar alte zone mai indepartate. Statutul sau de putere aflata la intalnirea Asiei cu Europa i-a asigurat accesul la condimente exotice, legume diverse si tot felul de ingrediente de calitate. Au aparut, astfel, multe preparate gustoase, printre care si o serie de deserturi incredibile. Turcii tin la retetele lor si le prepara cu grija uriasa, mai ales, cand au oaspeti. Deserturile sunt mandria oricarui bucatar turc, de aceea, te invitam sa descoperi cinci dintre ele care reprezinta un adevarat deliciu.
- Rahat
Rahatul este unul dintre cele mai faimoase deserturi turcesti, care consta intr-un jeleu de amidon si zahar, la care se adauga diverse arome: trandafiri, lamaie, bergamota, menta sau fistic. Exista si varietati cu scortisoara, curmale, alune sau nuci. Rahatul a fost inventat de Bekir Affendi, la finalul secolului al XVIII-lea. Magazinul lui exista si astazi si este administrat de urmasii lui. Reteta originala continea malai, zahar rafinat, miere si apa si a devenit repede populara. Astazi, rahatul este unul dintre suvenirurile preferate ale turistilor straini, care vor sa duca acasa un lucru reprezentativ pentru aceasta tara. In Turcia, rahatul se serveste cu ceai sau cafea la micul dejun, sau ca desert, dupa pranza si cina.
- Muhallebi
Muhallebi este o budinca de lapte, cremoasa si dulce. Se pregateste prin amestecarea laptelui si a zaharului cu amidon de porumb sau faina de orez. De asemenea, se adauga arome de floare de portocala, vanilie si apa de trandafiri. Este un desert simplu, dar, care, a devenit popular in tot Orientul Mijlociu si nordul Africii. In functie de regiune, se serveste cu fistic, sirop de curmale, alune, migdale, stafide si scortisoara. De obicei, se mananca rece, dupa ce a capatat consistenta potrivita. In multe regiuni, este desertul preferat din timpul Ramadanului, dar, se serveste si in restul timpului.
- Lokma
Acest desert apreciat la nivel international se face din faina, zahar, drojdie si sare. Din aluatul rezultat se formeaza gogosi care se prajesc in ulei si se scufunda, apoi, in sirop sau miere. Originea gogosilor lokma este in Grecia Antica, acestea fiind mentionate in legendele zeilor greci. Lokma sunt astazi apreciate mult de turci, care le considera un desert specific lor. Se consuma calde, acoperite cu ciocolata, branza, seminte de susan sau miez de nuca.
- Baclava
Baclavaua este un desert popular in toate zonele care au fost sub dominatie otomana, din Balcani pana in Afganistan, Iran si nordul Africii. Baclavaua era un desert nobil, care se gatea la curtea sultanului. Acesta oferea ienicerilor tavi intregi cu baclavale in a cincisprezecea zi a Ramadanului, eveniment care lua forma unei procesiuni, numita „baklava alayi”. Exista multe variante de baclava, care pot contine nuci, migdale, scortisoara, cuisoare, fistic si, chiar, susan. Se serveste calda sau rece, iar, in multe restaurante si cafenele din Turcia, se decoreaza cu inghetata de lapte.
- Asure
Se considera ca asure, cunoscut si ca budinca lui Noe, este unul dintre cele mai vechi deserturi din lume. Este un preparat dulce cu ingrediente atipice, ca fasolea, bulgurul si nautul. Pe langa acestea, se mai folosesc smochine deshidratate, caise, stafide, alune de padure, ovaz si nuci de pin. Pentru aroma, se pune coaja de lamaie sau de portocala. Asure se serveste rece, alaturi de nuci, seminte sau fructe uscate.
Deserturile turcesti sunt diverse, gustoase si, uneori, surprinzatoare, datorita combinatiilor de arome, gusturi si texturi. Grija fata de preparare si selectarea celor mai bune ingrediente sunt esentiale in gastronomia turca, iar acest lucru se vede in calitatea deserturilor. Prin aplicatia Food Panda, poti comanda si tu astfel de preparate care iti vor incanta papilele gustative.