Clătitele sunt populare în toată lumea și se pare că fiecare cultură are o rețetă unică pentru acestea.
Scurt istoric
- inclusiv Otzi (omul ghețarilor) se hrănea cu clătite, dovezile datând de acum 5.300 de ani.
- în Grecia și Roma Antică, clătitele erau din făină de grâu, ulei de măsline, miere și lapte închegat.
- în timpul Renașterii Egnelze, clătitele erau asezonate cu condimente, apă de trandafiri și mere.
- Denumirea (pancake) a apărut în secolul al XV-lea, dar a devenit standardă abia în secolul al XIX-lea, în America.
- Clătitele americane timpurii erau făcute din hrișcă sau cereale.
Descoperă 5 rețete delicioase de clătite, care te vor face să te lingi pe degete:
1. Frigărui cu mini pancakes, căpșuni și banane
Ingrediente pentru 4 porții 125 g | Preparare |
---|---|
făină 2 lingurițe zahăr 2 lingurițe praf copt 1 vârf sare 1 ou 300 ml lapte 1 lingură unt topit Felii căpșuni Felii banană Zahăr pudră Sirop de arțar | Pe un castron mare, așază o sită și combină ingredientele uscate.Într-un alt recipient, bate oul, laptele și untul și, apoi, combină-le cu ingredientele uscate.Mixează ușor cu telul până când compoziția devine moale. Nu amesteca prea mult. Transferă amestecul într-un flacon moale, de silicon.Pe o tigaie neaderentă, strânge flaconul pentru a crea o mini clătită. Întoarce mini-clătita atunci când bulele se ridică, iar partea inferioară s-a rumenit.Când mini-clătitele sunt gata, începe să asamblezi astfel: o felie de miniclătită, o felie de căpșuni, o felie de banană. Repetă procesul încă o dată, mai așază o mini-clătită și introdu în mijloc o frigăruie pentru a ține desertul fix. Poți folosi orice combinație de fructe.Pudrează desertul cu zahăr pudră și asezonează-l cu sirop de arțar. Poftă bună! |
2. Clătite japoneze pufoase
Ingrediente pentru 4 porții | Preparare |
---|---|
2 gălbenușuri 50 g zahăr 120 ml lapte 95 g mix clătite 4 albușuri unt, sirop și 175g de fructe de pădure, pentru servit | Amestecă gălbenușurile, zahărul, laptele și mixul pentru clătite într-un castron mare, până compoziția devine netedă, fără cocoloașe.Într-un alt castron mare, bate albușurile cu un mixer de mână până când se formează vârfuri fixe de albuș.Amestecă cu atenție albușul în compoziția de clătite, până când se încorporează perfect. Asigură-te că amestecul nu se lasă.Unge forme rotunde de metal (9 cm) cu unt/ ulei și pune-le în mijlocul tigăii la cea mai mică căldură posibilă.Umple formele cu amestecul, cam ¾, apoi acoperă tigaia și lasă-le pentru 10 minute, până când clătitele devin ușor jucăușe. Dezlipește clătitele de tigaie cu o spatulă, apoi, cu atenție, întoarce-le. Asigură-te că nu verși compoziție în interior.Acoperă pentru încă 5 minute și apoi servește-le cu unt, sirop și fructe de pădure. Poftă bună! |
3. Clătite la tavă cu afine și piersici
Ingrediente pentru 4 porții 480 g | Preparare |
---|---|
mix de clătite 4 ouă 480 ml lapte 1 piersică feliată 100 g de afine | Preîncălzește cuptorul la 220˚C.Pune într-un castron, mixul de clătite, laptele și ouăle și amestecă-le până devin omogene. Toarnă compoziția într-o tavă acoperită de foaie de copt și întinde-o până la margini. Așază feliile de piersică și afinele pe compoziție. Poți folosi și alte combinații de fructe sau poți pune bucăți de ciocolată.Coace pentru 15 minute sau până când devine maro-auriu. După ce o scoți din cuptor, taie clătita în cuburi și servește-le imediat. Poftă bună! |
4. Clătite cu ovăz (fără gluten)
Ingrediente pentru 2 porții | Preparare |
---|---|
200 g fulgi de ovăz ½ lingură de nucșoară 1 linguriță scorțșoară 2 lingurițe de praf de copt ½ linguriță sare 240 ml lapte migdale 2 ouă | Adaugă fulgii de ovăz într-un blender pentru a-i transforma într-o făină. Așază făina într-un castron. Adaugă praful de copt, sarea, scorțișoara și nucșoară și amestecă-le cu o lingură. Adaugă laptele și ouăle și mixează până când se încorporează bine. Lasă amestecul 5-8 minute pentru a se îngroșa. Pune o tigaie la foc mediu și las-o să se încălzească. Când compoziția de clătite s-a îngroșat, unge tigaia cu unt vegan și pune 2-3 linguri pline de compoziție. Coace-le 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii. Servește-le cu sirop de arțar, gem sau fructe. Poftă bună! |
5. Clătite coreene cu ceapă verde și creveți
Ingrediente pentru 2 porții Sos Chili (1) | Preparare |
---|---|
2 linguri oțet orez 2 linguri zahăr 1 cățel usturoi, ras 55 g gochujang/ altă pasta iute Sos cu soia, usturoi și susan (2) 6 linguri sos de soia 2 linguri de ulei susan 2 ½ linguri oțet orez 1 lingură zahăr 2 cepe verzi, părțile albe și verde deschis tăiate foarte subțiri 2 căței usturoi, rași 1 linguriță semințe susan Clătite 125 g făină ¼ linguriță praf de copt 1 ½ linguriță sare 1 linguriță usturoi granulat 1 linguriță pudră ceapă ½ linguriță piper negru 240 ml + 2 linguri apă rece 20 de cepe verzi 3 linguri ulei vegetal 105 g creveți, decojiți, decupați și înjumătățite pe lungime 105 g calamar, feliate în inele de 0,6 cm, clătite și uscate 2 ouă mari 1 ardei chili, tăiat subțire | Primul sos: într-un castron mediu, amestecă oțetul de orez, zahărul, usturoiul și pasta până la omgenizare. Pune deoparte până la utilizare. Al doilea sos: într-un bol mediu, mixează sosul de soia, uleiul de susan, oțetul de orez și zahărul (până se dizolvă zahărul). Adaugă ceapa, usturoiul, semințele de susan Pune deoparte până la utilizare. Compoziția pentru clătite: într-un bol mare, amestecă făina, praful de copt, 1 linguriță sare, praful de usturoi, pulberea de ceapă și piperul negru. Toarnă compoziția în apa rece și amestecă până la omogenizare, ~ 1 minut. Așază cepele într-o tigaie mare, antiaderentă, astfel încât să se întindă drept pe suprafața tigăii. Adaugă o lingură de ulei vegetal și aprinde aragazul la foc mediu pentru 1-2 minute. Așază cozile de ceapă într-un singur strat în tigaie și gătește-le 1-2 minute. Se toarnă încet jumătate de ceașcă de compoziție peste cepe. Imediat, aranjează uniform jumătate din cantitatea de creveți și calamari.Se toarnă încă ¼ din ceașcă peste fructele de mare și se lasă la gătit 2-5 minute. Glisează o spatulă sub clătită și ridic-o să vezi dacă a devenit maro/aurie. Dacă începe să ardă, reduce focul la mic. Într-un castron mic, mixează cu o furculiță ouăle și ¼ linguriță de sare. Când clătita este aproape gata, presară 1/2 de ardei chili, apoi așază oul bătut peste aceasta. Gătește clătita pentru încă 2-4 minute, până când oul este gata. Întoarce rapid clătita, apoi stropește 1-2 lingurițe de ulei vegetal în jurul marginilor tigaiei pentru a preveni lipirea. Gateste clătita încă 2-3 minute, până când oul este complet fiert și partea inferioară a clatitei devine maronie si crocantă. Așază o farfurie peste tigaie și răstoarnă clătita pe farfurie. Repetă cu ingredientele rămase pentru a face o altă clătită. Taie clătitele și servește-le cu sos. Poftă bună! |
Surse:
https://tasty.co/recipe/strawberry-banana-pancake-skewers
https://tasty.co/recipe/fluffy-japanese-pancakes
https://tasty.co/recipe/blueberry-peach-sheet-pan-pancakes