Implanturile dentare sunt o soluție excelentă pentru înlocuirea dinților lipsă, fiind o alegere bună pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea orală și să aibă un zâmbet cu aspect natural. Spre deosebire de proteze, implanturile dentare vă oferă avantajul de a putea mânca ușor și confortabil, întrucât acționează precum dinții dumneavoastră naturali. După efectuarea unei astfel de proceduri, este important să știți cât timp durează recuperarea și cum puteți contribui la o bună desfășurare a acesteia, alimentația fiind un factor important.
Durata de recuperare după operația de implant dentar este relativ scurtă. Vindecarea completă a locului operat poate dura între două și opt săptămâni, iar dinții pot fi folosiți la mestecarea normală, de regulă, după o perioadă de 3-6 luni. Dacă sunteți fumător sau diabetic, este posibil ca recuperarea să dureze mai mult. Puteți îmbunătăți timpul de recuperare printr-o odihnă adecvată, dormind cel puțin opt ore în fiecare noapte. Puteți lua medicamente pentru calmarea durerilor, cum ar fi aspirina, și trebuie să evitați să atingeți cu mâna locul operat.
După încheierea unei operații de implant dentar, este esențial să aveți o dietă adecvată, bazată pe alimente moi, care să nu perturbe procesul de vindecare. La aproximativ o oră după operația de implant dentar, puteți elimina pansamentele de tifon care v-au fost aplicate în cavitatea bucală, după care puteți mânca. Asigurați-vă că mâncați numai alimente moi în primele 24 de ore după operație. Timp de câteva zile, puteți mânca, de exemplu, banane, avocado sau chiar mâncăruri pentru bebeluși, după care puteți face tranziția la terci de ovăz, ouă sau clătite. Evitați alimentele și băuturile fierbinți, în prima săptămână după operație.
De asemenea, nu este recomandat să folosiți paie pentru consumul alimentelor, ci să beți direct din pahar sau să folosiți o lingură, dacă consumați un smoothie dens. Utilizarea paielor creează o aspirație care ar putea împiedica organismul să formeze cheaguri de sânge, necesare pentru oprirea sângerărilor, putând chiar să disloce cheagurile formate. Aceste precauții vă vor oferi condiții cât mai bune, pentru ca gura dumneavoastră să se vindece corespunzător.
Primele trei luni de vindecare reprezintă perioada în care implanturile dentare se integrează în cavitatea bucală, iar proteza temporară pe care o purtați nu este destinată mestecării unor alimente dure sau crocante. De asemenea, este important să respectați indicațiile cu privire la igiena orală și să vă periați delicat dinții, în mod corespunzător și regulat.
Este important să încorporați proteină în alimentația dumneavoastră, pentru a ajuta la recuperarea postoperatorie. Din fericire, există o serie de opțiuni ușor de mestecat, benefice pentru sănătatea dumneavoastră generală. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și pot fi servite sub formă de omletă. Alte surse bune de proteine includ leguminoasele, precum fasolea și lintea, care pot fi preparate ca supe-cremă, peștele moale și brânza tofu.
În ceea ce privește legumele și fructele, există o gamă largă din care puteți alege, după operația de implant. Optați, de exemplu, pentru banane, piure de mere sau compot de piersici. Ca alternativă, puteți oricând să folosiți fructele într-un smoothie nutritiv și delicios, la care se recomandă să adăugați iaurt simplu și lapte, pentru a vă îmbunătăți aportul de calciu. Consumați necesarul zilnic de legume prin fierberea sau prepararea acestora la abur, până când sunt moi și ușor de mestecat. Legumele sub formă de piure sunt, de asemenea, o opțiune excelentă – cartofii clasici, cartofii dulci, dovleacul și conopida sunt legume gustoase care pot fi gătite la abur sau sub formă de piure, fie separat, fie împreună.
Ovăzul gătit și cerealele moi sunt surse grozave de energie și de fibre și sunt ușor de consumat în timpul recuperării. Este important să rețineți, totuși, că nu trebuie să mâncați alimente prea calde. Ovăzul poate fi consumat călduț, pentru a evita apariția disconfortului la locul intervenției chirurgicale. Dacă doriți un plus de aromă, adăugați la terciul de ovăz piure de fructe, fructe de pădure moi, esență de vanilie sau scorțișoară.
Dacă v-ați săturat de smoothie-uri și supe, puteți încerca o gustare moale din când în când. Nu uitați să alegeți alimente hrănitoare și ușor de consumat. Încercați humus, avocado zdrobit, brânzeturi moi, precum brânza cottage, smântână sau iaurt. Evitați orice aliment care este prea tare sau crocant sau care necesită să vă deschideți gura prea larg.
Mai jos, vă prezentăm o listă pe categorii de alimente pe care le puteți consuma după efectuarea implantului dentar:
Alimente lichide sau cremoase
- Apă
- Sucuri de fructe, inclusiv nectar și sucuri cu pulpă
- Lapte
- Cafea/ceai (însă nu fierbinte)
- Supă (limpede sau cremă)
- Budincă
- Iaurt
- Smoothie-uri
- Shake-uri
Fructe și legume
- Fructe moi, de exemplu banane, mango, piersici și pere (evitați fructele cu semințe, precum zmeura, căpșunele etc.)
- Legume preparate la abur
- Piureuri de fructe sau de legume
Carne și alte surse de proteină
- Ciorbe cu bucăți mici și moi de legume și carne
- Pește moale
- Brânzeturi moi
- Tofu
- Omletă
Alimente pe bază de făină sau orez
- Felii moi de pâine
- Spaghete, macaroane, tăiței de orez
- Terci de ovăz
Deși există o mulțime de alimente de care vă puteți bucura în timp ce gura dumneavoastră se vindecă în urma intervenției chirurgicale, există anumite produse pe care ar trebui să încercați să le evitați în totalitate. Este de preferat să stați departe de alimentele picante, precum și de cele prea calde sau prea reci. Alimentele acide, cum ar fi citricele, pot provoca iritații la locul operat. Încercați să evitați gustările dure, crocante sau care au tendința de a se sfărâma, cum ar fi floricelele, chipsurile și fursecurile. De asemenea, evitați alimentele lipicioase și greu de mestecat, precum bomboanele și caramelele.
Este important să mâncați zilnic, deoarece o lipsă de hrană zilnică vă poate afecta recuperarea. În primele zile, e posibil să aveți o senzație de disconfort în timp ce mâncați. De aceea, este important să respectați restricțiile alimentare și să mâncați numai alimentele recomandate, pentru a vă asigura că nu împiedicați procesul de vindecare. Dacă aveți întrebări cu privire la vindecarea implanturilor dentare, consultați medicul stomatolog.
Sursa: Pixabay
Articol realizat in parteneriat cu: