Reteta de batoane de peste la cuptor
Cand vorbim de un pranz sau o cina rapida, sanatoasa si delicioasa, batoanele de peste la cuptor sunt o optiune excelenta. Acest fel de mancare nu numai ca este usor de pregatit, dar este si o sursa buna de proteine si acizi grasi omega-3. In plus, batoanele de peste pot fi o alternativa minunata la clasicele nuggets de pui, fiind totodata si o varianta mai sanatoasa decat pestele prajit. In urmatoarele paragrafe, va voi arata cum sa pregatiti aceste delicioase batoane de peste, perfecte pentru orice masa a zilei.
1. Alegerea pestelui
Inainte de a incepe pregatirea batoanelor, este important sa alegeti tipul potrivit de peste. Cel mai des utilizat pentru aceasta reteta este codul, datorita texturii sale ferme si a gustului delicat. Alte optiuni bune ar fi merluciu, tilapia sau chiar somon, in functie de preferintele dumneavoastra. Este esential sa folositi fileuri de peste proaspat sau decongelat corect, pentru a evita orice posibil gust sau miros neplacut.
2. Ingrediente necesare
Pentru a prepara batoanele de peste la cuptor, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 4 fileuri de peste (aproximativ 500 de grame)
- 100 de grame de faina
- 2 oua batute
- 200 de grame de pesmet
- 50 de grame de parmezan ras
- 1 lingurita de paprika
- Sare si piper dupa gust
- Optional: ierburi aromatice precum patrunjel sau marar pentru decor
Acum ca aveti toate ingredientele, putem trece la pasii efectivi de preparare a batoanelor de peste.
3. Pregatirea batoanelor
Pentru a incepe, preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius. In timp ce cuptorul se incalzeste, puteti prepara pestele. Taiati fileurile de peste in benzi de aproximativ 2-3 cm latime. Astfel, fiecare bucata va fi suficient de mare pentru a fi satioasa, dar si usor de manevrat si de copt uniform.
Luati trei boluri separate pentru a pregati "statia de pane". In primul bol, puneti faina amestecata cu putina sare si piper. In al doilea bol, bateti ouale, iar in al treilea amestecati pesmetul cu parmezanul ras si paprika. Aceasta combinatie de parmezan si paprika va da o savoare deosebita batoanelor de peste.
Acum, luati fiecare bucata de peste si tavaliti-o mai intai in faina, scuturand excesul, apoi treceti-o prin ou si, la final, prin amestecul de pesmet si parmezan. Asigurati-va ca fiecare bucata de peste este bine acoperita cu acest amestec, pentru a obtine o crusta crocanta si aromata.
4. Coacerea batoanelor de peste
Dupa ce ati pane batoanele de peste, asezati-le pe o tava tapetata cu hartie de copt. Este important sa lasati un spatiu intre ele pentru a se coace uniform. Coaceti batoanele in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana cand sunt aurii si crocante. Timpul de coacere poate varia in functie de grosimea batoanelor, asa ca este bine sa le verificati periodic.
Odata coapte, scoateti batoanele de peste din cuptor si lasati-le sa se racoreasca pentru cateva minute pe o gratar. Acest pas ajuta la mentinerea crocantei cruste, evitand inmuierea acesteia daca batoanele ar ramane in tava fierbinte.
5. Servirea batoanelor de peste
Batoanele de peste la cuptor sunt cel mai bine servite calde, alaturi de o portie generoasa de cartofi prajiti, salata fresca sau chiar un sos tartar sau de iaurt cu usturoi pentru o nota extra de savoare. Daca doriti sa adaugati o nota de prospetime, puteti presara peste ele cateva frunze de patrunjel sau marar tocat.
Indiferent de garnitura aleasa, aceste batoane de peste sunt o delicatesa care nu necesita mult timp de pregatire, fiind perfecte pentru zilele aglomerate. Sunt, de asemenea, o optiune minunata pentru copii, fiind o metoda atragatoare de a-i familiariza pe cei mici cu consumul de peste.
Sper ca aceasta reteta de batoane de peste la cuptor sa va inspire sa incercati mai des preparatele cu peste in bucataria voastra. Pofta buna!