Ce este sosul Sriracha și cum se prepară: Rețetă de sos Sriracha

Sosul Sriracha, cunoscut și sub denumirea de „rooster sauce” datorită simbolului său iconic, este un condiment picant care a cucerit inimile iubitorilor de mâncare picantă din întreaga lume. Originar din Thailanda, acest sos a devenit extrem de popular datorită gustului său intens și versatilității în bucătărie. În acest articol, vom explora ce este sosul Sriracha, cum se prepară și cum poate fi utilizat în diverse preparate culinare.

Ce este sosul Sriracha?

Sosul Sriracha este un sos picant realizat din ardei iuți, oțet, usturoi, zahăr și sare. Are o consistență groasă, o culoare roșu aprins și un gust distinctiv care combină iuțimea ardeilor cu dulceața zahărului și aroma usturoiului. Acest sos este folosit atât ca ingredient în diverse rețete, cât și ca sos de însoțire pentru multe feluri de mâncare.

Originea sosului Sriracha

Sosul Sriracha își are originile în orașul Si Racha din Thailanda, unde a fost creat inițial de către o femeie pe nume Thanom Chakkapak. Cu timpul, rețeta a fost preluată și adaptată de diferite companii, cea mai cunoscută fiind Huy Fong Foods, care a popularizat sosul la nivel global. Versiunea americană a sosului, creată de David Tran, este cea care a devenit iconică și a cucerit piețele internaționale.

Beneficiile sosului Sriracha

 1. Stimulează Metabolismul: Ardeii iuți din sosul Sriracha conțin capsaicină, un compus care poate ajuta la accelerarea metabolismului și la arderea caloriilor.
 2. Proprietăți Antioxidante: Sosul Sriracha este bogat în vitamina C și alți antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
 3. Îmbunătățește Digestia: Usturoiul și oțetul din sosul Sriracha pot ajuta la stimularea sucurilor digestive și la îmbunătățirea digestiei.
 4. Sursă de Endorfine: Consumul de alimente picante, cum ar fi sosul Sriracha, poate stimula eliberarea de endorfine, hormonii fericirii, care îmbunătățesc starea de spirit și reduc stresul.

Cum se prepară sosul Sriracha

Prepararea sosului Sriracha acasă este simplă și permite ajustarea nivelului de iuțime și dulceață în funcție de preferințele personale. Iată o rețetă de bază pentru sosul Sriracha:

Ingrediente:

 • 500 g ardei iuți roșii (de exemplu, ardei jalapeño roșii)
 • 5 căței de usturoi
 • 50 g zahăr
 • 2 linguri de sare
 • 100 ml oțet de orez

Instrucțiuni:

 1. Prepararea Ardeilor: Tăiați ardeii iuți și îndepărtați semințele pentru a reduce din iuțime, dacă doriți. Păstrați semințele dacă preferați un sos mai picant.
 2. Blenduirea: Puneți ardeii tăiați, usturoiul, zahărul și sarea într-un blender și procesați până obțineți o pastă omogenă.
 3. Fermentarea: Transferați pasta într-un borcan sterilizat și acoperiți-l cu un tifon. Lăsați amestecul să fermenteze la temperatura camerei timp de 3-5 zile, amestecând zilnic.
 4. Gătirea și Strecurarea: După fermentare, adăugați oțetul de orez și transferați amestecul într-o cratiță. Fierbeți la foc mic timp de 10 minute. Lăsați să se răcească, apoi strecurați sosul printr-o sită fină pentru a îndepărta pulpa și semințele.
 5. Păstrarea: Transferați sosul Sriracha în sticle sterilizate și păstrați-l la frigider. Sosul poate fi păstrat timp de câteva luni.

Utilizări ale sosului Sriracha

Sosul Sriracha este extrem de versatil și poate fi folosit în multe feluri de mâncare pentru a adăuga un plus de savoare și iuțime (citește mai multe pe Asianfood.ro). Iată câteva sugestii:

 1. Condiment pentru Sandwich-uri: Adaugă sos Sriracha în sandwich-uri și burgeri pentru un plus de aromă picantă.
 2. Marinate pentru Carne: Utilizează sosul Sriracha în marinate pentru carne de pui, porc sau vită pentru a infuza carnea cu arome intense.
 3. Supe și Noodles: Adaugă o lingură de sos Sriracha în supe, ramen sau noodles pentru un gust picant și delicios.
 4. Sos pentru Tacos și Burritos: Amestecă sosul Sriracha cu maioneză pentru a crea un sos picant perfect pentru tacos și burritos.
 5. Dipping Sauce: Folosește sosul Sriracha ca dipping sauce pentru tempura, spring rolls sau legume prăjite.

Sosul Sriracha este un condiment esențial pentru iubitorii de mâncare picantă, aducând un plus de savoare și iuțime preparatelor culinare. Originar din Thailanda și popularizat la nivel global, sosul Sriracha este ușor de preparat acasă și poate fi utilizat în numeroase moduri pentru a îmbunătăți gustul mâncărurilor. Indiferent dacă îl folosești ca sos de însoțire sau ca ingredient în diverse rețete, sosul Sriracha va aduce cu siguranță un plus de savoare și picant.


© Copyright @ 2023 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.