O dietă sănătoasă este esențială pentru sănătatea noastră. Mai ales în această perioadă de mari transformări, când se vorbește de o resetare pe toate palierele, prin schimbări simple în viața de zi cu zi vom avea doar de câștigat. A sosit timpul ca să ne îmbunătățim și adapta felul de a ne alimenta la noile realități. Și nu este vorba doar de diversele sucuri bio la modă acum.
Încurajarea unei alimentații sănătoase ar trebui să înceapă în copilărie
Este un adevăr incontestabil: suntem ceea ce mâncăm. Se știe asta de multă vreme, plus că alimentația este o parte importantă a vieții tuturor, nu fără motiv poți trăi fără ea doar 7 – 9 zile (dacă ești om obișnuit, nu pustnic care ține post negru și de 40 de zile, evident!).
Mâncarea sănătoasă ne influențează radical starea de bine, deoarece o persoană ce se hrănește corect se simte mult mai optimistă, gândește mai repede și mai rapid, are mai multă energie fizică.
O dietă sănătoasă care să includă și cât mai multe superalimente, spre deosebire de ceea ce cred foarte mulți oameni, nu înseamnă absolut deloc niște produse fără gust. O mâncare sănătoasă este una în care organismul uman primește toți nutrienții de care are nevoie. Este necesar ca dieta în cauză să fie variată, echilibrată, în cantitatea corectă și bazată pe o siguranță cât mai mare a alimentelor consumate.
Nu este deloc o noutate aceea că nutriția inadecvată este legată indisolubil ca o serie de boli. Printre problemele majore de sănătate legate de o dietă săracă în nutrienți valoroși se pot enumera: obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, cancerul.
Mai mult decât atât, nu putem uita că o dietă deficitară este o cauză importantă a malnutriției. Se poate ajunge chiar și la moarte în unele cazuri
Pași pentru o alimentație sănătoasă
Merită să ne amintim că este cel mai bine ca să consumăm alimente sănătoase proaspăt preparate din produse naturale, deoarece acesta conține cele mai multe vitamine, minerale, proteine și carbohidrați sănătoși.
Alimentele sănătoase sunt determinate nu numai de compoziția lor generică. Contează și condițiile de creștere a legumelor și fructelor. Pentru produsele din carne, furajele sunt de o mare importanță, absența în acestea a aditivilor care accelerează creșterea raselor respective de animale este esențială; pentru alimentele vegetale, este necesar să se controleze fertilizarea, să nu fie pe cât posibil modificate genetic.
Reguli pentru o alimentație sănătoasă
Consumă cel puțin trei mese (mic dejun, prânz și cină) și două gustări sănătoase pe zi. Nu sari peste mese.
Dă preferință cerealelor integrale și alimentelor în forma lor cea mai naturală în care le poți mânca.
Consumă zilnic cel puțin trei porții de legume ca parte a meselor și trei sau mai multe porții de fructe în deserturi și gustări.
Mănâncă fasole și orez de mai multe ori pe săptămână.
Nu consuma mai mult de o porție pe zi de uleiuri vegetale, ulei de măsline, unt. Acordă atenție etichetelor alimentelor și alege-le pe cele cu cele mai mici cantități de grăsimi trans.
Evită băuturile răcoritoare și sucurile industrializate, prăjiturile, fursecurile și alte deserturi cu zahăr.
Micșorează cantitatea de sare din alimente și îndepărtează solnița de pe masă. Evită consumul de alimente procesate cu multă sare, precum ar fi: mezelurile, conservele din comerț de legume, supele instant, sosurile și condimentele gata preparate.
Bea cel puțin doi litri (șase până la opt pahare) de apă pe zi. Acordă preferință consumului de apă între mese.