Introducere
Cand vine vorba de o cina rapida, gustoasa si care sa placa intregii familii, friptura de pui la cuptor este fara indoiala una dintre cele mai bune alegeri. Aroma irezistibila a puiului perfect copt, impreuna cu textura frageda si suculenta, transforma aceasta reteta intr-un deliciu culinar. In acest articol, va voi prezenta o reteta de friptura de pui la cuptor care promite sa fie nu doar delicioasa, dar si usor de pregatit.
Ingrediente necesare
Pentru a incepe, avem nevoie de urmatoarele ingrediente: un pui intreg de aproximativ 1.5 kg, 50 ml de ulei de masline, patru catei de usturoi, o lingurita de sare, jumatate de lingurita de piper negru macinat, o lingurita de paprika, o lingurita de rozmarin uscat, o lingurita de oregano uscat si doua lamai. Aceste ingrediente vor contribui la un gust bogat si un miros care va incanta simturile fiecarui membru al familiei.
Pregatirea puiului
Incepem prin a pregati puiul. Cel mai important pas este curatarea lui. Asigurati-va ca puiul este bine spalat atat in interior cat si la exterior. Dupa aceea, uscati-l bine cu prosoape de hartie. Asta va ajuta la crocanta pielii dupa coacere. Urmatorul pas este marinarea. Intr-un bol mic, amestecati uleiul de masline cu usturoiul zdrobit, sarea, piperul, paprika, rozmarinul si oregano. Amestecati bine aceste ingrediente, apoi frecati puiul atat la exterior cat si in cavitatea interioara cu acest amestec. Lasati puiul sa se marineze timp de cel putin o ora (sau ideal peste noapte in frigider) pentru a permite aromelor sa penetreze carnea.
Coacerea puiului
Preincalziti cuptorul la 190 de grade Celsius. Intr-o tava de copt, asezati puiul marinat. Taiati lamaiile in jumatate si introduceti-le in cavitatea puiului. Aceasta va ajuta la mentinerea umiditatii in timpul coacerii si va adauga un gust usor citric, care complementeaza perfect condimentele. Acum, acoperiti puiul cu folie de aluminiu si coaceti in cuptorul preincalzit pentru aproximativ o ora. Dupa aceea, indepartati folia de aluminiu si lasati puiul la cuptor pentru inca 30 de minute sau pana cand pielea devine aurie si crocanta si temperatura interna a carnii atinge 75 de grade Celsius.
Servirea fripturii de pui
Dupa coacere, important este sa lasati puiul sa se odihneasca timp de 10 minute inainte de a-l taia. Aceasta pauza permite sucurilor din carne sa se redistribuie, asigurand ca friptura va fi suculenta si gustoasa. Serviti friptura de pui taiata in bucati, impreuna cu garniturele preferate. Fie ca optati pentru o salata proaspata, legume la gratar sau un piure de cartofi, friptura de pui la cuptor va fi cu siguranta vedeta mesei. Nu uitati sa adaugati si cateva felii de lamaie pentru un plus de savoare.
Friptura de pui la cuptor este o reteta clasica, care nu se demodeaza niciodata. Simplitatea ingredientelor si metoda de preparare o fac accesibila oricui, indiferent de experienta culinara. Fie ca este vorba de o cina in familie sau un eveniment special, aceasta friptura de pui va fi intotdeauna o alegere apreciata de toti cei prezenti. Asadar, incercati aceasta reteta si bucurati-va de un pui la cuptor suculent si aromat, care va satisface si cele mai exigente gusturi.