Majoritatea mamelor aleg sa-si alapteze bebelusii la nastere. Si multe mamici vor continua sa alapteze pana cand bebelusul va implini varsta de un an sau chiar mai mult. Cu toate acestea, exista multe motive pentru care hranirea alternativa sau trecerea completa la formula de lapte praf este necesara inainte ca bebelusul tau sa implineasca un an. Mai mult de jumatate dintre mamici vor face acest lucru, motiv pentru care stim ca o multime de parinti se intreaba care este cea mai buna modalitate de a trece de la laptele matern la lapte parf.
CAND SA TRECETI DE LA ALAPTAT LA LAPTE PRAF
Puteti gasi o multime de materiale pe internet care va spun ca nu ar trebui sa ii oferiti bebelusului nicio formula de lapte praf pana la varsta de cel putin 6 luni si ca alaptarea pana la implinirea varstei de un an este ideala. Aceste sfaturi se refera la cea mai sanatoasa varianta din punct de vedere medical. Dar asa ceva este posibil doar intr-o lume perfecta sau pentru mama care nu are probleme de a alapta.
Insa nu intotdeauna se intampla asta. Exista multe motive pentru care este posibil ca mamele sa aiba nevoie sa completeze hranitul la san cu formula de lapte praf sau sa chiar sa isi hraneasca bebelusul doar cu lapte praf. Niciodata nu trebuie sa simti ca trebuie sa iti justifici rationamentul, intrucat ceea ce este esential este ca bebelusul sa fie hranit indiferent de modalitatea aleasa.
Nu exista un raspuns perfect la intrebarea, „Cand ar trebui sa trec la formula de lapte praf?”. Trebuie sa treceti la formula de lapte praf cand aceasta reprezinta cea mai buna solutie pentru dvs. si pentru copilul vostru.
De exemplu, un bebelus poate lua prea putin in greutate intre 4 si 6 luni, iar alaptarea nu mai era suficienta pentru el. In astfel de situatii orice medic va va sfatui sa folositi si lapte praf.
Sau este posibil sa aveti un motiv medical care va impune sa opriti alaptarea. Dincolo de asta, alegerea momentului in care sa treceti bebelusul de pe laptele matern pe lapte praf trebuie sa fie o decizie personala. Trebuie sa faceti ceea ce este mai bine pentru dvs. si / sau pentru bebelusul dvs. si aceasta este adesea diferita de ceea ce sugereaza specialistii sau de ceea ce va spun persoanele dragi bine intentionate sa faceti.
CUM SA FACETI TRECEREA LA FORMULA DE LAPTE PRAF
Exista cateva metode principale pentru trecerea bebelusului pe lapte praf.
Oprirea partiala a alaptatului la san
Oprirea partiala a alaptatului la san este atunci cand intentionati sa continuati alaptarea, dar trebuie sa o suplimentati cu o anumita formula de lapte praf. Ar putea fi vorba chiar si de o singura zi de pauza.
Pentru aceasta metoda, va sugeram sa incercati cateva formule diferite de lapte praf pentru a vedea care este cea preferata de bebelusul vostru. Dupa ce veti gasi formula potrivita de lapte praf, puteti incepe pur si simplu sa inlocuiti o alaptare la san cu un biberon de lapte praf. Daca se administreaza mai multe biberoane, ar fi bine sa se utilizeze o strategie de intarcare graduala.
Oprirea graduala a alaptatului la san
Oprirea graduala a alaptatului la san este o metoda excelenta pe care trebuie sa o utilizati atunci cand intentionati sa opriti alaptarea in viitorul apropiat, dar doriti sa o efectuati intr-un mod care sa ofere bebelusului un pic mai putin de lapte in fiecare zi, pana cand vor bea 100% formula de lapte praf.
Puteti amesteca laptele matern si formula?
Combinand laptele matern si formula de lapte praf intr-un singur biberon este o modalitate excelenta de a schimba alimentatia bebelusului catre lapte praf. Nu uitati sa fiti atenti sa urmati in continuare instructiunile de amestecare adecvate pentru a mentine echilibrul dintre nutrienti si apa.