Chiftelele: cum sa-ti iasa perfect de fiecare data

Toata lumea adora chiftelele, in special acele chiftele perfecte cu interior pufos si exterior crocant. Sunt un preparat indragit, gasit des pe mesele tuturor, care pot sa fie servite atat ca si aperitiv, cat si ca fel principal alaturi de cartofi piure sau cu paste atunci cand se combina cu un sos delicios marinara. Poate ai incercat sa prepari chiftele la un moment dat, fara succes, insa, chiftelele iesind mult prea tari sau aromele nu erau suficient de intrepatrunse. Ei bine, nu-ti face griji, iti prezentam mai departe cateva sfaturi pe care trebuie sa le urmezi cand pui in aplicare o reteta chiftele

Ingrediente de baza

Pentru prepararea chiftelelor reteta de baza este una foarte simpla si nu necesita ingrediente multe si nici complicate. 

Ingrediente

  • 1kg carne tocata de vita si porc in proportii egale 
  • 2-3 catei de usturoi (sau mai mult, eu nu le fac usturoiate tare)
  • 1 ou
  • 1 Paine mica inmuiata in apa sau lapte 
  • sare, piper, boia de ardei, cimbru, un strop micut de chimen si ienibahar macinate
  • 1 legatura generoasa de marar (optional)
  • 1 legatura patrunjel (optional)

Secretul chiftelelor moi si pufoase 

Dupa cum am prezentat in lista de mai sus, exista un secret pentru a face chiftelele super moi si pufoase la interior si crocante la exterior si acela este painea inmuiata in apa sau in lapte. Desigur, se poate folosit si pesmet inmuiat in lapte, dar rezultatul va fi unul usor mai tare. 

Asadar, inmoaie painea – care nu trebuie sa fie proaspata, painea de doua zile este perfecta, in apa sau in lapte. Scurge excesul de lichid si, daca ai la indemana, ar fi ideal sa treci painea printr-o masina de tocat, chiar impreuna cu carnea tocata. 

Cum se prepara 

Intr-un bol incapator adauga carnea trecuta prin masina de tocat inca o data impreuna cu painea. Dupa care adauga usturoiul pisat, mai mult sau mai putin in functie de preferinte, oul batut si condimentele. Daca iti plac verdeturile sau ceapa, adauga si mararul, patrunjelul si o ceapa, dar acest pas este optional, retea variind in functie de zona tarii. 

Cum modelezi chiftelele 

Daca doresti chiftele de aceleasi dimensiuni, foloseste o lingura pentru a imparte compozitia in mod egal si modeleaza cu ajutorul mainilor chiftelutele. Aminteste-ti sa uzi mainile mereu pentru ca aceasta sa nu se lipeasca. 

Cum coacem sau prajim chiftelele 

Chiftelutele obtinute se pot praji la foc mediu intr-o tigaie cu ulei de floare soarelui. Optional, pentru o versiune mai putin calorica, dar la fel de delicioasa, foloseste o friteuza cu aer cald sau chiar un cuptor pentru a la coace cu un strop de ulei. 

Cum se servesc

Chiftelutele astfel pregatite se pot servi apoi pe masa ca si aperitiv sau reteta poate varia daca doresti sa le servesti ca si fel principal. De exemplu, pentru chiftelute suedeze, foloseste varianta cu pesmet inmuiat in lapte si adauga salota in loc de usturoi in compozitie. Serveste-le alaturi de un sos din mustar, mazare si cartofi piure. 

Iar pentru paste, aceeasi reteta poate sa fie servita intr-un sos marinara de rosii cu ceapa, usturoi si busuioc alaturi de spaghete. 


Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

© Copyright @ 2021 bonapetit.ro