Reteta delicioasa de ciorba de cartofi cu carne de porc ardeleneasca
Introducere
In bucataria ardeleneasca, ciorba de cartofi cu carne de porc este o mancare traditionala apreciata pentru gustul sau bogat si satisfacator. Aceasta ciorba robusta, imbogatita cu carne de porc si legume, poate fi servita atat la pranz, cat si la cina, fiind potrivita in orice sezon. In continuare, va voi prezenta o reteta autentica, pas cu pas, pentru a pregati aceasta delicioasa ciorba ardeleneasca.
Ingrediente necesare
Pentru a prepara ciorba de cartofi cu carne de porc ardeleneasca, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500 g carne de porc, preferabil cu putina grasime, taiata cuburi
- 1 kg de cartofi, curatati si taiati cuburi
- 2 morcovi mari, curatati si taiati rondele
- 1 radacina de patrunjel, curatata si taiata cubulete
- 1 ceapa mare, tocata marunt
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- 2 linguri de pasta de tomate
- 1 lingura de boia de ardei dulce
- Sare si piper dupa gust
- 2 litri de apa sau supa de legume
- Optional: cateva fire de marar sau patrunjel verde pentru decor
Aceste ingrediente vor fi baza ciorbei noastre si vor adauga o bogatie de arome care va caracteriza acest preparat traditional.
Prepararea carnii
In primul rand, incepeti prin a pregati carnea. Intr-o oala mare, incalziti putin ulei si adaugati cuburile de carne de porc. Prajiti-le pe toate partile pana cand devin frumos rumenite. Acest pas este esential pentru a sigila sucurile in carne si pentru a-i conferi o textura placuta. Dupa ce carnea este bine prajita, adaugati ceapa tocata si lasati-o sa se caleasca pana devine translucida si usor aurie, amestecand frecvent pentru a evita arderea.
Adaugarea legumelor si condimentelor
Dupa ce ceapa este gatita, adaugati morcovii, radacina de patrunjel si usturoiul zdrobit in oala. Amestecati totul bine si lasati legumele sa se caleasca pentru cateva minute. Apoi, adaugati pasta de tomate si boiaua de ardei, amestecand continuu pentru a distribui uniform condimentele. Aceasta combinatie de ingrediente va incepe sa dezvolte aromele complexe specifice ciorbei ardelene.
Finalizarea ciorbei
Acum este momentul sa adaugati cartofii taiati cuburi si apa sau supa de legume. Asigurati-va ca lichidul acopera toate ingredientele. Daca este necesar, puteti adauga mai multa apa. Dupa ce adaugati cartofii, lasati ciorba sa fiarba la foc mic pana cand cartofii si carnea sunt complet gatite, aproximativ 20-30 de minute. Pe parcursul fierberii, verificati periodic si amestecati pentru a asigura ca nimic nu se lipeste de fundul oalei. Dupa ce ciorba este gatita, ajustati gustul cu sare si piper dupa preferinte. Pentru un plus de aroma, puteti adauga marar sau patrunjel proaspat tocat chiar inainte de servire.
Pentru a servi, impartiti ciorba fierbinte in boluri si, daca doriti, adaugati un strop de smantana sau iaurt pentru a adauga cremozitate. Ciorba de cartofi cu carne de porc ardeleneasca este savuroasa si reconfortanta, fiind perfecta pentru o masa in familie. Bucurati-va de aceasta ciorba autentica ardeleneasca alaturi de cei dragi!