Introducere in lumea clatitelor
Clatitele sunt una dintre cele mai iubite deserturi la nivel mondial, datorita versatilitatii lor si a faptului ca pot fi servite atat la micul dejun, cat si ca desert dupa o masa principala. In aceasta reteta, vom explora o varianta deosebita a clatitelor: clatite gratinate cu nuci. Aceasta combinatie nu doar ca este delicioasa, dar adauga si o textura crocanta clasicelor clatite moi.
Ingrediente necesare
Pentru a prepara clatite gratinate cu nuci, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 150 g de faina
- 2 oua mari
- 300 ml de lapte
- 1 lingura de zahar
- 1 praf de sare
- 50 g de unt topit
- 100 g de nuci macinate
- 50 g de zahar brun
- Optional: esenta de vanilie sau scortisoara pentru aroma
Aceste cantitati sunt suficiente pentru aproximativ 10 clatite, in functie de marimea tigaii utilizate.
Prepararea aluatului pentru clatite
Pentru a incepe, intr-un bol mare, cerneti faina impreuna cu praful de sare. Faceti o adancitura in mijloc si adaugati ouale batute. Incepeti sa amestecati de la mijloc spre exterior, adaugand treptat laptele. Mixati bine compozitia pentru a evita formarea cocoloaselor. Dupa ce ati incorporat tot laptele si aluatul este omogen, adaugati untul topit si, daca doriti, puteti adauga esenta de vanilie sau scortisoara pentru un plus de aroma. Aluatul obtinut trebuie sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
Coacerea clatitelor
Incalziti o tigaie antiaderenta pe foc mediu si ungeti-o usor cu putin unt sau ulei. Cand tigaia este incinsa, luati cu un polonic o cantitate de aluat si turnati-o in tigaie, rotind-o pentru a acoperi uniform fundul. Lasati clatita sa se coaca aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte, sau pana cand marginile incep sa se ridice si suprafata devine usor aurie. Repetati procesul pana cand terminati tot aluatul, ungeti tigaia cu unt ori de cate ori este necesar.
Prepararea si aplicarea toppingului de nuci
In timp ce clatitele se racesc putin, puteti pregati toppingul de nuci. Intr-un bol mic, amestecati nucile macinate cu zaharul brun. Puteti adauga si putina scortisoara pentru un gust mai deosebit. Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Luati fiecare clatita, presarati generos amestecul de nuci pe jumatate din suprafata ei, apoi pliati clatita in doua si inca o data, pentru a obtine un sfert de cerc. Asezati clatitele intr-un vas de copt si presarati restul de amestec de nuci deasupra. Introduceti vasul in cuptor pentru aproximativ 5-7 minute, sau pana cand nucile devin usor aurii si caramelizate.
Odata ce clatitele sunt gratinate, sunt gata de servit. Acestea pot fi savurate calde, direct din cuptor, sau la temperatura camerei. Clatitele gratinate cu nuci sunt excelente servite cu sirop de artar, miere sau chiar o lingura de smantana sau iaurt pentru un contrast placut.