Priveghiul este o parte a procesului de înmormântare care presupune, înainte de toate, aducerea aminte a tot ceea ce a făcut defunctul, ce a însemnat el pentru cei din jur, un prilej prin care cunoscuţii se adună pentru a-l plânge. Această practică religioasă este un obicei păstrat de români şi preţuit de către reprezentanţii unei firme de servicii funerare în sector 5 pentru că această tradiţie are un rol foarte important, acela de a călăuzi sufletul defunctului spre lumea de dincolo.
Ceremonia de înmormântare creştină include practici ce trebuie respectate în amintirea oamenilor dragi care au părăsit această lume, iar printre pomeni şi alte practici este inclus şi priveghiul.
Ce este priveghiul şi ce semnificaţie are?
Termenul de priveghi este adesea greşit înţeles de către persoanele care sunt invitate să participe, dar şi de membrii familiei care îl organizează.
Priveghiul este obiceiul prin care prietenii, cunoscuţii şi mai ales familia defunctului veghează noaptea trupul neînsufleţit al defunctului şi spun rugăciuni pentru o trecere mai uşoară a sufletului în lumea de dincolo şi pentru că cel adormit să fie condus în mod creştinesc pe ultimul drum.
Priveghiul este definit ca şi vegherea adormitului şi presupune una din cele mai respectate tradiţii funerare.
Unde se desfăşoară priveghiul?
Priveghiul se desfăşoară fie acasă, fie la capela Bisericii, în ultimii ani exista practică din ce în ce mai des recomandată că priveghiul să aibă loc la capelă. În timpul priveghiului se aprind lumânări, se spun rugăciuni, se dă de pomană, se oferă invitaţilor şi persoanelor care participă suc, prăjituri şi bucat ce pot fi mâncate în timpul ceremoniei.
Priveghiul este desfăşurat fie prin organizarea unei reuniuni de familie şi între prieteni, fie prin respectarea celor trei zile în care preotul citeşte stâlpii sau cele 11 Evanghelii pentru sufletul celui trecut în nefiinţă.
Pentru priveghi se vor pregăti două încăperi, una în care este aşezat trupul neînsufleţit şi alta în care rudele pregătesc cele necesare ceremoniei funerare în sine. Se aprinde câte o lumânare în fiecare colţ al sicriului şi la căpătâiul decedatului se aşează o lumânare mai mare, aprinsă dimineaţa şi lăsată doar câteva minute, lumânare care va arde ulterior în biserică.
Ce se întâmplă la priveghi?
În timpul priveghiului au loc mai multe acţiuni, precum:
· citirea Stâlpilor, un moment în care preotul face cunoscut cuvântul Evangheliei şi în care se iartă păcatele celui trecut în nefiinţă, sufletul lui pleacă în lumea celor drepţi liniştit. Stâlpii reprezintă o tradiţie ce provine din Biblie, unde Biserica este menţionată ca fiind stâlp şi temelie a adevărului, iar cuvântul evanghelic are rolul de a alina pe cei în durere şi în tristeţe, oferindu-le certitudinea că există viaţă veşnică.
· se oferă ofrandă pentru sufletul celui adormit – coliva, vin şi mâncare pentru toţi cei prezenţi, timp în care se cântă Veşnică Pomenire.