Introducere
Cina perfecta pentru o seara in familie sau un eveniment special poate fi o dorada la cuptor cu legume. Este un fel de mancare sanatos, aromat si foarte usor de preparat. In acest articol, va voi ghida pas cu pas cum sa pregatiti acest delicios preparat, alaturi de cele mai bune tehnici si trucuri pentru a obtine o dorada perfect coapta si legume suculente.
Ingrediente necesare
Pentru a incepe, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o dorada proaspata, de preferat curatata si eviscerata, legume precum cartofi, morcovi, ceapa, ardei gras, rosii cherry, cateva catei de usturoi, ulei de masline extra virgin, suc de lamaie, iar pentru condimente – sare, piper, paprika dulce, oregano si cateva fire de rozmarin proaspat.
Pregatirea ingredientelor
Primul pas in pregatirea acestui fel de mancare este sa curatati si sa spalati bine pestele. Odata ce dorada este pregatita, puteti incepe sa pregatiti legumele. Curatati si taiati cartofii in cuburi sau rondele, morcovii in bastonase, ceapa in jumatati sau sferturi, si ardeiul gras in fasii. Rosiile cherry pot fi lasate intregi sau taiate in jumatati, in functie de preferinte. Usturoiul poate fi adaugat intreg, cu coaja, pentru a evita arderea acestuia si pentru a adauga aroma.
Condimentarea si aranjarea in tava
Dupa ce legumele sunt gata, este timpul sa condimentati pestele si legumele. Masati dorada cu ulei de masline, apoi frecati-o bine cu sare, piper, paprika si oregano, atat in exterior cat si in cavitatea abdominala. Adaugati cateva felii de lamaie si cateva catei de usturoi in interiorul pestelui pentru un plus de aroma. In tava de copt, stropiti legumele cu ulei de masline, condimentati-le cu sare, piper si rozmarin, apoi aranjati-le frumos in jurul pestelui, asigurandu-va ca exista suficient spatiu pentru ca aerul cald sa circule si sa coaca uniform ingredientele.
Coacerea si servirea
Preincalziti cuptorul la 190 de grade Celsius si introduceti tava. Timpul de coacere poate varia in functie de marimea doradei si a legumelor, dar in general, un peste de aproximativ 500 de grame va necesita in jur de 20-25 de minute pentru a fi perfect gatit. Pe parcursul coacerii, puteti stropi pestele si legumele cu sucul lasat in tava, pentru a evita uscarea acestora. Odata gatit, scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se odihneasca cateva minute inainte de servire. Dorada la cuptor cu legume se poate servi direct din tava, garnisita cu cateva felii de lamaie si, optional, un strop de ulei de masline extra virgin.
Asadar, dorada la cuptor cu legume este o reteta nu doar delicioasa, dar si impresionanta, perfecta pentru orice ocazie. Usor de preparat si plina de arome, va garantam ca va deveni o reteta de baza in meniul dvs. Pentru variatii, puteti inlocui legumele sau condimentele in functie de sezon sau de gusturile personale. Pofta buna!