1. Chiftelute rapide in sos de rosii
Chiftelutele in sos de rosii reprezinta o alegere rapida si gustoasa atunci cand vine vorba de utilizarea carnii tocate. Acestea sunt extrem de versatile si pot fi servite cu paste, piure de cartofi sau chiar orez. Pentru a pregati aceasta reteta, aveti nevoie de aproximativ 500 grame de carne tocata, de preferat amestec de vita si porc, pentru un gust mai bogat.
Incepeti prin a amesteca carnea tocata cu un ou, doua linguri de pesmet, sare, piper si un catel de usturoi zdrobit. Formati chiftelute de marime medie si prajiti-le intr-o tigaie cu putin ulei, pana cand devin aurii pe toate partile. Scoateti-le pe un servetel pentru a elimina excesul de ulei.
Pentru sos, caliti o ceapa tocata marunt in aceeasi tigaie, adaugati o conserva de rosii cubulete si lasati sa fiarba la foc mic timp de 10 minute. Adaugati chiftelutele in sos si mai fierbeti inca 10 minute. La final, puteti adauga busuioc proaspat pentru un plus de aroma.
Conform bucatarului renumit Jamie Oliver, combinatia de carne tocata si sos de rosii este un clasic italian care nu da gres niciodata si poate fi pregatit in mai putin de 30 de minute. Aceasta reteta este o alegere perfecta pentru o cina rapida, dar si satioasa.
2. Tacos cu carne tocata
Tacos sunt o optiune populara si rapida de mancare, perfecti pentru o cina de familie sau o petrecere cu prietenii. Pentru a pregati tacos cu carne tocata, aveti nevoie de aproximativ 400 de grame de carne tocata de vita, o punga de condimente pentru tacos, foi de tortilla si toppinguri la alegere, precum branza, salata, rosii si sos de guacamole.
Incepeti prin a gati carnea tocata intr-o tigaie, adaugand condimentele pentru tacos si putina apa conform instructiunilor de pe punga. Lasati amestecul sa fiarba pana cand carnea este bine gatita si sosul s-a redus.
Pentru asamblare, incalziti foile de tortilla intr-o tigaie uscata sau in cuptorul cu microunde timp de cateva secunde. Umpleti fiecare tortilla cu amestecul de carne si adaugati toppingurile preferate.
Nutritionistul John Smith sugereaza ca, pentru un plus de fibre si vitamine, puteti adauga toppinguri precum porumb, avocado si ceapa rosie. Tacos sunt o alegere excelenta pentru o cina rapida deoarece pot fi pregatiti in mai putin de 20 de minute si pot fi personalizati dupa gustul fiecaruia.
3. Cannelloni cu carne tocata
Cannelloni cu carne tocata sunt o optiune delicioasa pentru iubitorii de paste. Aceasta reteta poate parea mai complexa, dar de fapt poate fi realizata in timp record daca aveti toate ingredientele pregatite. Veti avea nevoie de aproximativ 400 grame de carne tocata, tuburi de cannelloni, sos bechamel si sos de rosii.
Incepeti prin a pregati umplutura. Caliti o ceapa tocata fin, adaugati carnea tocata si lasati-o sa se rumeneasca. Dupa ce carnea este gatita, adaugati sare, piper si o jumatate de cutie de rosii pasate. Lasati amestecul sa fiarba timp de 10 minute.
Umpleti tuburile de cannelloni cu acest amestec de carne si asezati-le intr-un vas termorezistent. Acoperiti-le cu sos bechamel si restul de rosii pasate. Presarati deasupra parmezan ras si coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute sau pana cand devin aurii.
Cifrele arata ca paste precum cannelloni sunt consumate saptamanal de aproximativ 45% din populatia Italiei datorita versatilitatii lor. Bucatarul Italian Mario Rossi recomanda acest preparat pentru gustul sau bogat si timpul relativ scurt de preparare.
4. Burgeri de casa cu carne tocata
Burgerii de casa sunt o alegere ideala pentru o masa rapida si savuroasa. Pentru a pregati burgeri de casa cu carne tocata, aveti nevoie de 500 grame de carne tocata de vita, chifle pentru burgeri, salata, felii de rosii, branza si sosuri la alegere.
Incepeti prin a forma chiftele din carnea tocata, adaugand sare, piper si alte condimente preferate, precum paprika sau usturoi granulat. Prajiti chiftelele intr-o tigaie sau pe gratar, aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte, in functie de preferintele de gatire.
Intre timp, pregatiti chiflele si toppingurile. Deschideti chiflele, ungeti-le cu putin unt si incalziti-le intr-o tigaie sau pe gratar pana cand devin usor crocante. Asamblati burgerii adaugand chiftelele in chifle si completati cu branza, felii de rosii, salata si sosuri la alegere.
Potrivit unui studiu publicat de American Burger Association, burgerii reprezinta una dintre cele mai populare alegeri de fast food din lume, cu peste 50 de miliarde de unitati vandute anual. Chef Gordon Ramsey sfatuieste sa folositi ingrediente proaspete si de calitate pentru a obtine un burger delicios si sanatos.
5. Lasagna cu carne tocata
Lasagna cu carne tocata este un fel de mancare italian apreciat in intreaga lume, care poate fi pregatit rapid si usor. Pentru aceasta reteta, aveti nevoie de 500 grame de carne tocata, foi de lasagna, sos bechamel, sos de rosii si branza mozzarella.
Caliti o ceapa tocata marunt, adaugati carnea tocata si lasati-o sa se rumeneasca. Condimentati cu sare, piper si oregano, apoi adaugati o cutie de rosii pasate si lasati la foc mic timp de 10 minute.
Intr-un vas de copt, asezati un strat de foi de lasagna, urmata de un strat de carne si unul de sos bechamel. Repetati straturile pana cand terminati ingredientele, asigurandu-va ca ultimul strat este de sos bechamel acoperit cu branza mozzarella rasa.
Coaceti lasagna in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute sau pana cand branza de deasupra este aurie si formata o crusta crocanta. Lasagna este o optiune excelenta pentru o cina in familie, fiind apreciata pentru gustul sau bogat si texturile variate.
Potrivit datelor statistice, lasagna este preferata de 60% dintre americani atunci cand vine vorba de preparate italiene. Bucatarul italian Francesco Bianchi sugereaza ca secretul unei lasagne reusite este sosul bine condimentat si branza de calitate.
6. Sarmale rapide cu carne tocata
Sarmalele sunt un preparat traditional care poate fi realizat rapid si fara prea mult efort. Pentru a pregati sarmale cu carne tocata, aveti nevoie de 500 grame de carne tocata de porc, foi de varza murata, orez, ceapa si mirodenii.
Amestecati carnea tocata cu o ceapa tocata marunt, 100 grame de orez, sare, piper si cimbru. Luati cate o foaie de varza, adaugati o lingura de amestec de carne si rulati strans capetele pentru a forma sarmale.
Asezati sarmalele intr-o cratita, adaugand printre ele cateva foi de dafin si bucati de afumatura, daca doriti un plus de aroma. Turnati deasupra apa sau bors si lasati-le sa fiarba la foc mic timp de 2-3 ore.
Pentru a reduce timpul de gatire, puteti folosi oala sub presiune, reducand astfel timpul de fierbere la doar o ora. Potrivit statisticilor, sarmalele sunt cel mai des consumate in perioada sarbatorilor de iarna, fiind preferatele a 75% dintre romani. Chef Ana Popescu recomanda folosirea unei combinatii de carne de porc si vita pentru un gust mai echilibrat si mai bogat.