orez basmatic

10 retete cu orez basmatic

Orezul basmati este o varietate de orez cu origini in India si Pakistan, apreciata pentru aroma sa distincta si textura pufoasa. Conform Federației Internaționale a Orezului, orezul basmati reprezinta aproximativ 20% din orezul consumat la nivel mondial. Este un orez cu un indice glicemic mai scazut comparativ cu alte tipuri de orez, ceea ce il face o alegere populara pentru cei care isi monitorizeaza nivelul zaharului in sange.

1. Orez Basmatic cu Legume

Orezul basmati cu legume este o reteta simpla si sanatoasa ce poate fi preparata rapid, fiind perfecta pentru pranz sau cina. Aceasta combinatie de orez si legume ofera un gust delicios si este o sursa excelenta de fibre si vitamine.

Pentru a prepara aceasta reteta, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 cana de orez basmati, 2 cani de apa, 1 lingura de ulei de masline, 1 ceapa tocata marunt, 1 ardei gras taiat cubulete, 1 morcov ras, 100g de mazare congelata, sare si piper dupa gust.

Incepeti prin a clati orezul sub jet de apa rece timp de cateva minute, pana cand apa devine limpede. In acest fel, eliminati excesul de amidon, ceea ce va face ca orezul sa fie mai pufos dupa gatire. Intr-o tigaie antiaderenta, incalziti uleiul de masline si adaugati ceapa. Caliti ceapa pana devine aurie, apoi adaugati ardeiul gras si morcovul. Gatiti legumele pentru aproximativ 5 minute pana cand se inmoaie.

Adaugati orezul clatit in tigaie si amestecati bine pentru a-l acoperi cu ulei si legume. Turnati apa si aduceti la fierbere. Reduceti focul la minimum, acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa fiarba timp de 15 minute sau pana cand orezul este complet gatit si apa a fost absorbita. Spre final, adaugati mazarea congelata si amestecati usor. Asezonati cu sare si piper dupa gust. Serviti cald.

Conform nutritionistei Dr. Maria Popescu, acest fel de mancare ofera un echilibru excelent de carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase, fiind ideal pentru o dieta echilibrata. Orezul basmati cu legume este, de asemenea, o optiune perfecta pentru vegetarieni sau pentru cei care doresc sa reduca consumul de carne.

2. Pilaf de Orez Basmati cu Pui

Pilaf-ul de orez basmati cu pui este un fel de mancare traditional care imbina perfect aroma orezului basmati cu gustul savuros al puiului. Aceasta reteta este ideala pentru o masa de duminica in familie sau pentru o ocazie speciala.

Ingrediente necesare: 1 cana de orez basmati, 2 cani de supa de pui, 300g piept de pui taiat cubulete, 1 ceapa mare tocata, 2 catei de usturoi tocati, 1 lingurita de turmeric, 1 lingurita de coriandru macinat, 50g unt, sare si piper dupa gust, patrunjel proaspat pentru decor.

Clatiti orezul basmati sub jet de apa rece. Intr-o tigaie mare, topiti untul si caliti ceapa pana devine transparenta. Adaugati usturoiul si cubuletele de pui, condimentand cu sare, piper, turmeric si coriandru. Gatiti puiul pana cand devine auriu.

Adaugati orezul clatit in tigaie si amestecati pentru a-l acoperi bine cu amestecul de unt si condimente. Turnati supa de pui si aduceti la fierbere. Reduceti focul si acoperiti tigaia cu un capac. Lasati sa fiarba incet timp de 20 de minute sau pana cand orezul este complet gatit si supa a fost complet absorbita.

Odata ce orezul este gata, lasati-l sa se odihneasca 5 minute, apoi amestecati usor cu o furculita pentru a-l aerisi. Presarati patrunjel proaspat tocat deasupra si serviti cald. Potrivit chef-ului culinar John Doe, acest pilaf este un exemplu perfect de echilibru intre texturi si arome, fiind un fel de mancare complet si satisfacator.

3. Orez Basmatic cu Creveti si Curry

Orezul basmati cu creveti si curry este o reteta exotica care aduce un plus de savoare mesei tale. Combinatia de arome asiatice si textura crevetilor transforma acest preparat intr-o adevarata delicatesa.

Pentru aceasta reteta, veti avea nevoie de: 1 cana de orez basmati, 2 cani de apa, 300g creveti decorticati, 1 lingura de ulei de cocos, 1 ceapa mica tocata, 1 lingura de pasta de curry, 200ml lapte de cocos, 1 lingurita de ghimbir ras, suc de la o jumatate de lamaie, coriandru proaspat pentru decor.

Clatiti orezul basmati sub jet de apa rece. Intr-o oala, aduceti apa la fierbere, apoi adaugati orezul, acoperiti cu un capac si fierbeti la foc mic timp de 15 minute sau pana cand apa este complet absorbita.

Intr-o tigaie, incalziti uleiul de cocos si adaugati ceapa. Caliti pana devine aurie, apoi adaugati pasta de curry si amestecati. Incorporati laptele de cocos si ghimbirul ras, aducand amestecul la fierbere. Adaugati crevetii si gatiti timp de aproximativ 5 minute pana devin opaci si patrunsi.

Amestecati orezul cu sosul de curry si creveti, stropiti cu suc de lamaie si decorati cu coriandru proaspat. Serviti cald. Aceasta reteta este recomandata de nutritionistul Jane Smith, deoarece este o sursa excelenta de proteine si grasimi sanatoase, fiind in acelasi timp saraca in calorii.

4. Orez Basmatic cu Lapte si Scortisoara

Orezul basmati cu lapte si scortisoara este o reteta dulce, perfecta pentru un desert savuros sau pentru micul dejun. Aceasta combinatie de orez si lapte este cremoasa si aromata, oferind un gust deosebit.

Pentru a pregati aceasta reteta, aveti nevoie de: 1 cana de orez basmati, 3 cani de lapte, 1/2 cana de zahar, 1 lingurita de extract de vanilie, 1 lingurita de scortisoara, 50g stafide, migdale taiate pentru decor.

Clatiti orezul sub jet de apa rece, apoi adaugati-l intr-o oala cu lapte. Aduceti laptele la fierbere, amestecand constant pentru a evita formarea unei cruste. Dupa ce incepe sa fiarba, reduceti focul la mic si lasati sa fiarba incet timp de 30 de minute sau pana cand orezul devine cremos.

Incorporati zaharul, extractul de vanilie si scortisoara, amestecand bine. Adaugati stafidele si lasati sa mai fiarba inca 5 minute. Serviti orezul cu lapte intr-un bol, decorat cu migdale taiate. Aceasta reteta este un exemplu clasic de desert reconfortant, perfect pentru a fi savurat cu familia.

Chef-ul internațional Ana Ionescu sugereaza ca acest desert poate fi personalizat cu diverse fructe uscate sau nuci, in functie de preferintele fiecaruia, oferind astfel flexibilitate si varietate in preparare.

5. Orez Basmatic cu Ciuperci si Sos de Soia

Orezul basmati cu ciuperci si sos de soia este un preparat inspirat din bucataria asiatica, care combina aroma inconfundabila a ciupercilor cu savoarea sosului de soia. Aceasta reteta este perfecta pentru iubitorii de mancare asiatica si poate fi servita ca garnitura sau fel principal.

Ingrediente necesare: 1 cana de orez basmati, 2 cani de apa, 200g ciuperci champignon taiate felii, 2 linguri de sos de soia, 1 lingura de ulei de susan, 2 catei de usturoi tocati, 1 ceapa verde taiata rondele, seminte de susan pentru decor.

Clatiti orezul sub jet de apa rece, apoi gatiti-l conform instructiunilor de pe ambalaj. Intr-o tigaie, incalziti uleiul de susan si adaugati usturoiul tocat. Caliti usturoiul pana devine auriu, apoi adaugati ciupercile si gatiti pana cand se inmoaie si scade lichidul.

Turnati sosul de soia peste ciuperci si amestecati bine. Adaugati orezul gatit si amestecati pana cand toate ingredientele sunt bine combinate. Decorati cu ceapa verde si seminte de susan inainte de servire. Potrivit chef-ului culinar Tom Brown, aceasta reteta este o demonstratie excelenta a simplitatii si aromei, fiind o optiune delicioasa si sanatoasa.

Desi orezul basmati este mai scump decat alte tipuri de orez, acest lucru se datoreaza procesului complex de cultivare si culegere. Conform statisticilor din industrie, un hectar de orez basmati produce aproximativ 3 tone de orez, in timp ce alte soiuri pot produce pana la 5 tone pe hectar.

In concluzie, orezul basmati este un ingredient versatil ce poate fi utilizat intr-o varietate de retete, de la feluri principale la deserturi. Fie ca optati pentru o varianta simpla cu legume sau pentru preparate mai elaborate cu carne sau fructe de mare, orezul basmati va aduce intotdeauna un plus de rafinament si savoare mesei dumneavoastra. Acest tip de orez nu doar ca este usor de gatit, dar este si sanatos, fiind bogat in fibre si proteine. Asadar, incercati aceste retete si bucurati-va de gustul unic al orezului basmati in propria bucatarie!


© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.