10 idei cum sa organizam masa de craciun

Vine vine… vine Crăciunul! Și deja se simte freamătul în oraș. În curând, luminițele și decorațiunile de Crăciun vor lua cu asalt orașul, iar atmosfera de sărbătoare se va așterne treptat. Pe de altă parte, simțurile noastre sunt încântate când aroma de vin fiert și scorțișoară, dar și a bucatelor de pe masa de Crăciun indundă casele noastre.

Poate că cel mai important element pentru ca o masa de Crăciun să fie cu adevărat WOW este tematica.

De aceea, pentru a-ți impresiona familia sau prietenii, noi îți propunem 10 idei cum să organizezi masa de Crăciun și retete cu pui aferente fiecărei teme

1) Poveste de iarnă

Poveste de iarnă

Texturile naturale și motivele de nea evocă spiritul scandinav pe masa de Crăciun. Dacă nu găsești ornamente de Crăciun din lemn, poți crea decorațiuni tip stea din biluțe de lemn. Ai nevoie de o sârmă argintie pe care o poți îndoi în 5 colțuri. Lasă o bucățică liberă de sârmă pentru a crea o buclă și a lega colțurile. Mai poți adăuga o față de masă în carouri, ramuri vopsite în alb și, chiar, lumânărele cu aroma de scorțișoară. Culorile predominante sunt: albul, bejul și griul. O rețetă potrivită pentru masa „Poveste de iarnă” poate fi friptura de pui cu lămâie și verdețuri.

2) Classic Christmas

Classic Christmas

Culorile utilizate pentru acest cadru sunt roșu și verde. Utilizează frunze decupate din hârtie sau crează origami și așază biluțe sau globulețe roșii pentru a sugera fructele de pădure și pentru a crea atmosfera clasică de Crăciun. Lipește elementele de un fir pentru a crea o ghirlandă și pune-o pe mijlocul mesei. Utilizează veselă cu motive clasice de Crăciun și paie din hârtie cu dungi roșii și albe, la care poți atașa mici frunze verzi decupate. Folosește o față de masă roșie. Recomandăm pentru „Classic Christmast” rețeta Friptură de Pui Balsamic cu merișoare.

3) Nostalgia

Nostalgia

Dacă mai ai prin casă ornamente și beculețele pe care le foloseai înainte de anii 2000, acum e momentul să le pui în valoare pe masa de Crăciun. Nu doar că stârnești magia și nostalgia vremurilor trecute, dar și realizezi o atmosferă creativă retro. Dacă mai găsești pe undeva beculețe vintage pentru pom, poți crea ornamente WOW cu ele – taie o bila din spumă de polistiren și multe beculețele colorate pentru a forma piesa centrală a acestei teme. Rulează șervețelele și leagă-le cu un șnur roșu cu alb (poți folosi șnururile de la mărțișoare), la care poți atașa un beculeț sau un glob mic. Rețeta cu pui potrivită este Salata Beouf cu piept de pui.

4) Chemarea pădurii

Chemarea pădurii

Elementele centrale (verdeață decorativă, conuri de pin mari, pahare verzi de sticlă) crează un cadru inspirat din magia pădurilor montane. Șervețele albe, simple, eventual cu mici detalii (reni, brad, fulgi) adaugă un o notă de eleganță. Așază pe masă o față de masă în carouri (alb cu negru), respectiv lumânări cu aromă de brad și optează pentru o rețetă ca cea de Pui în stil vânătoresc.

5) Strop de culoare și aromă

Strop de culoare și aromă

Culorile principale în acest cadru sunt: portocaliul și magenta. Așază pe mijlocul mesei castroane joase cu Pomander de citrice (Pomanderul era un măr de chihlimbar utilizat în Evul Mediu pentru scopuri religioase; astăzi, este utilizat pentru a împrospăta aerul). Poți crea acest element înfigând cuișoare, mosc sau scorțișoară în citrice. Pe farfurii așază șervețele verzi legate cu șiret roz neon. Pentru note neașteptate de culoare: utilizează pahare de sticlă maro și magenta. Rețeta potrivită pentru acest cadru este Pui cu sos de portocale.

6) Brăduți de zăpadă

Brăduți de zăpadă

Poți să îți surprinzi invitații cu brăduți de zăpadă creați din șervețele albe. Ai nevoie doar de un șervețel alb mare din pânză, procesul fiind foarte rapid. Așază șervețele pe farfurii. Mai poți adăuga ca elemente decorative pe masă – globuri aurii, naproane bej sau care imita lemnul așezate sub farfurii, tacâmuri aurii și crenguțe de ienupăr. Rețeta pentru această temă este Pui marinat cu boabe de ienupăr.

7) Crăciunul în miniatură

Crăciunul în miniatură

Nu vrei să te complici cu împăturirea șervețelelor, atunci poți așeza pe masă, în șir indian, mini brăduți din plastic. Pe lângă aceștia poți pune mini Moși Crăciun sau elfi, dar și mini globuri. Creează un mini univers al sărbătorilor de iarnă chiar pe masă. Îi vei surprinde char și pe cei mici. Rețeta adecvată acestui cadru este Rulada de Pui.

8) Eleganță și rafinament

Eleganță și rafinament

Pe mijlocul unei fețe de masă gri închis, așază un napron gri deschis. De-a lungul napronului, pune fie buchete de Amaryllis roșu, fie flori de Crăciunițe. Leagă buchetele cu benzi și fundițe argintii. Completează cadrul cu lumânări în pahare aurii și așază pahare de băut din sticlă transparente. Vesela și șervețelele trebuie să fie simple, albe (sau cu design minimalist), iar tacâmurile argintii.  Recomandăm pentru această temă rețeta Pui cu usturoi, ghimbir, coriandru și mentă.

9) Mixuri de culori dulci

Așează o față de masă roșie, peste care pui un napron lung roz închis, în centru. Pe napron, adaugi ace de pin și flori care reflectă culoarea napronului. Completează mixul de culori cu auriul din detaliile de pe veselă și șervețele. Rețeta pentru această temă – Grătar de pui cu lămâie și cimbru.

10) Minimalist

Minimalist

De cele mai multe ori, simplitatea este considerată o stare de spirit, dar semnificației ei este mai complicată decât pare. Pe o față de masă gri închis, așază: pahare de băut din sticlă transparentă, lumânări în nuanțe de gri, tacâmuri argintii, veselă și șervețele de albe. Folosește conurile de pin pe post de ornamente. În sticle de sticlă sau în recipiente de sticlă cu forme diverse, pune apă și elemente de vegetație precum frunzele decorative sau crenguțe de brad. Rețeta aferentă acestui stil este Piept de pui cu sos Dijon.

Cu alte cuvinte, Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare. E un sentiment pe care îl creăm cu atenție atunci când petrecem timp cu familia sau prietenii și care va dăinui mereu în sufletele noastre.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pomander

https://www.countryliving.com/diy-crafts/g644/christmas-tables-1208

https://www.housebeautiful.com/entertaining/holidays-celebrations/tips/g790/holiday-place-settings

https://www.marthastewart.com/274684/christmas-table-settings?

https://ro.pinterest.com/pin/536632111835397766/

Sursa Foto: Pixabay / Pexels


© Copyright @ 2023 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.