Introducere
Ostropelul cu carne de porc este o reteta traditionala romaneasca, apreciata pentru gustul sau intens si pentru modul relativ simplu de preparare. Acest fel de mancare se poate servi atat la pranz, cat si la cina, fiind ideal in orice anotimp. In cele ce urmeaza, va voi prezenta cum sa preparati ostropelul cu carne de porc, pas cu pas, astfel incat sa va bucurati de un pranz sau o cina delicioasa impreuna cu familia sau prietenii.
Ingrediente necesare
Pentru a prepara ostropelul de porc aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500g carne de porc (preferabil pulpa sau ceafa)
- 3-4 catei de usturoi
- 2 cepe mari
- 400g rosii in bulion sau suc de rosii
- 1 lingura pasta de tomate
- 50 ml ulei
- Sare si piper dupa gust
- 1 legatura mica de patrunjel verde
Aceste ingrediente sunt suficiente pentru 4 portii generoase. Este important sa folositi carne de porc de buna calitate pentru un gust cat mai bun al ostropelului.
Prepararea carnii
Incepem prepararea ostropelului de porc prin a taia carnea in bucati potrivite, nu prea mici, pentru a se simti bine textura carnii odata ce e gatita. Incingeti uleiul intr-o tigaie mare si adaugati carnea. Lasati carnea sa se prajeasca pana cand obtine o crusta aurie pe toate partile. Este important sa nu aglomerati tigaia, deoarece carnea va incepe sa lase apa si se va fierbe in loc sa se prajeasca. Odata ce carnea este prajita, scoateti-o si puneti-o deoparte.
Pe acelasi ulei adaugati ceapa taiata julien si usturoiul maruntit. Caliti pana ceapa devine translucida si usturoiul isi elibereaza aroma. Este esential sa nu ardeti usturoiul pentru ca va da un gust amar mancarii. Dupa ce ceapa si usturoiul sunt gata, adaugati carnea inapoi in tigaie impreuna cu pasta de tomate. Amestecati bine pentru a se incorpora toate aromele.
Adaugarea rosiilor si condimentarea
Etapa urmatoare este adaugarea rosiilor. Daca folositi rosii in bulion, acestea trebuie mai intai scurse de suc. Adaugati rosiile peste carne si amestecati. Lasati sa fiarba la foc mediu cu capac pentru aproximativ 20-25 de minute. Pe parcurs, verificati ocazional si amestecati pentru a preveni lipirea de fundul vasului. Daca sosul pare prea gros, puteti adauga putin apa sau supa de legume pentru a-l subtia. Dupa acest timp, carnea ar trebui sa fie aproape gata si frageda.
Condimentati cu sare si piper dupa gust. Este important sa gustati pentru a va asigura ca ostropelul are suficienta sare si piper. Tot acum puteti adauga si alte condimente daca preferati, cum ar fi boia de ardei sau chili, pentru un pic de picant.
Finalizarea retetei si servirea
Odata ce ostropelul este gata, luati vasul de pe foc si adaugati patrunjelul verde tocat marunt. Acesta va adauga o nota de prospetime si culoare felului de mancare. Amestecati bine si lasati sa stea cu capacul pus pentru inca 5 minute, pentru ca aromele sa se intrepatrunda bine.
Ostropelul de porc se poate servi cu mamaliga calda, piure de cartofi sau chiar cu paste fainoase. De asemenea, poate fi acompaniat de o salata de sezon sau de muraturi pentru un plus de savoare. Este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru orice masa in familie.
In concluzie, ostropelul cu carne de porc este o reteta simpla dar delicioasa, ce poate fi adaptata usor in functie de gusturile personale. Este un fel de mancare robust, plin de arome si culori, ce nu necesita tehnici complicate de preparare. Incercati aceasta reteta traditionala romaneasca si veti fi surprinsi de cat de mult va fi apreciata de toata familia.