Introducere in lumea ostropelului cu carne de pui
Ostropelul de pui este unul dintre acele feluri de mancare care reusesc sa aduca impreuna gusturi intense si texturi placute, fiind perfect pentru un pranz in familie sau o cina copioasa. Acest preparat traditional romanesc, desi simplu in ingredientele sale, necesita o anumita atentie la detalii pentru a-i maximiza savoarea. In acest articol, va voi ghida pas cu pas prin procesul de preparare a ostropelului de pui, astfel incat sa obtineti un fel de mancare delicios si reconfortant.
Ingredientele necesare
Pentru a pregati ostropelul cu carne de pui, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kg de carne de pui (pulpe dezosate sau piept de pui)
- 500 ml de bulion de rosii sau passata
- 4-5 catei de usturoi
- 2 linguri de otet
- 2-3 linguri de ulei
- Sare si piper dupa gust
- Optional: 1 lingurita de zahar pentru echilibrarea aciditatii rosiilor
- Patrunjel proaspat pentru garnisire
Ingredientele sunt usor de gasit si probabil ca multe dintre ele se afla deja in bucataria dvs. Carnea de pui poate fi adaptata in functie de preferinte, de exemplu, folosind pulpe intregi sau taiate in bucati mai mici, in functie de cum preferati.
Prepararea carnii de pui
Inainte de a incepe gatitul, este important sa pregatim carnea de pui. Daca folositi piept de pui sau pulpe, taiati carnea in bucati de marime potrivita. Incalziti uleiul intr-o tigaie mare si adaugati carnea de pui. Prajiti pana cand carnea incepe sa se rumeneasca pe toate partile, acest proces nu numai ca imbunatateste aspectul, dar si sigileaza sucurile in carne, facand-o mai frageda si mai gustoasa.
Dupa ce carnea este frumos rumenita, scoateti-o pe o farfurie si pastrati-o calda. In aceeasi tigaie, puteti adauga usturoiul taiat fin sau zdrobit pentru a-l cali usor. Acesta va adauga o nota piquanta si aromatica preparatului final.
Prepararea sosului de rosii si finalizarea ostropelului
Adaugati bulionul de rosii sau passata peste usturoiul calit. Daca sosul de rosii este prea acid, puteti adauga o lingurita de zahar pentru a echilibra gustul. Lasati sosul sa fiarba la foc mic timp de 5-10 minute, amestecand ocazional. Acest pas permite aromelor sa se concentreze si sa se combine armonios.
Introduceti carnea de pui prajita inapoi in tigaie, impreuna cu sucurile lasate de aceasta. Adaugati otetul, care va da un gust distinct si va echilibra dulceata rosiilor. Potriviti de sare si piper, apoi lasati totul sa fiarba la foc mic, cu capacul pus, pentru inca 20-25 de minute. In acest timp, carnea va deveni foarte frageda si va absorbi aromele bogate ale sosului de rosii.
Servirea ostropelului de pui
Ostropelul de pui este gata de servit cand carnea este frageda si sosul a devenit gros si aromat. Ideal este sa serviti acest fel de mancare cald, presarat cu patrunjel proaspat tocat. Ostropelul merge de minune cu o portie de mamaliga calda sau cu paine proaspata pentru a absorbi sosul delicios. De asemenea, poate fi acompaniat de un garnitura de cartofi prajiti sau un piure de cartofi cremos.
Cu aceste instructiuni si sfaturi, sunteti pregatiti sa gatiti un ostropel de pui autentic si savuros, care cu siguranta va fi apreciat de intreaga familie. Pofta buna!