pork stew

Delicioasa reteta de papricas cu carne de porc

Papricasul cu carne de porc este o reteta traditionala din zona Transilvaniei, fiind extrem de apreciata pentru gustul sau savuros si modul reconfortant in care imbratiseaza aromele specifice bucatariei unguresti. Daca esti in cautarea unei mancaruri care sa incalzeasca sufletele la masa, atunci papricasul cu carne de porc este alegerea perfecta. In acest articol, vom explora pas cu pas modul de preparare a acestei delicioase retete.

Ingrediente necesare

Pentru a prepara papricasul cu carne de porc, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg carne de porc (preferabil pulpa sau ceafa), taiata cuburi
  • 3 cepe mari, tocate marunt
  • 2 catei de usturoi, pisati
  • 2 ardei grasi, taiati cubulete
  • 3 rosii mari, coapte, tocate (sau o conserva de rosii in bulion)
  • 2 linguri pasta de ardei (dulce sau iute, dupa preferinta)
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1/2 lingurita boia de ardei iute (optional)
  • Sare si piper, dupa gust
  • 2 linguri ulei
  • 500 ml apa sau supa de legume
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 1 legatura mica de patrunjel proaspat, tocat

Prepararea carnii

Primul pas in prepararea papricasului este tratarea corespunzatoare a carnii. Intr-o cratita mare, incalzeste uleiul la foc mediu, adauga carnea de porc si prajeste-o pana cand se rumeneste uniform pe toate partile. Este important sa nu aglomeram cratita, deoarece carnea va incepe sa lase apa si se va fierbe in loc sa se prajeasca. Dupa ce carnea a capatat o culoare frumoasa si aurie, scoate-o pe o farfurie si pune-o deoparte.

Gatirea legumelor

In aceeasi cratita, adauga cepele tocate si soteaza-le pana cand devin sticloase. Adauga usturoiul pisat si continua sa gatesti pentru inca un minut, avand grija sa nu arzi usturoiul. Introdu apoi ardeii si lasa-i sa se inmoaie cateva minute. Este momentul potrivit pentru a adauga boiaua de ardei dulce si cea iute, amestecand rapid pentru a elibera aromele condimentelor fara a le arde.

Finalizarea papricasului

Dupa ce legumele s-au inmuiat si au fost condimentate corespunzator, adauga carnea prajita inapoi in cratita impreuna cu sucul lasat de aceasta. Toarna rosiile tocate si pasta de ardei, amestecand bine pentru a incorpora toate ingredientele. Adauga apa sau supa de legume, asigurandu-te ca lichidul acopera ingredientele. Lasa sa fiarba la foc mic cu capacul pus, amestecand ocazional, pentru aproximativ 60 de minute sau pana cand carnea devine frageda si sosul se ingroasa.

La finalul fierberii, regleaza de sare si piper, dupa gust, si adauga smantana pentru gatit, amestecand bine pentru a omogeniza sosul. Lasa totul sa mai dea cateva clocote, apoi opreste focul si presara patrunjelul proaspat tocat deasupra.

Servirea

Papricasul cu carne de porc este ideal servit cald, alaturi de o portie generoasa de galuste cu gris sau pur si simplu cu o felie de paine proaspata pentru a absorbi sosul delicios. Gustul sau bogat si textura cremoasa vor face din acest fel de mancare vedeta oricarei mese in familie sau intre prieteni.

In concluzie, papricasul cu carne de porc nu este doar un fel de mancare, ci o adevarata experienta culinara care imbina traditia cu gustul intens al condimentelor. Fie ca il prepari pentru o ocazie speciala sau pur si simplu pentru a aduce un zambet pe fetele celor dragi, acesta este garantat sa fie un succes.


De Bonapetit
Categorii

© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.