placinta cu branza dulce si stafide

Placinta cu branza dulce si stafide

Placinta cu branza dulce si stafide

Cand vorbim despre deserturi traditionale romanesti, placinta cu branza dulce si stafide este fara indoiala una dintre cele mai iubite si apreciate retete. Acest desert simplu, dar extrem de gustos, imbina perfect textura cremoasa a branzeturilor cu dulceata stafidelor, fiind o alegere excelenta atat pentru o gustare dulce de peste zi, cat si pentru un desert de sarbatoare.

Istoricul placintei cu branza dulce

Placinta cu branza este o reteta veche in gastronomia romaneasca, avand radacini adanci in traditia culinara a diferitelor regiuni ale tarii. Initial, acest tip de placinta era preparat mai ales in zonele rurale, unde branza de vaci era la indemana. Pe parcursul timpului, reteta s-a diversificat, fiecare regiune adaugandu-si propriile ingrediente specifice pentru a personaliza gustul. Adaugarea stafidelor este o varianta mai moderna, care aduce un plus de dulceata si textura placintei.

Ingrediente necesare

Pentru a prepara o placinta cu branza dulce si stafide, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: aluat foietaj sau aluat de placinta, 500g de branza de vaci dulce, 200g de smantana, 3 oua, 150g de zahar, o esenta de vanilie, 200g de stafide, un praf de sare, si optional coaja rasa de lamaie sau portocala pentru un gust mai aromat. Este important sa folosesti ingrediente de calitate pentru a te asigura ca placinta ta va avea gustul dorit.

Prepararea aluatului si a umpluturii

Aluatul poate fi fie cumparat gata facut, fie preparat in casa. Daca optezi pentru varianta facuta in casa, va trebui sa amesteci faina cu apa, unt si un praf de sare, apoi sa frigi aluatul pana devine elastic si usor de manevrat. Dupa ce aluatul este gata, il poti intinde intr-o foaie subtire pe care o vei aseza in tava. Umplutura de branza se face amestecand branza de vaci cu smantana, oua, zahar, esenta de vanilie si stafidele, care au fost in prealabil inmuiate in apa sau rom. Dupa ce amestecul este omogen, se toarna peste aluatul din tava.

Asamblarea placintei este simpla: dupa ce ai pus prima foaie de aluat in tava, adaugi compozitia de branza, apoi acoperi cu o alta foaie de aluat. Ungeti suprafata cu un amestec de ou batut, pentru a da placintei un aspect frumos si auriu la coacere.

Coacerea si servirea placintei

Placinta se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40-45 de minute, sau pana cand suprafata devine aurie si crocanta. Este important sa nu deschizi cuptorul in primele 20 de minute pentru a permite aluatului sa se coaca uniform. Dupa coacere, este ideal sa lasi placinta sa se racoreasca pentru cel putin 20 de minute inainte de a o portiona, astfel incat umplutura sa nu fie prea fluida si sa se intareasca putin.

Placinta cu branza dulce si stafide poate fi servita atat calda, cat si rece, in functie de preferinte. Este delicioasa simpla, dar poate fi acompaniata si de o cupa de inghetata de vanilie sau un sos de fructe pentru un plus de savoare.

Variante si sugestii de personalizare

Desi reteta traditionala este extrem de delicioasa, exista numeroase variante prin care poti personaliza placinta. De exemplu, poti inlocui o parte din branza de vaci cu mascarpone pentru o textura mai cremoasa sau poti adauga fructe proaspete precum visine sau afine pentru un contrast interesant. De asemenea, pentru un gust mai intens, poti incorpora in umplutura nuci macinate sau scortisoara.

Indiferent de variatiile alese, placinta cu branza dulce si stafide ramane un desert apreciat de toate varstele, perfect pentru orice ocazie. Este un desert care imbina traditia cu gustul, fiind o marturie a bogatiei culinare romanesti. Prepar-o si tu si bucura-te de un desert autentic si delicios!


De Bonapetit
Recent Posts
Categorii

© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.