Tort vegan de ciocolata
Un desert clasic, tortul de ciocolata, poate fi transformat intr-o versiune vegan delicioasa cu cateva ajustari simple. Incepe prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol mare, combina 250g de faina de grau, 200g de zahar, 50g de cacao pudra, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si 1/2 lingurita de sare. Separat, amesteca 240ml de lapte de migdale, 80ml de ulei de cocos topit, 1 lingurita de otet de mere si 1 lingurita de extract de vanilie. Combina ingredientele uscate cu cele umede si amesteca pana la omogenizare. Toarna compozitia intr-o forma de tort pregatita si coace pentru aproximativ 30 de minute. Las-o sa se raceasca inainte de a o orna cu glazura de ciocolata vegan.
Briose cu afine si lamaie
Pentru un mic dejun dulce sau un snack rapid, briosele vegane cu afine si lamaie sunt perfecte. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o tava de briose cu hartiute de copt. Intr-un bol, amesteca 200g de faina, 150g de zahar, 1 lingurita de praf de copt si un praf de sare. In alt bol, combina 250ml de lapte de soia, 80ml de ulei vegetal, sucul si coaja de la o lamaie. Adauga ingredientele umede peste cele uscate si amesteca pana se combina. Adauga 150g de afine si amesteca usor. Umple formele de briose si coace pentru 20-25 de minute. Lasa-le sa se raceasca inainte de servire.
Cheesecake vegan cu zmeura
Cheesecake-ul vegan cu zmeura este un desert sofisticat, dar surprinzator de usor de facut. Incepe cu baza: combina 200g de biscuiti vegani zdrobiti cu 100g de ulei de cocos topit. Presa amestecul in fundul unei forme de tort cu fund detasabil si da-l la frigider pentru 20 de minute. Pentru umplutura, mixeaza 400g de caju crud, inmuiat peste noapte, cu 150ml de sirop de artar, sucul de la o lamaie si 1 lingurita de extract de vanilie, pana obtii o crema fina. Toarna umplutura peste baza de biscuiti si niveleaza. Adauga deasupra 200g de zmeura proaspata sau congelata si da cheesecake-ul la frigider pentru cel putin 4 ore. Serveste rece.
Clatite vegane cu banane
Pentru un mic dejun indulgent, clatitele vegane cu banane sunt o alegere excelenta. Intr-un bol mare, zdrobeste 2 banane coapte pana devin o pasta. Adauga 250ml de lapte de ovaz, 2 linguri de ulei vegetal si 1 lingurita de extract de vanilie si amesteca bine. Intr-un alt bol, amesteca 200g de faina, 2 lingurite de praf de copt si un praf de sare. Combina ingredientele uscate cu cele umede si amesteca pana obtii un aluat omogen. Incinge o tigaie non-aderenta si adauga cate un polonic de aluat, gatind clatitele pe ambele parti pana devin aurii. Serveste-le calde cu sirop de artar si felii de banana.
Prajitura cu morcovi vegan
Prajitura cu morcovi este un desert popular, iar versiunea vegan nu este mai prejos. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol mare, amesteca 250g de faina integrala, 200g de zahar brun, 50g de nuca de cocos rasa, 2 lingurite de praf de copt, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, 2 lingurite de scortisoara si un praf de sare. Adauga 240ml de lapte de cocos, 120ml de ulei de floarea-soarelui si 1 lingurita de extract de vanilie. Amesteca bine, apoi incorporeaza 300g de morcovi rasi si 100g de nuci tocate. Toarna compozitia intr-o tava si coace pentru 45-50 de minute. Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o taia si servi.