prajituri vegane

5 retete de prajituri vegane delicioase și ușor de făcut

Descoperirea prajiturilor vegane

In ultimii ani, bucataria vegana a crescut in popularitate, iar prajiturile vegane au devenit o alternativa delicioasa si mai sanatoasa la deserturile traditionale. O data cu cresterea constientizarii asupra impactului alimentatiei asupra sanatatii si mediului, tot mai multi oameni cauta optiuni care sa nu contina produse de origine animala. Prajiturile vegane nu numai ca sunt mai prietenoase cu mediul, dar sunt si o optiune grozava pentru cei care au intolerante alimentare sau urmeaza o dieta mai stricta.

Potrivit unui raport realizat de Allied Market Research, piata globala a produselor de patiserie vegane este prognozata sa ajunga la 4,2 miliarde de dolari pana in 2027, cu o crestere anuala de 10,6% in perioada 2020-2027. Aceasta demonstreaza ca interesul pentru produsele vegane este in continua crestere, iar prajiturile nu fac exceptie.

Pe langa beneficiile pentru sanatate si mediu, prajiturile vegane pot fi extrem de gustoase si usor de facut acasa. In acest articol, vom explora cinci retete de prajituri vegane delicioase pe care le poti prepara cu usurinta in propria bucatarie.

Prajitura cu ciocolata vegana

Prajitura cu ciocolata este un desert clasic care poate fi usor adaptat pentru a deveni vegan. Aceasta reteta foloseste ingrediente simple si este perfecta pentru iubitorii de ciocolata care doresc sa incerce ceva nou.

Ingrediente necesare:

  • 1 cana de faina integrala
  • 1/2 cana de cacao neindulcita
  • 1 cana de zahar din trestie
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita de sare
  • 1 cana de lapte de migdale
  • 1/3 cana de ulei de cocos topit
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 1 lingura de otet de mere

Instructiuni:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si unge o forma de prajitura.

2. Intr-un bol mare, combina faina, cacao, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

3. In alt bol, amesteca laptele de migdale, uleiul de cocos, extractul de vanilie si otetul de mere.

4. Adauga ingredientele umede peste cele uscate si amesteca pana cand obtii un aluat omogen.

5. Toarna aluatul in forma de prajitura si coace timp de 30-35 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese curata.

6. Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o felia si servi.

Cheesecake vegan cu fructe de padure

Cheesecake-ul vegan este o alternativa delicioasa si cremoasa la cheesecake-ul clasic, fara a folosi branza sau lactate. Aceasta varianta cu fructe de padure este racoritoare si usor de preparat.

Ingrediente pentru baza:

  • 1 cana de migdale crude
  • 1 cana de curmale fara samburi
  • 1/4 cana de nuca de cocos razuita
  • 1/4 lingurita de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 1/2 cani de caju inmuiati in apa pentru 4 ore
  • 1/2 cana de lapte de cocos
  • 1/3 cana de sirop de artar
  • 1/4 cana de suc de lamaie
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 1 cana de fructe de padure proaspete sau congelate

Instructiuni:

1. Incepe cu baza: in robotul de bucatarie, proceseaza migdalele pana devin o pulbere fina.

2. Adauga curmalele, nuca de cocos si sarea, apoi proceseaza din nou pana cand amestecul devine lipicios.

3. Presara amestecul intr-o forma de cheesecake si preseaza-l bine pentru a forma o baza compacta.

4. Pentru umplutura, scurge caju-ul si pune-l in blender impreuna cu laptele de cocos, siropul de artar, sucul de lamaie si extractul de vanilie.

5. Mixeaza pana obtii o crema fina si omogena.

6. Toarna umplutura peste baza si niveleaza suprafata cu ajutorul unei spatule.

7. Adauga fructele de padure deasupra si lasa cheesecake-ul la frigider pentru cel putin 4 ore inainte de a-l servi.

Prajitura cu morcov vegana

Prajitura cu morcov este unul dintre acele deserturi care sunt surprinzator de versatile si gustoase. Aceasta reteta vegana este perfecta pentru cei care iubesc aromele calde si condimentate.

Ingrediente:

  • 1 1/2 cani de faina integrala
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita de ghimbir macinat
  • 1/4 lingurita de nucsoara macinata
  • 1/4 lingurita de sare
  • 1 cana de morcovi rasi
  • 1/2 cana de zahar brun
  • 1/4 cana de ulei de cocos topit
  • 1/2 cana de lapte de migdale
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 1/4 cana de nuci tocate (optional)

Instructiuni:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si unge o tava pentru prajituri.

2. Intr-un bol mare, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, ghimbirul, nucsoara si sarea.

3. Intr-un alt bol, combina morcovii, zaharul brun, uleiul de cocos, laptele de migdale si extractul de vanilie.

4. Adauga ingredientele umede peste cele uscate si amesteca pana devin o compozitie omogena.

5. Daca doresti, adauga nucile tocate si incorporeaza-le in aluat.

6. Toarna aluatul in tava pregatita si coace timp de 25-30 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata.

7. Lasa prajitura sa se raceasca inainte de a o taia si servi.

Brownie vegan cu avocado

Brownie-urile cu avocado sunt o metoda inovatoare de a inlocui untul cu un ingredient mai sanatos si mai cremos. Aceste brownie-uri sunt bogate, ciocolatoase si absolut delicioase.

Ingrediente:

  • 1 avocado bine copt
  • 1/2 cana de zahar din trestie
  • 1/2 cana de pudra de cacao
  • 1/4 cana de lapte de migdale
  • 1/2 cana de faina integrala
  • 1/2 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita de sare
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 1/3 cana de ciocolata neagra vegana, tocata

Instructiuni:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si unge o tava pentru brownie-uri.

2. In blender, paseaza avocado pana devine un piure fin.

3. Adauga zaharul, pudra de cacao, laptele de migdale si extractul de vanilie, si amesteca pana la omogenizare.

4. Intr-un bol separat, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

5. Incorporeaza amestecul de avocado in ingredientele uscate si amesteca pana obtii un aluat omogen.

6. Adauga bucatile de ciocolata si amesteca usor.

7. Toarna aluatul in tava pregatita si niveleaza suprafata.

8. Coace timp de 20-25 de minute sau pana cand marginile brownie-ului devin ferme.

9. Lasa sa se raceasca inainte de a taia in patratele si servi.

Prajitura vegana cu lamaie si mac

Aceasta prajitura cu lamaie si mac este o varianta racoritoare si usoara, ideala pentru zilele calduroase sau pentru a incheia o masa copioasa. Aromele de lamaie si mac se imbina perfect, oferind un gust revigorant.

Ingrediente:

  • 1 1/2 cani de faina integrala
  • 1/2 cana de zahar din trestie
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita de sare
  • 1/4 cana de seminte de mac
  • 1/3 cana de ulei de cocos topit
  • 1/2 cana de suc proaspat de lamaie
  • 1/2 cana de lapte de migdale
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • Coaja rasa de la o lamaie

Instructiuni:

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si unge o tava pentru prajituri.

2. Intr-un bol mare, combina faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si semintele de mac.

3. Intr-un alt bol, amesteca uleiul de cocos, sucul de lamaie, laptele de migdale, extractul de vanilie si coaja de lamaie.

4. Toarna ingredientele umede peste cele uscate si amesteca pana obtii un aluat omogen.

5. Toarna aluatul in tava pregatita si niveleaza suprafata.

6. Coace timp de 25-30 de minute sau pana cand prajitura devine aurie si trece testul cu scobitoarea.

7. Lasa sa se raceasca complet inainte de a taia si servi.

O perspectiva din partea unui expert

Potrivit bucatarului vegan renumit, Isa Chandra Moskowitz, autor al multor carti de bucate vegane de succes, prajiturile vegane nu trebuie sa fie complicate sau lipsite de gust. Ea subliniaza ca folosirea ingredientelor de calitate, precum cacaoa autentica sau laptele de migdale facut in casa, poate face o diferenta semnificativa in rezultatul final al unei prajituri vegane. Experienta ei ne arata ca, prin experimente si deschidere catre noi tehnici si ingrediente, putem recrea aproape orice desert intr-o varianta vegana care sa nu faca compromisuri la capitolul gust sau textura.

In concluzie, prajiturile vegane reprezinta nu doar o alegere sanatoasa si ecologica, ci si una extrem de versatila si delicioasa. Diversitatea ingredientelor vegane ofera posibilitati nelimitate de a crea deserturi care sa impresioneze chiar si pe cei mai mari sceptici ai bucatariei vegane.


© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.