prajiturii de pasti

5 retete de prajituri de Pasti

5 Retete de Prajituri de Pasti

Pastele este unul dintre cele mai importante si emotionante momente ale anului, mai ales in ceea ce priveste traditiile culinare. In aceasta perioada, pe langa preparatele principale, prajiturile isi fac loc pe mesele festinului, aducand bucurie si dulceata. Vom explora impreuna cinci retete de prajituri perfecte pentru a le prepara si a le savura in familia, de Paste. Fiecare dintre acestea are un gust unic si va aduce un plus de culoare si veselie in casa dumneavoastra.

1. Pasca cu branza si stafide

Pasca este, fara doar si poate, desertul emblematic al Pastelui in Romania. Aceasta prajitura delicioasa, cu o textura bogata si umeda, este perfecta pentru a fi savurata alaturi de cei dragi. Iata cum puteti prepara o pasca cu branza si stafide:

Incepeti prin a prepara aluatul. Veti avea nevoie de 500 g de faina, 25 g drojdie proaspata, 200 ml lapte caldut, 100 g zahar, 2 oua, 75 g unt topit si un praf de sare. Amestecati drojdia cu putin lapte si zahar pana se dizolva, apoi incorporati restul ingredientelor si framantati pana obtineti un aluat elastic. Lasati-l sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Pentru umplutura, amestecati 500 g de branza de vaci, 150 g zahar, 100 g stafide, 2 oua, coaja rasa de la o lamaie si un plic de zahar vanilat. Stafidele se pot inmuia in prealabil in rom sau suc de portocale pentru un plus de aroma.

Intindeti aluatul intr-o forma rotunda de copt, adaugati umplutura de branza si lasati pasca la dospit pentru inca 30 de minute. Coaceti la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute. Pasca este gata cand capata o culoare aurie frumoasa.

2. Cozonac cu nuca si cacao

Cozonacul este un alt desert traditional de Paste, iubit de romani. Umplutura sa bogata cu nuca si cacao face din acest desert o alegere perfecta pentru sarbatori.

Pentru aluat, aveti nevoie de 1 kg de faina, 400 ml lapte caldut, 200 g zahar, 10 g sare, 100 g unt, 4 oua, 50 g drojdie proaspata. Amestecati drojdia cu putin zahar si lapte si lasati-o sa actioneze cateva minute. In alt vas, bateti ouale cu restul de zahar si sare, apoi adaugati amestecul de drojdie, untul topit si faina, treptat. Framantati aluatul bine si lasati-l la crescut.

Pentru umplutura, aveti nevoie de 300 g nuca macinata, 50 g cacao, 150 g zahar si 100 ml lapte. Amestecati toate ingredientele pana la obtinerea unei paste.

Dupa ce aluatul a crescut, impartiti-l in doua parti egale, intindeti fiecare bucata in forma de dreptunghi, distribuiti umplutura uniform si rulati. Asezati cozonacii in tavi tapetate si lasati-i sa creasca inca o ora, apoi coaceti la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute.

3. Chec cu glazura de ciocolata

Chec-ul cu glazura de ciocolata este un desert simplu dar delicios, care nu necesita mult timp de preparare si este perfect pentru a fi servit ca gustare dulce in zilele de Paste.

Pentru chec, aveti nevoie de 200 g faina, 200 g zahar, 200 g unt, 4 oua, 50 g cacao, un plic de praf de copt si un praf de sare. Bateti untul cu zaharul pana devine spumos, adaugati ouale pe rand, apoi incorporati treptat faina amestecata cu praful de copt si cacaua.

Turnati compozitia intr-o forma de chec si coaceti la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute. Testati cu o scobitoare pentru a verifica daca este gata.

Pentru glazura, topiti 150 g de ciocolata cu 50 ml de frisca lichida, amestecati pana la omogenizare si turnati peste chec dupa ce s-a racit complet. Decorati dupa preferinte cu fructe, nuci sau bomboane colorate.

4. Tarta cu fructe

Tarta cu fructe este o alegere excelenta pentru un desert de Paste, fiind atat de colorata si aromata. Este o prajitura rafinata care va impresiona cu siguranta toti oaspetii.

Pentru blat, aveti nevoie de 300 g faina, 150 g unt, 100 g zahar pudra, un ou si un praf de sare. Amestecati faina cu untul pana obtineti o textura nisipoasa, adaugati zaharul, oul si sarea si framantati pana la formarea unui aluat omogen. Intindeti aluatul intr-o forma de tarta si coaceti "la orb" pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius.

Pentru crema, bateti 200 ml frisca lichida cu 100 g zahar pudra si esenta de vanilie. Intindeti frisca peste blatul copt si racit, iar deasupra asezati fructe proaspete taiate: capsuni, kiwi, banane, portocale. Folositi gelatina alimentara pentru a fixa fructele si a da un aspect lucios.

5. Rulada cu gem si nuca

Rulada cu gem si nuca este un desert delicios si relativ usor de preparat, ideal pentru a aduce un strop de dulceata in zilele de sarbatoare.

Pentru blat, aveti nevoie de 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, un praf de copt si un praf de sare. Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugati treptat zaharul. Incorporati galbenusurile, iar la final adaugati faina cernuta amestecata cu praful de copt. Turnati compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180 de grade Celsius pentru 10-12 minute.

Pentru umplutura, folositi 200 g de gem de caise sau orice alt tip de gem preferat si 100 g de nuca macinata. Intindeti gemul peste blatul copt, presarati uniform nuca, apoi rulati cu grija. Lasați rulada să se răcească înainte de a o tăia.

Toate aceste prajituri de Paste sunt nu doar delicioase, ci si o modalitate de a aduce familia impreuna in bucatarie, pentru a pregati impreuna aceste delicii. Fie ca optati pentru pasca, cozonac, chec, tarta sau rulada, fiecare dintre aceste deserturi va aduce un zambet pe fetele celor dragi si va completa perfect masa de Paste. Sarbatori fericite si pofta buna!


De Bonapetit
Categorii

© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.