Rețeta clasică a cremei de zahăr ars explicată pas cu pas

În articolul de astăzi, vă vom dezvălui secretul unei rețete clasice și delicioase: crema de zahăr ars. Această delicatesă dulce și aromată este o combinație perfectă de texturi și arome, cu un contrast interesant între caramelul bogat și crema fină.

 Vom explora împreună fiecare pas al acestei rețete clasice, astfel încât să puteți pregăti cu ușurință acest desert rafinat chiar la dumneavoastră acasă. Savurați fiecare moment în bucătărie și surprindeți-vă familia și prietenii cu un desert deosebit, gata să îi impresioneze pe toți!

Rețetă cremă de zahăr ars 

Rețetă cremă de zahăr ars 

Sursa foto

Ingrediente

 8 ouă; 

1 L lapte; 

300 gr zahăr tos fin;

 O păstaie de vanilie.


Mod de preparare

Jumătate din cantitatea de zahăr fin se pune într-un vas mai mare din metal, cu margini înalte care ulterior poate fi și introdus în cuptor. Se pune zahărul la topit la foc mic și se amestecă din când în când pentru a nu se arde. Se topește zahărul până acesta capătă o culoare aurie. 

Când este complet topit, focul se stinge și se rotește cratița astfel încât pereții și fundul vasului să fie îmbrăcați pe jumătate în caramelul obținut. Vasul se lasă la răcit la temperatura camerei până când caramelul se răcește bine.

Se pregătește compoziția pentru cremă. Se pun ouăle într-un vas încăpător, se adaugă restul de zahăr, semințele de la păstaia de vanilie și un praf de sare și se mixează totul la viteză medie pentru aproximativ 3-4 minute. Se adaugă și laptele rece și se mai mixează timp de încă un minut la viteză medie. 

Compoziția cu ou se toarnă în cratița cu caramelul rece și cratița se pune într-o altă cratiță mai mare, care este umplută până la jumătate cu apă rece. Ambele cratițe se pun la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C și se lasă să fiarbă pentru aproximativ o oră.

La fiecare 15 minute este important să se mai completeze cu aproximativ 50 ml de apă rece în cratița de sub cu apă. Astfel, vei împiedica fierberea apei în clocote și nu vei obține o cremă cu găuri. Când timpul a trecut, cuptorul se oprește, iar crema de caramel se mai lasă la bain-marie pentru încă 10 minute, după care se scoate și se lasă să se răcească complet la temperatura camerei. 

Când s-a răcit bine, se pune la frigider unde se păstrează până a doua zi. Pentru a așeza crema de zahăr ars pe platou, se desprind cu grijă marginile cremei de cratiță cu ajutorul unui cuțit. Se pune o farfurie mare cu margini înalte sau un platou deasupra cratiței, drept capac, și cu o mișcare rapidă se răstoarnă repede crema pe platou. 

Crema are mult sirop și din acest motiv are nevoie de o cratiță adâncă în care să fie răsturnată.

Rețetă de creme brulee

Rețetă de creme brulee

Sursa foto

Ingrediente 

500 ml smântână pentru frișcă

 1 păstaie de vanilie

 5 gălbenușuri

 1 vârf cuțit sare

 50 g zahăr tos

 4 linguri zahăr brun/ zahar tos pentru ars

 Mod de preparare 

Se pune zahărul peste gălbenușuri în ploaie, se adaugă un vârf de cuțit de sare și se mixează compoziția până când își dublează volumul, iar gălbenușurile s-au decolorat. Se adaugă semințele de la păstaia de vanilie în smântâna pentru frișcă și se încălzește pe foc până aproape de temperatura de fierbere. 

Înainte de a fierbe, se adaugă peste ouă și se mixează compoziția, adăugându-se restul zahărului.

Compoziția se împarte în patru boluri termorezistente și apoi acestea se pun într-o tavă adâncă. Se adaugă apă fierbinte până la jumătatea bolurilor și se pune tava în cuptorul preîncălzit la 140°C. Se țin la cuptor în jur de 35-45 minute, după care se scot și se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se pune la frigider minim 30 minute. 

După ce s-a răcit bine, se presară zahărul tos și se arde cu torța de bucătărie pentru a se topi și carameliza și a forma o crustă crocantă.


Cu răbdare și pricepere, am obținut un desert rafinat, care ne încântă simțurile cu fiecare gust. Acum, sunteți pregătiți să vă bucurați de magia bucătăriei și să împărtășiți cu cei dragi savoarea inconfundabilă a cremei de zahăr ars. Asigurați-vă că reveniți la această rețetă ori de câte ori doriți să vă răsfățați cu un desert deosebit, savuros și elegant.


© Copyright @ 2023 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.