reteta paste bolognese cu carne tocata

Cea mai buna reteta de paste bolognese

Cea mai buna reteta de paste bolognese

Introducere la Pastele Bolognese

Pastele Bolognese, cunoscute si sub denumirea de spaghetti alla Bolognese, sunt un fel de mancare iconic in bucătăria italiană, avand originea in orasul Bologna. Aceasta reteta populara este adorata de gurmanzi in intreaga lume datorita combinatiei sale robuste de carne si sos de rosii, servita adesea cu pasta al dente. In ciuda variantelor regionale si a preferintelor personale, exista cateva elemente cheie care transforma un simplu preparat de paste intr-o capodopera culinara. Acest articol iti va prezenta pasii necesari pentru a prepara cea mai buna versiune a acestui clasic delicios.

Ingredientele Necesare

Trecerea de la o reteta buna la una extraordinara incepe cu selectia ingredientelor de calitate. Pentru a prepara autenticele paste Bolognese, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • Carne de vita tocata – 500 g
  • Carne de porc tocata – 300 g
  • Ceapa alba mare – 1 bucata, tocată fin
  • Morcovi – 2 bucăți, tocati fin
  • Telina – 2 tije, tocate fin
  • Usturoi – 3 catei, pisati
  • Pasta de tomate – 2 linguri
  • Rosii in bulion – 400 g
  • Vin rosu sec – 200 ml
  • Lapte – 100 ml
  • Busuioc proaspat – 2 linguri tocate
  • Parmezan ras – pentru servire
  • Ulei de masline – pentru gatit
  • Sare si piper – dupa gust

Aceste ingrediente vor ajuta la crearea unui sos bogat si aromat, care sa imbine perfect cu pasta aleasa.

Prepararea Sosului Bolognese

Pentru a incepe, incalzeste putin ulei de masline intr-o cratita mare la foc mediu. Adauga ceapa, morcovii si telina, si caleste-le pana cand devin translucide si usor caramelizate, aproximativ 10 minute. Adauga usturoiul si gateste-l pentru inca un minut pana se elibereaza aroma. Urmeaza adaugarea carnii de vita si porc. Creste intensitatea focului si prajeste carnea pana cand aceasta isi pierde culoarea rozalie, asigurandu-te ca o desfaci bine cu o lingura.

Dupa ce carnea este bine prajita, adauga pasta de tomate si amesteca bine. Lasa totul la foc mediu pentru cateva minute, apoi toarna vinul rosu. Asteapta pana cand alcoolul se evapora, aproximativ 5 minute. Adauga rosiile in bulion, busuiocul, sarea si piperul. Amesteca bine si lasa sosul sa fiarba la foc mic pentru cel putin doua ore, amestecand ocazional. Cu cat sosul fierbe mai mult, cu atat va fi mai gustos. Spre sfarsitul gatitului, adauga laptele si amesteca bine, lasand sosul sa mai dea cateva clocote.

Gatirea Pastelor

Alegerea pastei potrivite este cruciala pentru aceasta reteta. Spaghetele sunt cele mai des intalnite, dar tagliatellele sau alte paste cu suprafata larga functioneaza la fel de bine pentru a retine sosul. Pentru a gati pasta, fierbe o oala mare cu apa sarata. Adauga pastele si fierbe-le conform instructiunilor de pe pachet, pana cand sunt al dente. Scurge pastele si amesteca-le direct in sosul Bolognese, asigurandu-te ca fiecare fir de pasta este bine acoperit cu sos.

Servirea si Prezentarea

La momentul servirii, transfera pastele pe platouri calde. Presara deasupra parmezan ras si cateva frunze de busuioc proaspat pentru un plus de culoare si aroma. Pastele Bolognese sunt de obicei insotite de un pahar de vin rosu, care complementarizeaza bogatia sosului.

In concluzie, paste Bolognese este o reteta clasica care nu dezamageste niciodata. Cu ingredientele potrivite, o tehnica adecvata si putina rabdare, vei putea servi o masa care va incanta simturile oricarui iubitor de paste. Fie ca este vorba de o cina in familie sau de o seara speciala cu prietenii, acest fel de mancare promite sa fie steaua serii.


De Bonapetit
Categorii

© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.