Chifteluțe din carne – sunt simple de realizat și gustoase, fiind fragede și moi. Nu există o rețetă standard, ele putând fi adaptate în funcție de regiune și de fiecare gospodină în parte. Acestea pot fi servite ca aperitiv sau ca fel principal cu diverse sosuri, calde sau reci.
Denumirea lor provine din limba turcă, mai exact de la cuvântul kӧfte. Se regăsesc în diferite forme (rotunde, aplatizate) și pot fi făcute din:
- carne de porc;
- amestec de carne de vită și porc ;
- carne de pui;
- pește.
Realizate din carne tocată, chiftelele reprezintă o mâncare inclusă în majoritatea bucătăriilor din Europa, dar care diferă prin compoziție și denumire. Întâlnim rețete de chiftele în țări precum:
- Croația: chiftelele sunt denumite polpete și sunt realizate dintr-o combinație de carne de porc și vită, consumate alături de orez sau cartofi;
- Germania: chiftelele sunt numite frikadellele și sunt preparate din hering, servite cu sos de capere;
- Albania: chiftelele conțin brânză feta;
- Belgia: chiftelele au denumirea de ballekes și se pregătesc din carne tocată asociată cu legume mărunțite.
În România, regăsim numeroase rețete de chifteluțe din carne, pregătite în funcție de regiune. Spre exemplu :
- zona Transilvaniei, acestea se pregătesc dintr-o compoziție de carne, cartofi rași și usturoi, condimentată cu tarhon;
- zona Dobrogei, sunt realizate din carne de pește, pâine, ouă și mărar;
- zona Moldovei, chiftelele au în compoziție și legume (morcov, cartofi) și multe verdețuri.
Secretul acestor chifteluțe gustoase este legat de pâine. Miezul de pâine este ingredientul ce fac chifteluțele moi și pufoase. Aceste chifteluțe aperitiv sunt delicioase și se pot servi atât calde cât și reci.