Ciorba rădăuțeană – este un preparat tradițional, simplu de realizat ce se poate servi la prânz sau la cină.

Este o rețetă simplă și foarte gustoasă. Pregătirea ciorbei necesită mai multă atenție decât la celelalte ciorbe, dar merită orice pas în plus deoarece gustul este unul deosebit. Este una dintre preferatele românilor datorită gustului puțin acrișor.

Ciorba rădăuțeană reprezintă o versiune mai simplă a ciorbei de burtă, pe bază de carne de pui, dreasă cu gălbenuș de ou și smântână. Se diferențiază de celelalte ciorbe prin gustul ei deosebit, fiind una dintre cele mai consistente ciorbe românești. Este ideală de consumat în anotimpul răcoros.

În bucătăria românească, ciorba reprezintă un fel principal ce se consumă la începutul mesei. Ea reprezintă de fapt un preparat lichid realizat prin fierberea unor legume, carne sau verdețuri.

După cum îi este sugerată și denumirea, ciorba rădăuțeană a fost realizată pentru prima dată în zona Rădăuți (Suceava), prin anii ’70. Inventatoarea acestui fel de mâncare este doamna Cornelia Dumitrescu. Aceasta a adăugat carne de pui la ciorba de burtă pentru a căpăta un gust mai intens.

Observând reacțiile pozitive în ceea ce privește ciorba, doamna Cornelia a decis să introducă acest preparat în meniul localului. Aceasta a primit numeroase aprecieri pentru acest preparat, mai mult decât atât, turiștii mereu cereau rețeta.

Succesul a venit imediat și în scurt timp rețeta era din ce în ce mai căutată de turiști. Persoanele ce soseau în orașul Rădăuți doreau ca pe lângă vizitarea atracțiilor turistice, să guste și din acest preparat, tot mai promovat la nivel național.

De asemenea, acest preparat a devenit cunoscut și la nivel internațional, după anul 1989.

Astăzi, aproximativ toate restaurantele din România au în componența meniului acest preparat. Ciorba este lăudată atât de români cât și de străinii care ajung pe meleagurile țării noastre.