Coliva tradițională este considerată încă din cele mai vechi timpuri, preparatul simbol al ceremoniilor funerare, fiind legată de Biserica Ortodoxă și de obiceiurile creștine. Coliva tradițională își are istoricul încă din antichitate. Însă, în acea perioadă rețeta era mult mai simplă, aceasta fiind realizată doar din grâu fiert cu miere.

Exceptând simbolism și de incărcătura spirituală, aceasta este considerată un dulce servit de mii de ani. Acest preparat conține ingrediente benefice sănătății, principalul fiind arpacașul realizat prin decojirea boabelor de grâu sau de orz.

Acesta este o alegere sanătoasă pentru o alimentație  echilibrată, deoarece aduce numeroase beneficii întregului organism. Arpacașul are un conținut crescut de substanțe nutritive, proteine, fibre, magneziu, vitamine, minerale, fier și se bucură de reale proprietăți terapeutice. Utilizat constant, aceasta reduce riscul unor afecțiuni cum ar fi:

  • Diabetul;
  • hipertensiune arterială;
  • Obezitatea.

Totodată, arpacașul are rol de cicatrizant, reglează nivelul glicemic și contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Este un preparat dulce, care nu conține grăsimi, fiind foarte hrănitoare. Este o rețetă gustoasă, care se realizează ușor și nu implică costuri mari.

Pentru un gust mai intens este indicat ca acest preparat dulce sa stea la rece minim o oră înainte de a fi servit.