Musaca de cartofi – Este o mâncare sățioasă, ce se pregătește destul de simplu, fiind îndrăgită de români.

Denumirea de musaca provine din limba arabă și semnifică servit rece. Chiar dacă denumirea este din arabă, acest fel de mâncare provine din bucătăria grecească.

Musaca de cartofi – este un fel principal pe bază de carne tocată, felii de cartofi (sau o altă legumă) , realizată în straturi cu un sos Bechamel deasupra. Acest sos alb oferă preparatului un aspect rumenit și crunchy.

Istoria acestui preparat

Se regăsesc numeroase rețete de musaca, acestea având la bază alte legume și alt tip de carne. Ca proveniență, nu se cunoaște cu exactitate originea preparatului, dar se consideră că arabii au fost primii care au introdus acest fel de mâncare.

Cei pasionați de aria gastronomică au căutat informații despre originea acesteia și au descoperit o versiune de musaca într-o carte medievală de preparate. De asemenea, o astfel de carte au realizat-o și turcii în anul 1862, unde se regăsește o variantă a acestui fel de mâncare.

Ca variante de musaca, regăsim:

  • versiunea turcească: se realizează din legume fierte amestecate cu carne tocată și servită cu orez;
  • versiunea balcanică: se pregătește cu cartofi sau cu un amestec de legume (cartofi, morcovi, dovlecei) în straturi cu carne tocată și un sos alb (bechamel);
  • versiunea arăbească: se prepară sub formă de salată din roșii și vinete și consumată rece.

Varianta clasică de musaca este cea propusă de bucătăria grecească, fiind formată din trei straturi, și anume:

  • baza din legume (vânătă sau cartof);
  • stratul de mijloc din carne tocată preparată cu ceapă, usturoi și condimente;
  • stratul superior dintr-un sos bechamel sau un sos realizat din smântână și ouă.

Acest preparat este întâlnit în numeroase țări, fiind readaptat în funcție de bucătăria tradițională a fiecăreia. Poate fi preparată și în varianta de post, doar din legume.