Papanași moldovenești – Papanași pufoși cu brânză dulce

Despre papanașii moldovenești 🍩 se spune că ar fi de influență ucraineană, fiind denumiți sirniki. Această versiune de papanași o regăsim în zona Moldovei și mai ales în zona de peste Prut.

Se consideră că denumirea de papanași provine din cuvântul latinesc papa și reprezintă mâncare de copii. Dar, pe lângă această, acest cuvânt mai are și alte semnificații.

Origine – Papanași

Acești papanași moldovenești își au proveniența în gomboțul cu brânză preparat în Ungaria și Austria. În țara noastră, această variantă de papanași prăjiți o regăsim în Bucovina.

Desertul îl regăsim pe meleagurile românești sub diferite forme:

  • în zona Ardealului – găluște fierte din brânză de vaci, griș și esență de vanilie;
  • În zona Banatului – papanașii sunt denumiți gomboți cu brânză;
  • în zona Moldovei – papanașii sunt prăjiți în ulei.

Acest preparat este îndrăgit de români, fiind considerat un nucleu al preparatelor tradiționale dulci și este realizat dintr-un aluat prăjit cu brânză de vaci servit cu zahăr pudră sau dulceață. Secretul acestor papanași îl reprezintă densitatea corespunzătoare a aluatului, ce este corelată cu calitatea brânzei utilizată.

Există numeroase rețete de papanași, cele mai multe dintre ele având ca ingredient în compoziție și grișul. Dar, varianta clasică se dovedește a fi cea mai gustoasă. Cu toate că este un preparat dulce pufos și încărcat de arome, acesta conține multe calorii, fiind prăjiți în ulei.

De asemenea, există diferențe între papanașii realizați acasă și cei preparați în restaurante. Papanașii moldovenești făcuți acasă au o consistență mult mai bună și un gust mult mai intens.

Papanașii prăjiți cu brânză dulce reprezintă un desert simplu și foarte gustos. Papanașii moldovenești sunt puțini diferiți de varianta clasică prin gustul pronunțat de brânză și se servesc doar cu smântână. Pentru un gust mai intens și ușor acrișor se poate adăuga dulceață sau fructe proaspete.

Papanași moldovenești cu brânză și dulceață