Placinta cu mere 🥧 este un preparat culinar preferat de numeroase popoare, un desert în care savoarea merelor se împletește armonios cu aroma celorlalte ingrediente.

Deși în zilele noastre există diverse variante de plăcintă cu mere, prima rețetă datează din 1381 și este originară din Anglia. Tipărită de Geoffrey Chaucer, plăcinta conținea mere, smochine, stafide, pere și o coajă de patiserie (dar nu includea zahăr).

Astăzi, plăcintele cu mere pot avea în compoziție scorțișoară, nucșoară, suc de lămâie și un vârf de sare. Fructele pentru plăcintă pot fi proaspete, în conservă sau uscate. Pot fi adăugate și alte elemente, precum:

  1. Alcool: coniac, lichior, rom, vodcă;
  • Produse lactate: cremă de brânză, cheddar ras, smântână;
  • Fructe uscate: nucă de cocos, afine, curmale, smochine, stafide;
  • Fructe proaspete: afine, cireșe, afine, struguri, căpșuni;
  • Nuci: nuci pecan sau nuci obișnuite;
  • Alte ingrediente: caramel, ardei iute, miere, coajă de lămâie sau portocală, sirop de arțar, nucșoară, vanilie, ciocolată albă.

Variante de placinta cu mere

Există o gamă largă de tipuri de plăcinte cu mere din care să alegem. O călătorie imaginară în diverse regiuni ale globului aduce în atenția noastră rețete pentru galete cu mere și plăcinte cu mere în foietaj până la pachețele fragede cu mere și dincolo de ele. Printre principalele tipuri de plăcinte cu mere, menționăm:

  • Plăcintă de mere cu miez sfărâmat: o variantă a plăcintei de mere olandeze, toppingul fiind realizat dintr-un streusel (topping cu consistență groasă așezat pe brioșe, prăjituri și plăcinte) de zahăr brun, ovăz și unt.
  • Plăcintă clasică de mere: condimentată cu scorțișoară, un pic de nucșoară și suc de lămâie, această plăcintă cu două cruste este făcută cu aluat fraged.
  • Plăcintă olandeză cu mere: are un topping crocant din unt, făină și zahăr în loc de o crustă de patiserie. Unele plăcinte olandeze cu mere includ stafide.
  • Plăcintă cu mere franțuzească: în loc de o crustă superioară, se folosesc pesmeti cu unt, zahăr (o alternativă de streusel).

Îți propunem o rețetă de plăcintă cu mere ușor de realizat și foarte gustoasă. Se poate servi simplă, cu frișcă, înghețată sau brânză cheddar. Deoarece plăcinta cu mere nu este prea dulce, poate fi acompaniată cu o gamă largă de vinuri de desert (de la frizante și ușoare până la cele lipicioase și cu aromă de caramel).

Plăcinta cu mere - Un dulce plin de savoare