Salată de Boeuf – Un preparat clasic servit la ocazii speciale
Este un preparat clasic, tradițional, nelipsit de pe mesele de sărbători. Salata de Boeuf se pregătește cu carne de vită, dar poate fi schimbată, în funcție de preferință, cu carne de pui sau curcan.
Această salată este un preparat îndrăgit în România, fiind mereu servit ca aperitiv la ocazii deosebite. Salata se aseamănă cu salata Olivier, cunoscută sub denumirea de salată rusească.
Salata rusească a fost gătită în anul 1860 pentru prima oară de un bucătar belgian – Lucien Olivier, într-un restaurant din Rusia. Rețeta acestui preparat nu s-a cunoscut în totalitate. Din acest motiv după anul 1905, mulți bucătari din est au început să pregătească preparate asemănătoare utilizând ingrediente mai uzuale. Aceste versiuni ale preparatului au fost apreciate în țările din estul Europei, fiecare bucătărie stabilindu-i propria denumire.
Acest tip de salată poate fi adaptat, în funcție de regiune și de preferințele gospodinelor.