Parfumul și culorile toamnei dansează armonios în plăcinta cu dovleac 🥧, stârnind o experiență senzorială cu adevărat excepțională. Servită adesea în sezonul toamnă-iarnă, plăcinta de dovleac reprezintă un simbol al recoltei care surprinde bogăția de arome.

Acest tip de plăcintă este un desert umplut cu o cremă caldă de dovleac, asezonată cu diverse condimente. Se prepară când dovlecii sunt în sezon și se servește de obicei cu frișcă sau înghețată.

Rețeta clasică include: 30% piure de dovleac, 20% făină, 16% cremă, 9% zahăr, 8% ouă, 8% unt, 8% sirop de arțar și doar 1% condimente. Chiar dacă există nenumărate rețete și variante de plăcinta cu dovleac, în general, condimentele utilizate rămân relativ la fel:

  • Scorțișoară;
  • Cardamon;
  • Nucșoară;
  • extract de vanilie;
  • Cuișoare.

Cu toate că procentul de condimente este aproape infim, ele sunt elementele care sporesc aroma desertului.

Scurt istoric – plăcinta cu dovleac

În ciuda faptului că pare a fi un preparat originar de pe continentul american, prima plăcintă de dovleac a fost realizată în Anglia.

Dovleacul provine din America Centrală. Civilizațiile native l-au iubit și, se pare, cu un motiv întemeiat. Era atât de delicios încât primii exploratori europeni au adus dovlecii în Europa.

Dovleacul apare, pentru prima dată, menționat în 1536. Europenii au îmbrățișat dovleacul ca și când ar fi fost dintotdeauna al lor. Dovlecii au devenit o cultură omnizprezentă în Anglia și Franța la mijlocul anilor 1500.

Englezii au fost prima națiune care a utilizat dovleci în plăcinte. Anglia avea o industrie extrem de dezvoltată și specializată în fabricarea plăcintelor, care se desfășura de secole. Plăcintele medievale erau produse de patiserie umplute atât cu creme dulci, cât și sărate. Când dovlecii au devenit populari în Anglia, au fost incluși rapid ca umpluturi de plăcintă.

Curiozități despre plăcinta cu dovleac

  • Prima rețetă americană de plăcintă cu dovleac a fost scrisă în prima carte de bucate în 1796 (Gastronomia americană scrisă de Amelia Simmons).
  • În fiecare an, peste 50 de milioane de plăcinte cu dovleac sunt preparate, iar 1 din 5 americani mănâncă o plăcintă de unul singur.
  • Plăcintele cu dovleac sunt bogate în vitamina K, E, A, C , potasiu, fier, acid folic și niacină.

Încântă-ți simțurile cu rețeta de plăcintă cu dovleac pe care ți-o propunem în rândurile următoare: