Unul dintre cele mai enigmatice deserturi italiene, tiramisu de casă este un preparat pufos, cu o textură deosebit de cremoasă. Legendele spun că este o invenție a secolului al XVI-lea, când Cosimo al III-lea de Medici (ducele Toscanei) a prezentat curții desertul preferat.

Considerat o odă plină de savoare, tiramisul poartă un nume care se traduce prin îndemnurile „ridică-mă” sau „încurajează-mă”, iar rețeta tradițională include:

  • Pișcoturi;
  • Cafea sau espresso;
  • Zahăr;
  • gălbenușuri de ou;
  • Cremă de brânză mascarpone;
  • Pudră de cacao.

Scurt istoric – Tiramisu de casă

Cu toate că nu se știe exact când și unde a fost inventat tiramisù, originile sale au fost discutate intens.

Una dintre povești (surprinsă de Giuseppe Maffioli Il ghiottone Veneto, în 1968) surprinde faptul că la sfârșitul unei petreceri de nuntă, un grup de prieteni i-ar fi oferit mirelui un cadou – o sticlă de vin dulce, care garanta o lună de miere prelungită și de succes. La vin s-a adăugat frișcă foarte rece, care a fost servită cu biscuiți subțiri venețieni (baicoli). Această combinație de ingrediente, împreună cu proprietățile energetice ale vinului ar fi condus la apariția tiramisu-ului.

Alți specialiști culinari sunt convinși că este un preparat relativ recent, inventat în Treviso în regiunea Veneto. Restaurantul Le Beccherie susține că a inventat desertul în anii `70, iar foștii proprietari se pare că nu au brevetat creația. Într-un interviu cu scriitorul Pietro Mascioni, Alba Campeol amintește momentul în care a fost inventat. La nașterea fiului ei, aceasta era foarte slabă. Pentru a se recupera, soacra sa i-a preparat zabaglione (gălbenuș de ou bătut cu zahăr și mascarpone). Diferența e că aceasta a adăugat și un pic de cafea pentru a-i oferi energie. Vorbele soacrei au fost: Mănâncă, te va ridica!

Știai că…

  • … există nenumărate adaptări delicioase ale rețetei tradiționale de tiramisu de casă?
  • … cel mai mare tiramisu de casă creat vreodată a cântărit 3.015 kg și a fost preparat în Gemona del Friuli, Italia, pe 25 mai 2015?
  • … unii spun că desertul ar fi fost folosit ca afrodiziac în bordeluri?
  • … ziua de 21 martie a fost declarată Ziua Internațională a Tiramisu?
  • … forma originală a desertului este rotundă, deși forma biscuiților a permis utilizarea unei cratițe dreptunghiulare/ pătrate?
  • … rețeta originală de tiramisu nu necesită utilizarea alcoolui?

Descoperă în rândurile următoare care sunt ingredientele pentru tiramisu și cum poate fi preparat:

Ingrediente Tiramisu de Casa