1. Stroganoff de vita clasica
Cand vine vorba de preparate cu carne de vita, Stroganoff-ul este un clasic iubit in multe parti ale lumii. Originar din Rusia, acest fel de mancare combina bucati suculente de carne cu o sos cremos, imbogatit cu ciuperci si smantana. Pentru a prepara aceasta reteta vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 500g de muschi de vita, 200g de ciuperci, o ceapa mare, doua catei de usturoi, 200g de smantana pentru gatit, o lingura de pasta de tomate, sare, piper si ulei pentru prajit.
Se incepe prin taierea carnii de vita in fasii subtiri, care se prajesc rapid in ulei incins, pana devin aurii. Se scoate carnea din tigaie si se adauga ciupercile feliate, ceapa si usturoiul tocate marunt. Dupa ce legumele s-au inmuiat, se reintroduce carnea in tigaie, adaugand pasta de tomate si suficienta apa pentru a acoperi ingredientele. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand carnea devine frageda, dupa care se adauga smantana si se condimenteaza cu sare si piper. Se serveste fierbinte, alaturi de orez sau paste.
2. Biftec la gratar cu unt aromat
Pentru iubitorii de carne la gratar, un biftec de vita suculent este o alegere perfecta. In aceasta reteta, adaugarea de unt aromat va intensifica gustul carnii si va adauga o nota de rafinament. Ai nevoie de: 2 biftecuri de vita, 100g de unt moale, un catel de usturoi, patrunjel proaspat, sare grunjoasa si piper.
Biftecii se scot din frigider cu cel putin o ora inainte de gatit, pentru a ajunge la temperatura camerei. Se pregateste untul aromat amestecand untul moale cu usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat fin, sare si piper. Biftecii se condimenteaza pe ambele parti cu sare si piper, apoi se pun pe gratarul incins. Se gatesc dupa preferinta: rare, medium sau well-done. In ultimele minute de gatit, se adauga cate o lingura de unt aromat peste fiecare biftec. Se lasa sa se odihneasca cateva minute inainte de a servi, pentru a permite distribuirea sucurilor in interiorul carnii.
3. Tocanita de vita cu legume de toamna
Perfecta pentru zilele racoroase de toamna, aceasta tocanita imbina gustul bogat al carnii de vita cu dulceata naturala a legumelor de sezon. Ingrediente necesare: 600g de carne de vita pentru tocanita, 2 morcovi, 2 pastarnaci, o radacina de telina, o ceapa, 3 catei de usturoi, 500ml de supa de carne, 2 linguri de pasta de tomate, sare, piper si ulei de masline.
Intr-o cratita mare, se incinge uleiul si se caleste ceapa si usturoiul pana devin translucide. Se adauga carnea taiata cuburi si se prajeste pana se rumeneste uniform. Se incorporeaza legumele taiate grosier, pasta de tomate si supa de carne. Tocanita se lasa sa fiarba la foc mic pana cand carnea si legumele sunt fragede, aproximativ 2 ore. Se potriveste de sare si piper dupa gust. Acest fel de mancare se poate servi cu mamaliguta calda sau cu paine proaspata pentru a inmuia in sos.
4. Burgeri de vita cu sos BBQ
Nu exista nimic mai satisfacator decat un burger de casa cu un gust bogat si suculent. Pentru burgeri vei avea nevoie de: 500g carne tocata de vita, un ou, 50g pesmet, sare, piper, 4 chifle pentru burgeri, salata, rosii, ceapa, castraveti murati si sos BBQ dupa gust.
Carnea tocata se amesteca bine cu oul, pesmetul, sare si piper. Din aceasta compozitie se formeaza patru chiftele mari, care se plaseaza pe gratarul incins. Burgerii se gatesc pe ambele parti pana sunt bine facuti. Pe fiecare chifla, se adauga un strat de salata, felii de rosie, ceapa, castraveti murati si burgerul fierbinte. Se toarna sos BBQ generos peste carne si se acopera cu partea de sus a chiflei. Burgerii se servesc imediat, acompaniati de cartofi prajiti sau o salata proaspata.
5. Rulouri de vita cu spanac si branza feta
Pentru o cina mai speciala, aceste rulouri de vita nu doar ca sunt delicioase, dar si spectaculoase. Ingrediente: 4 felii subtiri de carne de vita (escalop), 200g de spanac proaspat, 100g de branza feta, 2 catei de usturoi, ulei de masline, sare si piper.
Feliile de carne se bat bine cu ciocanul de snitele pentru a le subtia. Spanacul se opareste rapid in apa fierbinte, apoi se scurge bine de apa si se amesteca cu branza feta zdrobita si usturoiul pisat. Se condimenteaza cu sare si piper. Pe fiecare felie de carne se pune un strat de amestec de spanac si branza, apoi se ruleaza strans. Rulourile se prind cu scobitori pentru a nu se desface si se prajesc in ulei de masline pana cand carnea este gata si capata o culoare frumoasa aurie. Se servesc calde, alaturi de o garnitura de legume sau un piure de cartofi.