Introducere
Salatele cu maioneza facuta in casa sunt nu doar delicioase, dar si mult mai sanatoase decat cele cu maioneza din comert. Prepararea maionezei in propriul camin iti permite sa controlezi calitatea ingredientelor si sa ajustezi gusturile dupa preferinte. In acest articol, voi prezenta cinci retete de salata in care maioneza homemade este vedeta, fiecare avand un twist unic care sa satisfaca toate gusturile.
1. Salata de cartofi cu maioneza si mustar
Cand vine vorba de o salata clasica cu maioneza, salata de cartofi este probabil cea mai iubita si mai preparata varianta. Pentru a incepe, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente pentru maioneza: un galbenus de ou, o lingura de mustar, 200 ml de ulei, zeama de la jumatate de lamaie, sare si piper dupa gust. Intr-un bol, bate galbenusul cu mustarul, apoi incepe sa adaugi treptat uleiul, amestecand energic sau folosind un mixer pana cand amestecul devine gros si cremos. La final, adauga zeama de lamaie si condimenteaza cu sare si piper.
Pentru salata propriu-zisa, ai nevoie de 1 kg de cartofi, 2-3 linguri de maioneza, 1 ceapa mica taiata fin, sare si piper, si optional, cateva fire de ceapa verde taiate marunt pentru decor. Fierbe cartofii in coaja, lasa-i sa se raceasca, apoi curata-i si taie-i cubulete. Amesteca cartofii cu ceapa si maioneza, condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Salata se poate servi ca atare sau ca garnitura langa diferite preparate din carne.
2. Salata de pui cu telina si maioneza
Aceasta salata cremoasa este perfecta pentru un pranz rapid sau ca umplutura pentru sandwich-uri. Incepe prin a prepara maioneza dupa reteta de mai sus, dar adauga la amestecul final o lingurita de curry pentru un plus de aroma. Vei avea nevoie de 300g piept de pui fiert si taiat cubulete, 2 teline medii, curatate si taiate cubulete, si maioneza pentru dressing. Amesteca toate ingredientele intr-un bol mare si lasa salata la frigider cel putin 30 de minute inainte de servire, pentru a permite aromelor sa se imbibe.
3. Salata de boeuf
Salata de boeuf este un alt clasic care nu da gres niciodata la mesele festive. Pentru aceasta reteta, maioneza homemade este esentiala pentru gustul final. Pe langa maioneza, vei avea nevoie de 500g carne de vita fiarta, 3-4 cartofi, 2 morcovi, 100g mazare fiarta, sare si piper. Taiati toate ingredientele fierte in cubulete mici, apoi amestecati-le cu maioneza pana cand obtineti o salata omogena. Asezonati cu sare si piper dupa gust si decorati cu patrunjel tocat sau masline inainte de servire.
4. Salata de icre cu maioneza
Salata de icre este delicioasa si relativ simplu de preparat, cu conditia sa ai la indemana maioneza de calitate. Pentru maioneza, foloseste aceeasi reteta de baza, dar asigura-te ca uleiul este adaugat foarte lent pentru a evita taierea maionezei. Vei avea nevoie de 100g icre de crap sau de hering, 200 ml ulei, 1 lingura zeama de lamaie, 1 ceapa mica rasa. Bate icrele cu ceapa si zeama de lamaie, apoi incepe sa adaugi treptat uleiul, amestecand continuu. Cand maioneza este gata, amesteca icrele cu maioneza pana cand obtii consistenta dorita.
5. Salata cu avocado si maioneza
Pentru o varianta mai sanatoasa si plina de vitamine, salata cu avocado este optiunea perfecta. Prepara maioneza folosind ulei de masline in loc de ulei vegetal si adauga un strop de piper cayenne pentru un pic de iuteala. Avocado trebuie sa fie copt si moale. Taie un avocado mare in cuburi si stropeste-l cu zeama de lamaie pentru a preveni oxidarea. Amesteca avocado cu maioneza, adauga sare si piper dupa gust si, daca doresti, poti include si alte legume proaspete sau fierte, cum ar fi rosii cherry taiate sau fasole verde fiarta. Serveste salata imediat pentru a te bucura de toate aromele si texturile.