stir fry tofu

Stir fry cu tofu

Introducere in arta stir fry cu tofu

Stir fry cu tofu este o mancare delicioasa si usoara, ideala pentru cei care doresc sa se bucure de o masa nutritiva, dar fara a petrece prea mult timp in bucatarie. Conceptul de "stir fry" provine din bucataria asiatica si se refera la prajirea rapida a alimentelor la foc mare, in putin ulei. Acesta tehnica nu numai ca pastreaza textura si nutrientii ingredientelor, dar este si o metoda extraordinara de a introduce diversitate in dieta zilnica. Tofu, fiind un substitut popular pentru carne, face din acest fel de mancare o optiune excelenta pentru vegetarieni si vegani.

Cum sa alegi si sa pregatesti tofu

Inainte de a incepe prepararea stir fry, este esential sa alegi tipul potrivit de tofu. Pentru stir fry, cel mai bine se potriveste tofu ferm sau extra-ferm, deoarece isi pastreaza forma si textura in timpul gatitului. Inainte de utilizare, tofu trebuie scurs bine de lichidul in care a fost ambalat. O metoda eficienta pentru a elimina excesul de apa este presarea tofu sub o greutate pentru aproximativ 20-30 de minute. Aceasta etapa este cruciala, deoarece un tofu bine scurs va absorbi mai bine aromele si se va praji mai bine.

Ingrediente necesare pentru stir fry cu tofu

Pentru a prepara un stir fry cu tofu vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 400g tofu ferm, 2 linguri de ulei de susan, 1 ardei rosu, 1 ardei galben, 2 morcovi, 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi, 50g de fasole verde, 1 lingurita de ghimbir proaspat ras, 3 linguri de sos de soia, 1 lingura de otet de orez, si seminte de susan pentru garnitura. Aceasta combinatie de legume poate fi ajustata in functie de preferintele tale, folosind orice alte legume ai la indemana.

Procesul de preparare a stir fry

Procesul de preparare a stir fry cu tofu este rapid si simplu. Incepe prin a incalzi uleiul de susan intr-un wok sau o tigaie mare la foc mare. Adauga tofu taiat cuburi si prajeste-l pana devine auriu si crocant pe toate laturile, apoi scoate-l si pastreaza-l deoparte. In acelasi ulei, adauga ceapa, usturoiul, ghimbirul si prajeste pana cand ceapa devine translucida. Adauga ardeii, morcovii si fasolea verde taiate in fasii subtiri sau cuburi, si soteaza-le rapid pentru a le pastra crocante. Reintrodu tofu in wok, adauga sosul de soia si otetul de orez, si amesteca bine pentru a uniformiza aromele. Gatirea nu ar trebui sa dureze mai mult de 10 minute, deoarece scopul este de a pastra textura legumelor.

Sfaturi pentru servire si variatii ale retetei

Stir fry cu tofu este cel mai bun servit imediat, fierbinte, deasupra unui pat de orez alb sau orez brun. Pentru a adauga o nota crocanta, presara seminte de susan prajite la final. Daca doresti sa experimentezi, poti adauga alte proteine, cum ar fi pui sau creveti, sau poti schimba mixul de legume in functie de sezon sau preferinte. De asemenea, poti ajusta nivelul de condimentare adaugand ardei iute sau creste cantitatea de ghimbir. Stir fry cu tofu este o mâncare extrem de versatila si poate fi adaptata usor pentru a satisface orice gust.


De Bonapetit
Categorii

© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.