Tigăile basculante: Ce sunt și cum se curăță?

Există acum la distribuitorii de echipamente HoReCa numeroase modele de tigăi basculante

Ce este o tigaie basculantă?

O tigaie înclinabilă este un aparat de gătit profesional de mare capacitate, care poate îndeplini cu brio diverse funcții de gătit: fierbere, aburire, frigere. Se pot pregăti într-un astfel de echipament spectaculos supe, sosuri, tocănițe și multe altele.

Utilajele HoReCa de acest gen sunt utilizate în mod obișnuit în unitățile de alimentație cu un flux mare de consumatori per schimb de lucru, precum ar fi: școlile, spitalele sau cantinele, locuri unde personalul din bucătărie are nevoie să producă volume mari de alimente. Datorită dimensiunii lor impresionante (în unele cazuri), acestea sunt rareori folosite în scopuri casnice. Cu atât mai mult cu cât nu prea au nimic de-a face ca aspect cu o tigaie clasică.

Tigăile basculante se numeau înainte tigăi bratt, cuvânt provenit din limba germană unde acest termen înseamnă “a prăji”. Acum se folosește mai des denumirea de kippentopf, adică, în traducere liberă: tigaie înclinabilă.

Sursa de căldură ce se folosește la un echipament culinar de acest tip este fie gazoasă, fie electrică. 

Toate tigăile basculante au drept caracteristică definitorie pe aceea de înclinare, dispunând în acest sens de un mecanism acționat electric sau manual (uneori sunt prezente ambele).

Simplu spus, tigăile oscilante sunt atât de versatile, încât pot fi folosite pentru a găti o mare varietate de alimente și înlocuiesc cu ușurință numeroase alte piese de echipament gastronomic voluminoase și grele, prezente în mod uzual într-o bucătărie profesională.

Deși chiar și tigăile basculante sunt în general aparate culinare mari, acestea pot economisi din plin spațiu, deoarece vorbim de echipamente multifuncționale, compacte, superioare din toate punctele de vedere acelor aparate gastronomice individuale care pot face doar sarcini limitate în bucătăria unei unități HoReCa.

Indiferent dacă se gătește carne sau pur și simplu se fierb niște paste (într-o cantitate mare), tigăile oscilante sunt o alegere comercială excelentă. Ciorbele și sosurile pot fi preparate la fel de bine în echipamentele acestea.

Cum se curăță o tigaie oscilantă?

Tigăile basculante sunt special concepute pentru a economisi timp în bucătăriile profesionale. Ca atare, curățarea lor este mult mai ușoară, în comparație cu alte echipamente gastronomice de dimensiuni similare. Deoarece toată gătirea se face în tigaia aceasta mare, la final se înclină pur și simplu cuva (utilizând fie o manivelă manuală, fie un motor electric), în funcție de modelul care a fost ales. Întrucât echipamentele de acest fel au de obicei un canal central, orice mâncare rămasă este ușor îndepărtată. Orice reziduu de curățare poate fi îndepărtat rapid pentru următorul serviciu.

Iată mai jos câteva instrucțiuni ușoare despre cum se curăță corect o tigaie cu înclinare.

Va fi nevoie de:

  • apă caldă și rece;
  • detergent de vase profesional;
  • găleată;
  • perie din nailon;
  • burete non-abraziv;
  • prosoape.

Pași pentru a curăța corect o tigaie înclinabilă:

Pasul 1 

Se pregătește echipamentul de lucru menționat mai sus.

Totul începeți prin a opri sursa de căldură a tigăii basculante (a opri gazul, a o scoate din priză). 

Cel ce execută operațiunea de curățare va trebui să se asigure că tigaia oscilantă este rece la atingere.

Pasul 2 

Se scoate dopul de scurgere (dacă este cazul).

Se demontează elementele mobile ale echipamentului care se pot spăla într-o chiuvetă sau în mașina de spălat vase. Dacă se alege ca ele să se curețe manual la o chiuvetă, este indicat să se utilizeze un detergent de vase blând și se frecă cu o perie cu fire din nailon sau un burete.

Pasul 3 

Se combină apă și detergent într-o găleată. Soluția rezultată se va utiliza pentru spălarea tigăii înclinabile în ansamblul ei.

Pasul 4

Se îndepărtează particulele alimentare din interior.

Cu peria de nailon se îndepărtează orice rest de mâncare blocată în interiorul tigăii de gătit. Dacă s-a blocat ceva după spălare, se toarnă apă și detergent în interior și se lasă să se înmoaie. În locul detergentului, se poate utiliza cu succes bicarbonat de sodiu, oțet, amoniac sau înlocuitori pe bază de alcool pentru aplicații dificile. După îmbibare, se freacă din nou cu peria de nailon.

Pasul 5

Se curge tigaia de soluția de curățare folosită și se clătește echipamentul HoReCa foarte bine în interior.

Pasul 6 

Se curăță temeinic și exteriorul.

Este bine a se folosi un amestec de apă caldă și detergent ușor pentru a spăla exteriorul tigăii basculante. Se freacă suprafața folosind un burete moale, non-abraziv. Se poate utiliza de asemenea bicarbonat de sodiu, oțet, amoniac sau înlocuitori pe bază de alcool pentru aplicații dificile. Odată ce suprafața exterioară este și ea curată, se clătește cu apă proaspătă. Apoi se usucă echipamentul foarte bine cu o lavetă.

Ce trebuie evitat când cureți o tigaie înclinabilă?

Trebuie să se evite următoarele lucruri:

  • nu se utilizează produse de curățat pe bază de clorură, deoarece conțin elemente nocive pentru oțelul inoxidabil;
  • nu se utilizează o răzuitoare sau o perie de sârmă, deoarece se pot deteriora suprafețele interioare și exterioare ale aparatului gastronomic;
  • nu se utilizează un furtun de înaltă presiune. 

Nu ai încă în unitatea ta HoReCa o tigaie basculantă și simți că ar crește cu mult productivitatea în bucătăria ta profesională? Intră pe TC Romania Crown Cool și comandă modelul favorit de acolo!


© Copyright @ 2023 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.