Introducere
Tocana de cartofi cu carne de porc este o reteta traditionala, iubita in multe culturi pentru gustul sau robust si satioasa compozitie. Este o mancare ideala pentru zilele reci de iarna, dar poate fi savurata cu placere si in restul anotimpurilor. In acest articol, vom explora cea mai buna reteta de tocana de cartofi cu carne de porc, pas cu pas, pentru a va asigura ca rezultatul final va fi delicios si apreciat de toata familia.
Ingrediente necesare
Pentru a prepara o tocana de cartofi cu carne de porc pentru aproximativ 4 persoane, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
– 500 g de carne de porc, de preferinta pulpa sau ceafa, taiata in cuburi
– 4-5 cartofi mari, curatati si taiati in cuburi
– 1 ceapa mare, tocata fin
– 2 morcovi, curatati si taiati rondele
– 3 catei de usturoi, zdrobiti
– 1 lingura de pasta de tomate sau 200 ml de suc de rosii
– 500 ml de supa de carne sau apa
– 2 linguri de ulei pentru prajit
– Sare si piper, dupa gust
– Condimente: 1 lingurita de boia de ardei, 1/2 lingurita de cimbru, 1 foaie de dafin
Prepararea carnii
Pasul initial in prepararea tocanitei este prajirea carnii. Incalzeste uleiul intr-o cratita mare, de preferinta una cu fund gros. Adauga carnea de porc, pe care ai condimentat-o in prealabil cu sare si piper, si prajeste-o pana cand se rumeneste uniform pe toate partile. Este important sa nu aglomerezi carnea in cratita, deoarece va incepe sa lase apa si se va fierbe in loc sa se prajeasca. Dupa ce carnea este bine prajita, scoate-o pe un platou si lasa-o deoparte.
Prepararea legumelor si combinarea ingredientelor
In aceeasi cratita, adauga ceapa si usturoiul si prajeste pana cand ceapa devine translucida. Poti adauga putina apa sau supa pentru a deglaza cratita si a recupera aromele lasate de carne. Adauga morcovii si boiaua de ardei, si amesteca bine. Lasa legumele sa se prajeasca pentru cateva minute, apoi reintroduce carnea in cratita. Adauga pasta de tomate sau sucul de rosii si restul de condimente, inclusiv foaia de dafin. Toarna supa sau apa peste ingrediente si lasa totul sa fiarba la foc mic cu capacul pus, timp de aproximativ 30 de minute.
Adaugarea cartofilor si finalizarea preparatului
Dupa ce carnea si legumele au fiert timp de 30 de minute, este momentul sa adaugi cartofii. Acestia trebuie sa fie curatati si taiati in cuburi de marime medie, pentru a se gati uniform si a ramane intregi in timpul fierberii. Amesteca bine si continua sa fierbi tocanita la foc mic, cu capac, pentru inca 30-40 de minute, pana cand cartofii sunt fragezi si sosul s-a ingrosat la consistenta dorita. Verifica periodic si amesteca pentru a preveni lipirea ingredientelor de fundul cratitei. Inainte de a servi, corecteaza de sare si piper si adauga, dupa gust, putin cimbru proaspat sau uscat.
Servirea
Tocanita de cartofi cu carne de porc este cel mai bine servita calda, alaturi de o garnitura de muraturi sau o salata verde. Este o mancare reconfortanta, care se poate pastra si pentru a doua zi, gustul devenind chiar mai intens dupa ce aromele au avut timp sa se combine. Pofta buna!