Ciorbele sunt printre felurile preferate de mancare ale romanilor, iar una dintre cele mai rapide si mai gustoase preparate ce pot face cinste unei zile de duminica, este ciorba de pui a la grec, care pe langa gustul desavarsit, mai este si foarte sanatoasa datorita mixului de legume folosite.
Asa cum ii spune si numele, aceasta ciorba are la baza una dintre vestitele preparate grecesti de acest fel, pe numele ei ‘’avgolemono’’, insa ca si tip de carne era folosita cea de miel sau ied. Greceasca sau nu, acest fel de ciorba a ajuns sa fie una dintre cele mai populare si se afla pe lista favoritelor atat cand este vorba despre cei mai in varsta, dar mai ales, de cei mici. Gospodinele si tinerele mamici aleg sa o pregateasca pentru copiii lor inca de la cele mai mici varsta, datorita faptului ca este foarte satiosa, dar mai ales, foarte sanatoasa, caci contine foarte multe legume cu vitamine pretioase pentru dieta si diversificarea alimentatiei.
Ingredinte necesare pentru ciorba de pui a la grec
Pentru ciorba de pui a la grec este nevoie de un kilogram de spate de pasare, legume, smantana, oua, verdeata si orez.
Mai exact, pentru aceasta ciorba de pui vei avea nevoie de:
- 1 kg spate de pasare
- O ceapa
- 2 morcovi
- Un pastarnac si un patrunjel de mici dimensiuni
- O jumatate de telina mica
- O lingura de ulei
- 100 grame orez
- 4 galbenusuri de ou
- 2 linguri de smantana
- Marar si patrunjel
- Sare
- Cateva boabe de piper
- 2-3 foi de dafin
- Zeama de la o lamaie.
Modul de preparare al ciorbei de pui a la grec
Legumele curatate, spalate si tocate cubulate mici trebuie calite intr-o tigaie impreuna cu uleiul.
Intr-o oala se pune la fiert spatele de pui intr-un litru de apa, impreuna cu sarea, iar apoi cand incepe sa fiarba, este necesar sa se indeparteze spuma formata la suprafata.
Cand zeama devine limpede, se adauga legumele calite impreuna cu boabele de piper si foile de dafin, iar pe parcurs ce acestea fierb impreuna cu carnea de pui, se mai poate adauga cata putina apa.
Dupa aproximativ 30 de minute, se scoate carnea din ciorba si se lasa la racit, apoi se dezoseaza bucatile de carne, se indeparteaza pielea, iar carnea se taie in bucatele mici si se pune inapoi in oala.
Este momentul in care trebuie sa se adauge si orezul spalat foarte bine si se lasa la fiert pentru inca aproximativ un sfert de ora.
Smantana si galbenusurile de ou se amesteca si se adauga sucul de la lamaie. Peste aceasta compozitie se adauga unul sau doua polonice cu zeama din ciorba si se toarna totul in oala.
Tot ce iti mai ramane de facut este sa adaugi verdeata tocata marunt si sa o lasi cateva minute pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda.
Aceasta ciorba este ideala pentru a fi servita cu ardei iute, alaturi de o bucata de paine proaspata de casa.