Vinetele umplute cu carne de pui reprezinta o optiune delicioasa si sanatoasa pentru o masa de vara. Acest fel de mancare combină savoarea vinetelor coapte cu aroma suculenta a carnii de pui, intr-un mod care sigur va impresiona atat familia, cat si invitatii. In acest articol, vom explora cum sa pregatim acest deliciat fel de mancare, care nu numai ca este gustos, dar este si usor de preparat.
Ingredientele necesare
Pentru a pregati vinetele umplute cu carne de pui, ai nevoie de urmatoarele ingrediente principale:
– 4 vinete mari
– 500 g carne de pui tocata
– 1 ceapa mare, tocata fin
– 2 catei de usturoi, pisati
– 1 ardei rosu, tocat
– 200 g rosii in bulion sau pasate
– 100 g branza feta sau mozzarella, taiata cubulete
– Sare si piper dupa gust
– Ulei de masline
– Verdeturi proaspete (patrunjel, busuioc), tocate
In plus, pentru a adauga mai multa savoare, poti include condimente precum paprika, cimbru sau oregano. Acestea vor imbogati gustul preparatului si vor da o nota personala retetei tale.
Pregatirea vinetelor
Inainte de a incepe umplerea vinetelor, acestea trebuie pregatite corespunzator. Spala vinetele si taie-le in jumatate pe lungime. Cu ajutorul unui cutit ascutit, scobeste pulpa pentru a face loc umpluturii. Este important sa lasi un strat de aproximativ 1 cm de vinata pe coaja, pentru a se mentine forma si a nu se rupe in timpul coacerii.
Dupa ce ai scobit vinetele, sarareste interiorul si lasa-le sa se odihneasca aproximativ 20 de minute. Acest proces va ajuta la eliminarea amaraciunii specifice vinetelor. Clateste vinetele sub un jet de apa rece si usuca-le bine cu prosoape de hartie.
Prepararea umpluturii de pui
Pentru umplutura, incinge uleiul de masline intr-o tigaie la foc mediu. Adauga ceapa si ardeiul tocat, gatind pana cand acestea devin translucide. Adauga usturoiul pisat si carne de pui tocata, amestecand constant pentru a desface bucatile mari de carne. Condimenteaza cu sare, piper si alte condimente alese. Continua sa gatesti pana cand carnea este bine facuta.
In momentul in care carnea este gatita, adauga rosiile si lasa amestecul sa fiarba la foc mic timp de 10 minute, pana cand sosul se ingroasa. In final, aduga verdeturile tocate si ajusteaza gustul de sare si piper, dupa necesitate.
Umplerea si coacerea vinetelor
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un vas de copt, aseaza jumatatile de vinete si incepe sa le umpli cu amestecul de carne de pui. Presara branza feta sau mozzarella deasupra. Pentru a preveni uscarea vinetelor in timpul coacerii, adauga putin bulion de rosii sau apa in tava, astfel incat sa acopere usor fundul acesteia.
Acopera tava cu folie de aluminiu si coace vinetele pentru aproximativ 30 de minute. Dupa acest timp, indeparteaza folia si lasa vinetele sa se rumeneasca pentru inca 10-15 minute. Astfel, branza se va topi frumos, iar vinetele vor capata o culoare apetisanta si o textura perfecta.
Servirea
Vinetele umplute cu carne de pui sunt delicioase atat calde, cat si la temperatura camerei. Poti sa le servesti cu o salata verde sau cu o garnitura de orez pentru un pranz sau o cina completa. De asemenea, acestea pot fi garnisite cu verdeturi proaspete sau cu un strop de crema de balsamic pentru un plus de eleganta.
Reteta de vinete umplute cu carne de pui este nu doar un mod savuros de a te bucura de legumele de sezon, dar este si o optiune sanatoasa, perfecta pentru zilele calduroase de vara. Cu un pic de pregatire si cu ingrediente la indemana, poti crea un fel de mancare care va satisface si cele mai pretentioase gusturi.