Jocurile video reprezintă hobby-ul unui număr de 3.32 miliarde de oameni, ceea ce înseamnă încasări potențiale în valoare de 455.27 miliarde dolari în 2024. Pentru 3.05% dintre aceștia, jocurile video au impact negativ, transformându-i în dependenți. Însă, pentru ceilalți jucători, efectele jocurilor video sunt pozitive.
Unii jucători, în special cei care activează în sectorul esports, unde jocurile video sunt găzduite pe platforme precum Verde casino, beneficiază și de câștiguri pe care le obțin din acest hobby. De exemplu, primii 10 jucători profesioniști de esports au câștiguri care depășesc 5 milioane de dolari fiecare. Citește mai departe și află sunt și celelelate beneficii oferite de jocurile de noroc și multe alte informații utile pentru jucători.
Jocurile video – care sunt efectele negative asupra jucătorului?
În momentul în care se așează în fața PC-ului, laptopului, telefonului mobil sau tabletei, jucătorul începe să experimenteze diverse senzații. Unele dintre acestea pot fi de exaltare și de bucurie, în timp ce altele sunt de teamă ori agresiune. Sunt jucători care au parte de trăiri mixte, care se modifică în funcție de evoluția jocului. În ceea ce privește efectele negative, pe lista se regăsesc:
- Trăiri agresive – jocurile video cu un nivel ridicat de violență contribuie la creșterea agresivității pe termen scurt, iar în unele cazuri, la comportamente agresive.
- Evadare nesănătoasă din realitate – în momentul în care jocurile video se transformă dintr-o modalitate distractivă de a evada din realitate într-o nevoie continuă de a fi parte integrantă din realitatea virtuală, jocurile video se dovedesc a fi periculoase pentru respectivii jucători.
- Afectează calitatea somnului – sesiunile lungi de joc au ca efecte diminuarea calității somnului, iar pe termen lung, privarea de somn sau reducerea timpului alocat acestei necesități a organismului duce la deteriorarea sănătății mintale.
- Depresie – jocul în exces poate duce la izolare, iar de aici se poate ajunge foarte ușor la depresie (riscul este de două ori mai mare la persoanele care joacă jocuri video violente decât la cei care preferă jocuri fără violență).
- Anxietate socială – petrecerea unei perioade de timp îndelungate jucând diverse jocuri video îi poate determina pe jucători să se simtă mai confortabil doar în mediul virtual și aproape deloc în viața reală.
Într-un final, calitatea vieții jucătorului se poate deterioara în mod ireversibil, iar acesta va ajunge să fie catalogat cu dependență de jocurile video.
Care sunt efectele pozitive ale jocurilor video asupra jucătorului?
Atunci când jocurile sunt privite ca o sursă de divertisment, efectele benefice asupra psihicului jucătorului sunt multiple. S-au constatat îmbunătățiri la nivel de creativitate pentru 73% dintre jucători la nivel global. De asemenea, capacitatea de rezolvare a problemelor a crescut cu 69% pentru jucătorii din întreaga lume. Totodată, abilitățile cognitive (învățare, memorare, etc) s-au ridicat la un nivel de 69%.
Mai sunt și alte avantaje oferite de jocurile video, așa cum este stimularea interacțiunii sociale. În ciuda faptului că pare o activitate cu caracter de izolare, cei care joacă interacționează, atât cu prietenii virtuali, cât și cu cei din realitate. De altfel, 55% dintre cei care joacă au ca motiv evitarea singurătății și a izolării.
Eliberarea de stres reprezintă obiectivul unui procent de 71% dintre jucători la nivel global. Cel mai avantajos tip de jocuri video din acest punct de vedere este reprezentat de jocurile confortabile, non-violente și care implică atingerea unor obiective simple și care au un gameplay ușor de urmat.
Unii dintre jucători privesc jocurile ca pe o sursă de a combate în mod eficient provocările cotidiene. Ajutorul oferit în acest sens este menționat de 64% dintre cei care joacă online. De asemenea, pentru 69% dintre persoanele implicate în diverse jocuri video, munca în echipă a fost un alt aspect care s-a îmbunătățit considerabil.
Cum își păstrează echilibrul din punct de vedere psihologic un jucător?
Cântărind efectele negative și pe cele pozitive, jucătorul poate să își creeze un program de joc pe care să-l aplice zilnic. Acest lucru înseamnă limitarea numărului de ore petrecute în fața unui dispozitiv cu jocuri. De asemenea, acesta mai trebuie să aplice și următoarele recomandări în viața de zi cu zi:
- Să își diversifice portofoliul de activități recreative, căutând să practice un sport sau să opteze pentru un hobby care nu implică folosirea tehnologiei.
- Să interacționeze cât mai mult cu persoane reale, atât din familie, cât și prieteni.
- Să solicite ajutor în cazul în care are tendința incontrolabilă de a extinde sesiunea de joc.
Jocurile video jucate în mod rezonabil ajută și la îmbunătățirea capacității de rezistență mentală, a comunicării și a abilităților lingvistice. Totodată, îmbunătățește abilitatea de soluționare a conflictelor, crește capacitatea de adaptabilitate și ajută la o mai bună integrare în societate.
Într-un final se poate concluziona că jocurile video pot face mai mult bine asupra psihicului jucătorilor. Numai că acest lucru se poate întâmpla doar atunci când se păstrează echilibrul între viața virtuală din jocuri și cea reală.