fish and lemon

6 idei de retete de peste la cuptor cu lamaie

1. File de somon cu lamaie si verdeturi

Somonul este un peste extrem de popular datorita continutului sau ridicat de acizi grasi Omega-3, care sunt esentiali pentru sanatatea inimii. O reteta simpla si delicioasa de somon la cuptor implica utilizarea de lamaie si verdeturi proaspete. Aceasta combinatie nu doar intensifica aroma somonului, dar si adauga un strat de prospetime si nutrienti.

Pentru a pregati fileul de somon cu lamaie si verdeturi, incepe prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Ai nevoie de fileuri de somon proaspete, cateva felii de lamaie, ulei de masline, usturoi zdrobit, sare, piper si verdeturi precum patrunjel, marar sau coriandru. Aseaza fileurile de somon intr-o tava de copt si stropeste-le cu ulei de masline. Adauga usturoiul zdrobit si asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Aseaza feliile de lamaie deasupra si presara verdeturile alese.

Acopera tava cu folie de aluminiu si coace somonul timp de aproximativ 15-20 de minute. Dupa acest timp, inlatura folia si mai lasa-l in cuptor inca 5 minute pentru a prinde o crusta usoara. Fileul de somon trebuie sa fie suculent si fraged, iar lamaia si verdeturile ii vor da un gust racoritor si revitalizant. Este bine de stiut ca somonul este o sursa excelenta de proteine si furnizeaza aproximativ 25 de grame de proteine la 100 de grame crud.

2. Cod la cuptor cu lamaie si capere

Codul este un peste alb, cu carne ferma si fara un gust foarte puternic, ceea ce il face ideal pentru combinatii cu arome distincte, precum lamaia si caperele. Acest fel de mancare este considerat foarte sanatos, datorita continutului ridicat de proteine si grasimii scazute.

Incepe prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Vei avea nevoie de fileuri de cod, ulei de masline, felii de lamaie, capere, sare, piper si patrunjel proaspat. Aseaza fileurile de cod intr-o tava de copt, stropeste-le cu ulei de masline si asezoneaza cu sare si piper. Adauga caperele si feliile de lamaie deasupra pestelui. Acopera tava cu folie de aluminiu si coace timp de 15-20 de minute.

Codul este o sursa foarte buna de vitamina B12, care este esentiala pentru sanatatea sistemului nervos si pentru formarea ADN-ului. Este, de asemenea, o sursa buna de iod, un mineral esential pentru functionarea corecta a tiroidei. Potrivit nutritionistului Dr. Maria Popescu, "Codul este un aliment excelent pentru cei care doresc sa isi mentina greutatea sub control, datorita continutului scazut de calorii si grasimi".

3. Dorada la cuptor cu lamaie si masline

Dorada este un peste mediteranean apreciat pentru carnea sa dulce si frageda. Pregatita la cuptor cu lamaie si masline, dorada devine un deliciu culinar, perfect pentru o masa lejera si nutritiva.

Mai intai, preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Vei avea nevoie de o dorada intreaga, curatata, cateva felii de lamaie, masline kalamata, ulei de masline, sare, piper si cateva crengute de rozmarin. Asaza dorada intr-o tava de copt, stropeste cu ulei de masline si asezoneaza cu sare si piper. Aseaza feliile de lamaie si maslinele in interiorul si deasupra pestelui, adaugand si crengutele de rozmarin.

Acopera tava cu folie de aluminiu si coace dorada timp de 25-30 de minute. Dupa aceasta perioada, indeparteaza folia si mai lasa pestele in cuptor inca 5-10 minute pentru a se rumeni usor. Dorada este bogata in vitaminele A si D, esentiale pentru sanatatea ochilor si a pielii, si pentru fortificarea sistemului imunitar.

4. Pastrav la cuptor cu lamaie si migdale

Pastravul este un peste de apa dulce, recunoscut pentru gustul sau delicat si textura frageda. Combinatia cu lamaie si migdale prajite adauga o textura crocanta si o aroma distincta acestui preparat.

Incepe prin a preincalzi cuptorul la 190 de grade Celsius. Ai nevoie de fileuri de pastrav, felii de lamaie, ulei de masline, migdale feliate, sare, piper si patrunjel proaspat. Asaza fileurile de pastrav intr-o tava de copt si stropeste-le cu ulei de masline. Asezoneaza cu sare si piper, apoi adauga feliile de lamaie deasupra.

Presara migdalele feliate peste peste si acopera tava cu folie de aluminiu. Coace pastravul timp de 15-20 de minute, apoi indeparteaza folia si mai lasa-l la cuptor pentru inca 5 minute, pentru a obtine o crusta crocanta de migdale. Migdalele sunt bogate in vitamina E si magneziu, contribuind la sanatatea pielii si a sistemului nervos.

  • Ofera o sursa excelenta de proteine
  • Contine acizi grasi Omega-3 benefici pentru inima
  • Este o sursa de vitamina D si B12
  • Contine minerale precum iod si magneziu
  • Este sarac in calorii, potrivit pentru diete

5. Halibut la cuptor cu lamaie si ghimbir

Halibutul este un peste de dimensiuni mari, cu o carne alba, ferma si un gust subtil. Acesta se combina minunat cu aroma picanta si revigoranta a ghimbirului si a lamaii. Reteta de halibut la cuptor cu lamaie si ghimbir este ideala pentru o cina sanatoasa si aromata.

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Vei avea nevoie de fileuri de halibut, felii de lamaie, radacina de ghimbir proaspat rasa, ulei de masline, sare si piper. Asaza fileurile de halibut intr-o tava de copt, stropeste-le cu ulei de masline, apoi asezoneaza cu sare si piper.

Adauga ghimbirul ras si feliile de lamaie deasupra pestelui. Acopera tava cu folie de aluminiu si coace timp de 20-25 de minute. Halibutul este o sursa excelenta de seleniu, un mineral esential pentru functia antioxidanta si sustinerea sistemului imunitar. Potrivit dieteticianului Jane Doe, "Halibutul este o alegere excelenta pentru cei care doresc sa isi mentina sanatatea cardiovasculara datorita continutului sau de acizi grasi Omega-3."

6. Macrou la cuptor cu lamaie si rosii cherry

Macroul este un peste gras, plin de acizi grasi Omega-3 si vitamina D, care sunt esentiale pentru sanatatea oaselor si a inimii. Reteta de macrou la cuptor cu lamaie si rosii cherry este simpla si gustoasa, perfecta pentru a fi servita alaturi de o salata proaspata.

Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius. Ai nevoie de fileuri de macrou, felii de lamaie, rosii cherry taiate pe jumatate, ulei de masline, sare, piper si busuioc proaspat. Asaza fileurile de macrou intr-o tava de copt, stropeste-le cu ulei de masline si asezoneaza cu sare si piper.

Adauga rosiile cherry si feliile de lamaie deasupra pestelui. Acopera tava cu folie de aluminiu si coace timp de 20-25 de minute. Dupa ce timpul s-a scurs, indeparteaza folia si mai lasa pestele in cuptor inca 5 minute pentru a se rumeni usor. Macroul este extrem de bogat in nutrienti, oferind aproximativ 20 de grame de proteine si 15 grame de grasimi sanatoase pe 100 de grame.

In concluzie, pestele la cuptor cu lamaie este o optiune excelenta pentru o masa sanatoasa si gustoasa. Fie ca alegi somon, cod, dorada, pastrav, halibut sau macrou, vei beneficia de nutrienti esentiali si de un gust deosebit. Nu uita sa personalizezi retetele conform preferintelor tale si sa te bucuri de o experienta culinara savuroasa!


© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.