5 retete cu ton la cuptor
1. Ton la cuptor cu lamaie si rozmarin
Una dintre cele mai simple si aromate retete de ton la cuptor este cea cu lamaie si rozmarin. Pentru aceasta reteta, vei avea nevoie de un file de ton, o lamaie, cateva crengute de rozmarin, ulei de masline, sare si piper. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intinde fileul de ton intr-o tava tapetata cu hartie de copt si stropeste-l cu ulei de masline. Condimenteaza cu sare si piper, adauga felii subtiri de lamaie si crengutele de rozmarin deasupra. Coace in cuptor timp de 15-20 de minute, sau pana cand tonul este gatit complet si se desprinde usor cu o furculita.
2. Ton la cuptor in stil mediteranean
Pentru o cina cu influente mediteraneene, incearca tonul la cuptor cu masline, capere si rosii cherry. Ai nevoie de: un file de ton, o mana de masline negre fara samburi, o lingura de capere, 200 g de rosii cherry, ulei de masline, sare, piper si un strop de otet balsamic. Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Aseaza tonul intr-o tava si inconjoara-l cu rosiile cherry, maslinele si caperele. Stropeste cu ulei de masline si otet balsamic, apoi condimenteaza cu sare si piper. Coace pentru 20 de minute si serveste cald.
3. Ton la cuptor cu crusta de pesto
Daca iti place pesto, aceasta reteta este perfecta pentru tine. Vei avea nevoie de un file de ton, 2 linguri de pesto, 1/4 cana de pesmet, 1 lingura de parmezan ras, ulei de masline, sare si piper. Amesteca pesto cu pesmetul si parmezanul intr-un bol mic. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Aseaza tonul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, condimenteaza cu sare si piper, apoi unge fiecare file cu amestecul de pesto. Coace in cuptor timp de 15-20 de minute, pana cand crusta este aurie si crocanta.
4. Ton la cuptor cu legume asiatice
Aceasta reteta aduce un twist asiatic preparatului tau de ton. Ai nevoie de: un file de ton, 1 morcov taiat julienne, 1 ardei rosu taiat julienne, 100 g de fasole verde, 2 linguri de sos de soia, 1 lingura de ulei de susan, 1 lingurita de ghimbir ras, 1 catel de usturoi pisat, sare si piper. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Aseaza tonul si legumele in tava. Intr-un bol mic, amesteca sosul de soia, uleiul de susan, ghimbirul si usturoiul, apoi toarna peste ton si legume. Coace timp de 20 de minute, sau pana cand legumele sunt crocante si tonul este gatit.
5. Ton la cuptor cu ciuperci si smantana
Pentru o varianta cremoasa si reconfortanta, incearca tonul la cuptor cu ciuperci si smantana. Ingrediente necesare: un file de ton, 200 g de ciuperci feliate, 1 ceapa mica tocata, 200 ml de smantana pentru gatit, 1 lingura de unt, sare, piper, un praf de nucsoara. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-o tigaie, caleste ceapa si ciupercile in unt pana devin moi. Adauga smantana si condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Aseaza tonul intr-o tava, toarna amestecul de ciuperci peste el si coace timp de 25 de minute. Serveste cald.