Introducere
Placinta cu carne tocata cu aluat facut in casa este o reteta traditionala in multe culturi, avand variante locale care imbina diferite arome si ingrediente. Aceasta placinta poate fi servita atat la pranz, cat si la cina, sau chiar ca o gustare satioasa intre mese. In acest articol va voi ghida prin pasii necesari pentru a pregati o placinta delicioasa, de la zero, explicand fiecare etapa a procesului, de la pregatirea aluatului pana la umplutura de carne si coacerea finala.
Ingrediente necesare
Inainte de a incepe, asigura-te ca ai toate ingredientele necesare. Pentru aluat, vei avea nevoie de:
- 500 g faina de grau
- 200 ml apa calduta
- 50 ml ulei vegetal
- 1 lingurita de sare
Pentru umplutura de carne tocata:
- 500 g carne tocata (porc, vita sau un amestec)
- 1 ceapa mare, tocata marunt
- 2 catei de usturoi, pisati
- 200 g rosii pasate sau bulion
- Sare, piper si alte condimente dupa gust (cum ar fi paprika, cimbru)
Optional, poti adauga si alte ingrediente in umplutura, precum ciuperci taiate, ardei sau chiar spanac, in functie de preferintele tale.
Pregatirea aluatului
Pregatirea aluatului este un pas crucial in crearea unei placinte perfecte. Incepe prin a cernere faina intr-un bol mare. Adauga sarea si amesteca. Fa o adancitura in mijlocul fainei si adauga uleiul si jumatate din cantitatea de apa. Incepe sa amesteci ingredientele usor cu mana sau cu o lingura, adaugand treptat restul de apa pana cand aluatul incepe sa se formeze.
Transfera aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina si framanta-l timp de aproximativ 10 minute, pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Daca este necesar, poti adauga putina faina in timpul framantarii. Cand aluatul este gata, acopera-l cu un prosop curat si lasa-l sa se odihneasca timp de aproximativ 30 de minute.
Prepararea umpluturii
In timp ce aluatul se odihneste, poti incepe sa prepari umplutura de carne. Incalzeste putin ulei intr-o tigaie la foc mediu si adauga ceapa tocata. Calieste-o pana devine translucida, apoi adauga usturoiul pisat si lasa-l sa se gatimpreuna cu ceapa pentru inca un minut. Adauga carnea tocata, spargand-o in bucati mici cu o spatula, si prajeste-o pana incepe sa se rumeneasca.
Odata ce carnea este prajita, adauga rosiile pasate sau bulionul, amesteca bine si lasa totul sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 20 de minute, sau pana cand sosul se ingroasa. Potriveste de sare, piper si adauga condimentele dorite. Dupa ce umplutura este gata, scoate-o de pe foc si lasa-o sa se raceasca putin.
Asamblarea si coacerea placintei
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intinde aluatul intr-o foaie subtire si taie-l in doua parti egale. Aseaza prima parte a aluatului in tava tapetata cu hartie de copt. Intinde umplutura racita peste aluat, niveland-o uniform. Acopera cu a doua parte a aluatului si sigileaza marginile apasand cu degetele sau cu o furculita.
Cu un cutit ascutit, fa cateva incizii mici pe partea de sus a placintei pentru a permite aburului sa iasa in timpul coacerii. Optional, poti unge suprafata placintei cu un galbenus de ou batut, pentru a-i da o culoare aurie si lucioasa. Coace placinta timp de aproximativ 35-40 de minute, sau pana cand aluatul devine auriu si crocant.
Odata ce este gata, scoate placinta din cuptor si lasa-o sa se raceasca pentru cateva minute inainte de a o taia. Placinta cu carne tocata si aluat facut in casa este delicioasa atat calda, cat si rece, putand fi servita alaturi de o salata proaspata sau muraturi.
Concluzie
Placinta cu carne tocata cu aluat facut in casa este o reteta versatila si confortanta, perfecta pentru zilele in care doresti ceva special pentru masa de pranz sau cina. Cu ingrediente simple si putina rabdare la pregatirea aluatului si umpluturii, vei obtine o placinta savuroasa si satisfacatoare, care cu siguranta va fi apreciata de toata familia. Asadar, nu ezita sa experimentezi si sa personalizezi aceasta reteta dupa gusturile tale, pentru a te bucura de o placinta cu adevarat unica si delicioasa.