Introducere la Prajitura cu mere si iaurt
Prajitura cu mere si iaurt este o reteta traditionala, simpla si delicioasa, perfecta pentru orice moment al zilei. Este o modalitate excelenta de a folosi merele proaspete de sezon si de a crea un desert savuros care sa fie pe placul tuturor membrilor familiei. In acest articol, vom explora pas cu pas procesul de preparare al acestei prajituri minunate, oferindu-va toate informatiile necesare pentru a o realiza cu succes acasa.
Ingrediente Necessare
Pentru a pregati prajitura cu mere si iaurt, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 200 g de faina
- 150 g de zahar
- 50 ml de ulei
- 200 g de iaurt natural
- 3 oua mari
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 4 mere medii, curatate si taiate cuburi
- 1 lingurita de scortisoara (optional)
- Sare, un praf
Ingredientele listate sunt pentru o tava de dimensiuni medii; ajustati cantitatile in functie de marimea tavii pe care o folositi.
Prepararea Aluatului
Pasul initial in prepararea prajiturii cu mere si iaurt este pregatirea aluatului. Incepeti prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol mare, bateti ouale cu zaharul pana cand amestecul devine spumos si pal, ceea ce ar trebui sa dureze aproximativ 3-5 minute cu mixerul electric. Adaugati uleiul si iaurtul, amestecand continuu. Incet, incorporati faina amestecata in prealabil cu praful de copt si un praf de sare, asigurandu-va ca nu raman cocoloase. La final, adaugati vanilia si amestecati pana la omogenizare.
Incorporarea Merelor
Dupa ce aluatul este gata, urmeaza incorporarea merelor. Merele trebuie curatate, decojite si taiate in cuburi sau felii, in functie de preferintele dvs. Incorporeaza merele taiate in aluat, amestecand usor cu o spatula sau o lingura, pentru a nu zdrobi bucatile de fruct. Daca doriti, puteti adauga si scortisoara la acest pas pentru un gust mai aromat.
Coacerea si Servirea
Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsoare si presarata cu faina. Nivelati usor cu spatula si introduceti tava in cuptorul preincalzit. Coaceti prajitura timp de aproximativ 40-45 de minute sau pana cand un test cu scobitoarea iese curat. Dupa coacere, lasati prajitura sa se raceasca in tava pentru aproximativ 10 minute, apoi transferati-o pe un gratar pentru a se raci complet.
Prajitura cu mere si iaurt poate fi servita ca atare sau pudrata cu zahar vanilat. Este excelenta alaturi de o ceasca de ceai sau cafea si poate fi un desert rapid pentru musafiri neprevazuti. De asemenea, se poate pastra la frigider si este la fel de delicioasa servita rece.
In concluzie, prajitura cu mere si iaurt este o reteta usor de preparat, cu ingrediente la indemana oricui. Este o optiune perfecta pentru un desert rapid, nutritiv si extrem de savuros. Experimentati cu diferite tipuri de mere si ajustati cantitatile de zahar si scortisoara dupa gust, pentru a personaliza reteta dupa preferintele familiei dvs. Pofta buna!