Introducere
Reteta de turta in foi cu untura este un preparat traditional romanesc, care aduce aminte de gusturile copilariei si de bucataria autentica a bunicii. Acest desert simplu, dar delicios, era preparat in special in gospodariile taranesti, unde ingredientele naturale si proaspete nu lipseau niciodata din camara. Turta in foi cu untura se distinge prin textura sa frageda si aroma sa distincta, fiind o reteta ideala pentru orice iubitor de dulciuri traditionale.
Ingrediente necesare
Pentru a prepara turta in foi cu untura, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500 g de faina
- 200 g de untura
- 150 g de zahar
- 1 ou
- 100 ml de lapte
- 1 plic de praf de copt
- Esenta de vanilie sau coaja rasa de lamaie
- Un praf de sare
Aceste ingrediente simple, combinate cu metodologia corecta de preparare, vor rezulta intr-o turta frageda si aromata.
Prepararea aluatului
Pasul initial in prepararea turtei in foi cu untura este realizarea aluatului. In primul rand, se cerne faina intr-un bol mare si se amesteca cu praful de copt si sarea. In centrul muntelui de faina se face o adancitura, unde se adauga oul si untura. Untura trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a se incorpora mai usor in aluat.
Amestecati ingredientele uscate cu untura folosind varfurile degetelor, pentru a obtine o textura asemanatoare firimiturilor. Adaugati treptat laptele si amestecati pana cand aluatul incepe sa se lege. Este important sa nu lucrati aluatul prea mult pentru a nu-l face elastic. Dupa ce aluatul s-a format, il acoperiti si lasati sa se odihneasca la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute.
Intinderea si coacerea foilor
Dupa ce aluatul s-a odihnit, impartiti-l in patru parti egale. Fiecare parte va fi intinsa in foaie subtire pe o suprafata presarata cu faina. Incalziti cuptorul la o temperatura de 180 de grade Celsius si pregatiti tavi tapetate cu hartie de copt.
Intindeti prima foaie si asezati-o in tava, apoi presarati uniform un strat subtire de zahar. Repetati procesul cu celelalte foi, suprapunandu-le si adaugand zahar intre ele. Ultima foaie nu se va presara cu zahar. Introduceti tava in cuptorul preincalzit si coaceti turta pentru aproximativ 20-25 de minute sau pana cand foile devin aurii si crocante.
Servirea si pastrarea
Dupa coacere, lasati turta sa se raceasca complet in tava pe un raft. Turta in foi cu untura se taie de obicei in patrate sau romburi inainte de a fi servita. Pentru un plus de savoare, puteti presara putina zahar pudra deasupra sau chiar oferi alaturi o felie de branza sau smantana.
Pentru pastrare, turta in foi cu untura se mentine foarte bine la temperatura camerei, acoperita, pentru cateva zile. De asemenea, poate fi pastrata in cutii metalice inchise ermetic, unde se va mentine proaspata pentru o perioada mai lunga de timp.