Dacă dați o căutare pe net, o să găsiți o mulțime de rețete pentru pui teriyaki. Iată, pe scurt, una dintre ele:
Ingrediente
- câteva pulpe de pui
- un sfert de cană de sos de soia
- un sfert de cană de zahăr
- un sfert de cană de ghimbir dat pe răzătoare
- două linguri oțet
- puțin amidon alimentar (o jumătate de lingură)
- o jumătate de cățel de usturoi
- condimente (sare, piper)
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul, deoarece partea principală se va găti în cuptor. Se amestecă amidonul cu puțină apă și se adaugă apoi restul ingredientelor, exceptând carnea de pui, care se lasă deoparte. Se pun într-o tavă și se lasă la foc mic, amestecând, până când obținem un sos gros, care începe să fiarbă.
În acest moment, punem carnea de pui într-o altă tavă unsă cu ulei, o acoperim cu sosul nou preparat și o băgăm la cuptor. pentru circa o oră. După prima jumătate de oră, întoarcem puiul pe partea cealaltă, pentru a se rumeni uniform.
Durează cu totul cam o oră jumate și, după cum se observă, rețeta e simplă și are la bază două ingrediente principale: carnea de pui și sosul.
Spuneam în titlu că o să vă ofer o rețetă „flexibilă” de pui teriyaki. Ei bine, dacă o să intrați și pe alte site-uri de rețete, o să găsiți câteva mici variații. Pulpele de pui sunt înlocuite cel mai adesea cu piept de pui, în timp ce la sos putem avea pe post de ingrediente și orez (de la două linguri la o cană), două linguri de miere, o linguriță de ulei de susan sau o lingură de unt. Și deja se întrevede un tipar: gustul principal va fi dat de carnea suculentă a puiului, în timp ce nuanțele sau aromele specifice vor fi date de sos. Iar la sos, evident, avem libertatea să găsim noi și noi ingrediente.
Așadar, dacă vreți să experimentați bucate noi, puteți încerca rețete de pui teriyaki, în care de exemplu să înlocuiți zahărul cu mierea sau cu alt ingredient dulce, sosul de soia cu bulion (care ar trebui să meargă cu unt și cu orez), oțetul cu altceva acrișor și lista poate continua. Puteți veni cu orice combinații sau puteți încerca combinații de legume noi, care credeți voi că s-ar potrivi, variind astfel gustul final la infinit, până găsiți combinația perfectă (pentru voi).
Modul de preparare rămâne același: se lasă carnea deoparte, se amestecă ingredientele la foc mic până se transformă într-un sos gros, se bagă puiul cu sosul peste el la cuptor. Eventual, le puteți stropi din timp în timp cu apă, pentru frăgezime.