Ce sunt, când și de ce să consumi pudre proteice vegetale

Proteinele sunt cele care stimulează creșterea și asigură mentenanța corpului uman fiind esențiale în toate procesele fiziologice: producerea de enzime ca cele necesare în timpul digestiei; producerea de hormoni așa cum sunt  insulina, hormonul de creștere sau hormonul antidiuretic; întăresc sistemul imunitar contribuind la formarea imunoglobulinei sau a anticorpilor necesari în lupta cu infecțiile; transportă nutrienții în organism: hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul din plămâni catre țesuturi, lipoproteinele transportă colesterolul și alte grăsimi; creează depozite de nutrienți în organism: feritina este o proteină al cărui rol este acela de a stoca fierul; etc.

De-a lungul timpului au existat voci care au spus că nu este indicat ca pudra proteică să fie consumată zilnic. Studii recente au demonstrat însă că aportul de proteine nu afectează un organism sănătos, iar consumul zilnic de pudră proteică vegetală nu reprezintă un pericol pentru oase, ficat, rinichi chiar și în condițiile depășirii dozei zilnice recomandate de proteine care este de 0,8g/ kg (de exemplu, pentru o persoană cu greutatea de 60 kg și cu un regim de viață normal, doza zilnică recomandată de proteine este de 48g). Mai mult, ESCEO (Societatea Europeană pentru Studiul Aspectelor Clinice și Economice ale Osteoporozei, Osteoartritei și  Bolilor Musculoscheletale) recomandă consumul a 1 – 1,2 g de proteină/ kg.

Ce conțin pudrele proteice vegetale

Pudrele proteice sunt suplimente alimentare fie de origine animală, fie de origine vegetală. Pudra proteică vegetală poate fi obținută din quinoa, mazăre, fasole, humus, linte, tofu, soia, nuci și alune, migdale și fistic, semințe de chia, ovăz, orez sălbatic, orez brun, avocado, broccoli, spanac, kale, etc. 

Dintre acestea, cea mai nouă proteină vegetală este proteina obținută din mazăre. Asta pentru că proteina din mazăre conține toți aminoacizii de care corpul uman are nevoie fiind, mai pe scurt o proteină completă, bogată în fier. În plus este o alternativă pentru cei cu alergie la soia. Aici poți găsi pudre proteice vegane cu proteină din mazăre.

O altă proteină vegetală pe care o poți găsi în pudrele proteice este proteina din orez. O menționăm pentru că, deși nu este o proteină completă așa cum este proteina din mazăre, proteina din orez are un rol important în controlul nivelului de zahăr în sânge și se pare, contribuie și la reducerea tensiunii arteriale.

Extractul de avocado este și el prezent, împreună cu proteinele menționate anterior, în anumite pudre proteice vegetale, așa cum sunt cele de la MatchaBar. De este important? Pentru că extractul de avocado are abilitatea de a inhiba eliberarea de insulină indusă de glucoză. Acesta este unul dintre motivele pentru care extractul de avocado este adesea folosit în tratarea obezității.

Când se  folosește pudra proteică vegetală

Consumate de body builders pentru a mări masa musculară sau pentru refacerea muschilor în urma unui efort fizic susținut, pudrele proteice au câștigat popularitate din ce în ce mai mare chiar și în rândul celor ce nu fac sport de performanță. 

Pudra proteică vegetală nu este un produs destinat exclusiv vegetarienilor sau raw veganilor ci este un produs recomandat și pentru cei ce suferă de intoleranțe alimentare și alergii. De exemplu, pentru că nu conține proteine din lapte, pudra proteică vegetală poate fi consumată de cei cu intoleranță la lactoză sau de către cei cu intoleranță la gluten. 

Așadar pudra proteică vegetală este utilă sportivilor de performanță care au nevoie de un aport suplimentar de proteine pentru a se reface, pentru refacerea țesuturilor în urma unei operații, pentru a combate efectele mahmurelii sau după o sesiune de antrenament la sală.  La fel de important este să știi că pudra proteică este indicată pentru un boost de energie și în perioadele în care depui efort intelectual intens, ca de exemplu în timpul sesiunii de examene.

Pudrele proteice vegetale sunt utile și în timpul curelor de slăbire. Cu un conținut ridicat de proteine (o porție de 30g de pudră are 22g de proteine) și o concentrație infimă de carbohidrați și zaharuri, pudra proteică vegetală combate senzația de foame. Acestea fiind zise, menționăm că pudra proteică vegetală este un supliment și nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar echilibrat.

Poți consuma pudra proteică vegetală sub formă de shake, amestecată cu apă sau lapte vegetal sau o poți  încorpora în aluatul de clătite, în iaurtul cu fructe de la micul dejun sau în smoothies delicioase.

Sursa foto: unsplash.com


© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.