Reteta traditionala de varza cu carne de porc
Retetele traditionale de varza cu carne de porc sunt adanc inradacinate in bucataria romaneasca, fiind preparate cu drag in multe gospodarii de-a lungul anilor. Acest fel de mancare este nu doar delicios, ci si foarte satios, oferind o combinatie perfecta intre carnea suculenta de porc si varza gatita lent. Intr-un interviu recent, chef Ioan Popescu, un cunoscut bucatar roman, a explicat ca secretul unei varze cu carne de porc reusite consta in alegerea unor ingrediente proaspete si de calitate, dar si in rabdarea de a gati mancarea la foc mic, pentru a permite aromelor sa se imbine perfect.
Ingrediente necesare:
- 1 kg varza murata tocata
- 500 g carne de porc (de preferat cu putina grasime)
- 2 cepe mari tocate
- 2 morcovi rasi
- 3 linguri de bulion
- 1 lingura de ulei
- Sare, piper si cimbru dupa gust
- Optional: 2 frunze de dafin
Mod de preparare:
Intr-o cratita mare, incalziti uleiul si adaugati ceapa tocata, lasand-o sa se caleasca pana devine sticloasa. Adaugati carnea de porc taiata in bucati potrivite si rumeniti-o bine pe toate partile. Dupa ce carnea a prins o culoare aurie, adaugati morcovul ras si continuati sa gatiti pentru cateva minute.
Adaugati bulionul si amestecati bine, apoi adaugati varza murata. Turnati suficienta apa pentru a acoperi toate ingredientele si dati focul la mic. Acoperiti cratita si lasati sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 2 ore, amestecand ocazional pentru a preveni lipirea. Daca este necesar, mai adaugati apa pe parcurs.
Condimentati cu sare, piper, cimbru si, daca doriti, adaugati frunzele de dafin pentru un plus de aroma. Lasati mancarea sa mai fiarba inca 30 de minute, apoi indepartati frunzele de dafin si serviti mancarea fierbinte, alaturi de mamaliguta sau paine proaspata.
Varza murata cu carne de porc la cuptor
O alta varianta delicioasa de a pregati varza cu carne de porc este la cuptor. Aceasta metoda de gatire permite ingredientelor sa-si dezvolte aromele mult mai intens, iar carnea devine extrem de frageda. Conform lui Ioan Popescu, este important ca preparatul sa fie lasat sa se coaca lent, pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Ingrediente:
- 1 kg varza murata
- 600 g carne de porc (pulpa sau cotlet)
- 2 cepe
- 1 ardei gras
- 200 ml suc de rosii
- 2 linguri de ulei
- Sare, piper, boia de ardei
- Patrunjel proaspat pentru decor
Mod de preparare:
Intr-o tigaie, incalziti uleiul si caliti ceapa tocata si ardeiul gras taiat cubulete pana devin moi. Adaugati carnea de porc taiata in bucati medii si rumeniti-o pe toate partile. Transferati amestecul intr-o tava de cuptor si adaugati varza murata, amestecand bine pentru a distribui uniform ingredientele.
Turnati sucul de rosii si adaugati condimentele dupa gust. Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 1.5 ore. Dupa acest timp, indepartati folia si mai lasati la cuptor pentru inca 30 de minute, pana cand varza si carnea sunt bine rumenite.
Serviti preparatul cald, decorat cu patrunjel proaspat tocat. Acesta poate fi insotit de mamaliguta sau orez, in functie de preferinte.
Varza dulce cu carne de porc si afumatura
O varianta interesanta a preparatului clasic este utilizarea varzei dulci in locul celei murate, adaugand si afumatura pentru un gust mai complex. Aceasta reteta este ideala pentru cei care prefera o mancare mai putin acida si mai blanda ca aroma. Chef Ioan Popescu sugereaza utilizarea de afumatura de calitate, pentru a obtine un gust autentic si bogat.
Ingrediente:
- 1 kg varza dulce
- 500 g carne de porc
- 200 g afumatura (kaiser sau bacon)
- 2 cepe mari
- 2 linguri de pasta de tomate
- 4 linguri de ulei
- Sare, piper, marar proaspat
- 1 lingurita de zahar
Mod de preparare:
Varza dulce se toaca marunt, iar daca este prea fibroasa, poate fi oparita pentru cateva minute. Intr-o cratita mare, incalziti uleiul si caliti ceapa tocata pana devine aurie. Adaugati carnea de porc si rumeniti-o bine. Dupa ce carnea s-a rumenit, adaugati afumatura taiata bucatele si continuati sa caliti.
Adaugati pasta de tomate si zaharul, amestecand bine, apoi puneti varza si adaugati apa cat sa acopere ingredientele. Condimentati cu sare, piper si marar, apoi lasati sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 1.5 ore, amestecand ocazional.
Preparatul este gata cand varza si carnea sunt complet fragede, iar lichidul a scazut semnificativ. Serviti fierbinte, presarat cu marar proaspat, alaturi de o garnitura de cartofi natur sau piure.